Gyógytornáztatás műtét után

Nurse Háziápolási Szolgálat
frissítve:

Felgyorsult világunkban a műtétet követően igen hamar hazaengedik a betegeket, utalva arra a bizonyított tényre, hogy a saját környezet, az otthon melege hozzá segít bennünket a gyorsabb, intenzívebb felépüléshez.

A posztoperatív (műtét utáni) időszakban, melynek hossza és milyensége igen csak változatos lehet, természetesen a műtét jellegétől függően, sok hasznos tanácsot érdemes megfogadni, amit most csokorba gyűjtöttünk. Optimális esetben a gyógytornakezelés már a korházi tartózkodás alatt elkezdődik, és ahhoz, hogy folyamatos legyen, fontos, hogy már a korházi tartózkodásunk ideje alatt megszervezzük, azaz gondoskodjunk az otthoni gyógytorna folytatásáról. Akár pár nap kiesés a megszokott napirendtől, több héttel hosszabbíthatja meg a mobilizálást.

Ez is érdekelheti Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

Hogyan kezdjük el megszervezni a gyógytornai viziteket az otthonunkba?

  • elsőként mindenképp konzultáljunk a szakorvossal, gyógytornásszal
  • a szakorvos vagy háziorvos első körben 14 alkalom gyógytornát rendelhet el, amely a társadalombiztosítás által támogatott, azaz finanszírozott, és szakorvosi javaslatra hosszabbítható
  • szükség van elrendelőre, amit a szakorvos vagy háziorvos állít ki, a körzeti házi ápolási szolgálattal szükséges felvenni a kapcsolatot, hisz a kapacitásuk függvénye, hogy mikortól tudják biztosítani a szükséges gyógytornát
  • előfordulhat, hogy átmenetileg a körzeti házi ápolási szolgálat a kívánt időpontban nem tudja elkezdeni a gyógytorna foglalkozásokat, így ebben az esetben is van megoldás
  • a megoldás lehet azon otthonápolási szolgálatok köre, akik önfinanszírozó módon tudnak kezeléseket biztosítani. Ezen szolgáltatók esetében korlátlan gyógytornászi vizitek állnak rendelkezésre, ezért a szolgáltatásért viszont a tornát igénylőnek fizetnie kell, azaz önfinanszírozással oldható meg, egészségpénztári, esetleg egyéb biztosítás terhére
  • a szolgáltatás megkezdésének itt is feltétele a szakorvosi/háziorvosi elrendelő lap, és a személyes konzultáció
  • ebben az esetben a gyógytornász egyeztet a szakorvossal, hogy milyen mértékben mobilizálható a beteg
Hogyan ápoljuk a műtét után hazaérkezett beteget?

A műtéteket követően manapság igen hamar hazaengedik a betegeket, mondván, otthon a saját, szeretettel teli családi környezetünkben könnyebben gyógyulunk. Ebből adódóan a betegünk teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra. Hogyan ápoljuk a műtét után hazaérkezett beteget?

Vannak olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen a gyógytornász jelenléte, aki szakértelemmel segíti, támogatja felépülésünket, önállóbbá válásunkat. A gyógytornász nagy körültekintéssel és figyelemmel fogja össze állítani a beteg számára a legoptimálisabb, testre szabott gyakorlatsort a terhelhetőséget figyelembe véve, melynek célja, hogy idővel a mennyiséget növelni tudja a beteg, ennek következtében nagyobb erőnlétre tesz szert.

Természetesen a műtétek nagyon sokrétűek lehetnek, gondolok egy hasi illetve mellkasi műtétre, de akár egy combnyaktörés utáni rehabilitációra. Apró kis segítséggel nagyon sokat tehetünk a beteg közérzetének javításáért, pl.: hasi és mellkasi műtétek esetén köhögés és tüsszentés alatt támasszuk meg kezükkel a sebet, hogy meg gátoljuk a varrat kiszakadását. Combnyak törése utáni műtét esetén 6-12 hét teljes ágynyugalom javallott, majd a képalkotó eljárás kiértékelése után kezdetjük el a komolyabb gyógytornászi feladatokat.

Műtétek után nagyon könnyen kialakulhatnak a szövődmények, mint például a seb körüli bőrpír, mely a gyulladásos folyamat elindulására enged következtetni, de a fájdalom, a láz, a hőemelkedés mind-mind figyelem felhívó. Ilyen esetben mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, a kockázatok csökkentése érdekében. Fájdalomcsillapító használata javallott, amennyiben a beteg fájdalomra panaszkodik. A lábadozási időszakban mindenképp figyeljünk az orvos által előírt gyógyszerelésre, annak pontos betartására, ugyanis a véralvadásgátló készítmények használatának figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhatnak, akár trombózishoz, súlyosabb esetben embóliához vezethetnek.

Ez is érdekelheti Gyógytorna rovat a WEBBetegen

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Gyógytorna
Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizikoterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.