Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

szerző: Brjeska Dóra, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

Egyre több szó esik a hospice ellátásról, amire a világnapi programok is remek lehetőséget adnak, de sajnos még mindig kevés a gyakorlati információ. Az alábbi összeállításban azokat a fontos tudnivalókat gyűjtöttük össze, amik az ellátás igénybevételéhez szükségesek lehetnek.

Kik vehetik igénybe a hospice ellátást?

A hospice ellátás a súlyos betegségük végstádiumában lévő, elsősorban daganatos betegek számára elérhető segítség. Ez komplex támogatás, aminek célja a betegek életminőségének javítása, szenvedéseik enyhítése, aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése.

Hospice ellátásba elsősorban azok a daganatos betegek kerülhetnek, akiknek a várható túlélési ideje kevesebb mint 6-12 hónap. Magyarországon a hospice ellátás 2004 óta államilag támogatott, kérheti maga a beteg, a hozzátartozó, szakorvos és háziorvos is.

Otthoni ellátás

Ebben az esetben a beteg otthonában történik az ellátás. Ilyenkor szükség van a háziorvos javaslatára, aki első körben 50 napra rendelheti az ellátást, ami kétszer hosszabbítható, így összesen 150 napig áll a beteg rendelkezésére.

Minden esetben a területileg illetékes otthoni hospice ellátást nyújtó szolgáltatót kell megkeresni, ami az elrendeléstől számított 48 órán belül felveszi a kapcsolatot a családdal és a beteggel. A szolgáltató munkatársa felméri a beteg és a család szükségleteit, valamint felmerülő igényeit, és ez alapján egy ellátási tervet készít. Otthoni ellátás esetén az összeállított team tagjai, akik között van palliatív orvos, szakápoló, gyógytornász, pszichológus és szociális munkás, a felmerülő ellátási igény szerint látogatják, ellátják és támogatják a beteget és családját.

Ez a cikk is érdekelheti Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

Hospice házak, hospice osztályok

Ez az ellátási típus azok számára elérhető, akiknek ellátása otthonukban nem megoldható, vagy nehézséget okoz a a betegnek és családjának. A felvételhez, amennyiben kórházi osztályról történik, zárójelentésre van szükség, abban az esetben pedig, ha a beteg otthonából igénylik, a háziorvos javaslatára.

Az ellátást az intézet belső szabályzata határozza meg, de jellemzően nem lehet több három hónapnál. Ezek az osztályok általában előjegyzés alapján működnek, és felvételi lap kitöltésére van szükség, amit általában a háziorvos végez.

Ez a cikk is érdekelheti Gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke: a hospice ház

Speciális helyzetben: Palliatív Konzultációs Mobil Team

Ez a forma a kórházon belüli ellátást jelenti. Célja a különböző kórházi osztályokon kezelt előrehaladott állapotban lévő betegek ellátásának segítése. A mobil team bevonását a beteg kezelőorvosa kérheti. Ebben az esetben 24 órán belül találkozik a szakápoló vagy a hospice koordinátora a kezelőorvossal, a beteggel és a családdal. A közös megbeszélés alapján állítja össze a beteg további ellátását. Sajnos mobil team csak néhány fekvőbeteg-ellátó intézményben állt fel, ezért elérhetősége korlátozott.

Ellátáskereső

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület weboldalán van lehetőség terület és ellátási forma szerint keresni a szolgálatok és intézmények között. A keresőt ide kattintva találja.

Tovább Palliatív ellátásban részesülők fájdalmának csillapítása

Tovább Tudnivalók a magyarországi gyermekhospice-ellátásról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Brjeska Dóra, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.