Higiénia és testápolás a demens betegeknél - Hogyan segítsen a fürdésnél?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A betegápoló egyik leggyakoribb feladata, hogy segítsen a mosakodásban, fürdésben. Noha a testápolásban való segítség hamar rutinfeladattá válhat a gondozó számára, fontos, hogy ne feledje, a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő beteg nagyon eltérő módon látja a dolgokat.

A betegség előrehaladottabb szakaszában előfordulhat, hogy nem emlékszik rá, hogy korábban segítettek neki a testápolásnál. Ennek következtében ideges, szorongó, szégyenkező és sebezhető lehet.

Hogyan csökkentse a szorongást?

A teli, mély fürdőkád szorongást okozhat a demenciában szenvedő beteg számára. A sekélyebb fürdőt általában jobban fogadják, és egy fürdő szék bevezetése csökkentheti a kádból való ki- és beszállás okozta aggodalmakat.

Az inkontinencia is egy olyan érzékeny téma, mely miatt sok felnőtt szégyelli magát. Vetkőzés közben segítve a legjobb a tárgyilagos megközelítés és a beszennyeződött ruhadarabok csöndben és feltűnés nélküli eltávolítása a betegről.

A zuhanyozás hatékony és higiénikus, különösen inkontinencia esetén. A fej fölé rögzített zuhany sok demens beteget zavar, így a kézi zuhany használata ajánlott.

Amikor a beteg levetkőzik vagy meztelen a kádban vagy a zuhany alatt, erős lehet az öntudat. Ezt nehéz elkerülni, de a határozott, folyamatos, megnyugtató megközelítési módszer sokat segít. A mosakodásnál sokat segít, ha csak a test azon területe fedetlen, amit éppen tisztítanak.

Az izoláció szorongást okozhat. Ennek oldásában segít, ha a gondozó a szobában, vagy a beteg hallótávolságán belül marad.

Az Alzheimer-kóros betegek gyakran aggódnak amiatt, hogy elcsúsznak, vagy gondot fog okozni nekik a ruházat, vagy egyszerűen csak nem szeretnének egyedül lenni.

Előkészítés

Eltarthat egy darabig, míg a beteget a gondozó ráveszi a tisztálkodásra. Elkerülhető a felesleges frusztráció azzal, hogy a fürdőszobát vagy a mosakodásra szánt területet előkészíti a használat előtt.

Győződjön meg róla, hogy van elég meleg víz! Készítse ki a törölközőt, sampont, szappant könnyen elérhető helyre! Legyenek kéznél a fogkefe, fogkrém és az egyéb szükséges fogápolási termékek! Biztosítsa, hogy a terület elég meleg és huzatmentes legyen.

Figyeljen az olyan lehetséges veszélyforrásokra, mint a nedves padló vagy akadály a fürdőszobába vezető úton, valamint tegyen csúszásmentes szőnyeget a kádba, zuhanyzóba!

Hogyan segítsen a tisztálkodásnál?

Amennyiben a beteg képes bizonyos dolgokra egyedül is, támogassa azt! Néha elég egy kis emlékeztetés, hogy mi a következő lépés. Segítsen azzal, hogy odaadja a szappant vagy törülközőt, mikor szükség van rá. Ha a beteg kissé megakad, egy kis humorral oldhatja a hangulatot és csökkentheti a szorongást.

Előfordulhat, hogy a beteg nem olyan kényes a személyes higiéniára, mint azt a hozzátartozó, gondozó szeretné.

Legyen türelmes! Emlékeztesse a beteget – ha ez szükséges - arra, hogy ne feledje el megmosni bizonyos testrészeit, és legyen kész újra visszatérni a kérdésre, ha a beteg megmakacsolja magát, vagy későbbre szeretné halasztani a dolgot!

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
verywell.com
Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.