Mire való a párakötés?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A bőrbetegségek közül számos típus kezelhető viszonylag egyszerűen, külsőleg. A külső kezelés hatóanyag nélkül is gyógyító hatású lehet, ám az alapanyaghoz adott hatóanyag a bőrfolyamat jellegétől függően fokozhatja, gyorsíthatja az elérni kívánt hatást.

Attól függően, hogy a bőrfolyamat a bőr mely rétegét érinti, más és más külső kezelés hozhatja meg a mielőbbi gyógyító hatást, tehát a külső kezelés különböző formái különböző mélységben hatnak. Míg a felületes bőrelváltozások esetén a rázókeverékek, borogatások hatásosak lehetnek, a mélyebb, krónikus folyamatoknál a bőr alsó rétegeibe is eljutó kenőcsöket érdemes alkalmazni. A párakötés is ilyen esetekben alkalmazandó, hiszen a kötés alatt vérbőség és ödéma alakul ki, fellazul a hámréteg, így az alkalmazott hatóanyag mélyebbre jut.

A párakötés felületes bőrelváltozások, akut gyulladások, nedvedző sebek gyógyítására nem alkalmas. Ilyenkor a gyulladáscsökkentés és a hámosodás elősegítése a cél, amire a megfelelő hatóanyaggal kombinált borogatás a helyes külső terápia.

Mély, krónikus gennyes bőrfolyamatokra (furunculus, carbunculus) azonban a párakötés bizonyul hatásos kezelésnek.

Bővebben A furunkulus megelőzése és kezelése

Hogyan készítsük el a párakötést?

A kötés felhelyezése előtt a bőrfelületet közömbös kenőccsel célszerű bekenni, ami megóvja a felső réteget a felázástól. Erre kerül a hatóanyaggal átitatott gézréteg, majd a gézrétegen minden irányban túllógó, víz számára átjárhatatlan réteg, például celofán vagy fólia. Ez a pára és a hő izolálása miatt fontos, ami segít az ödéma kialakulásában, a hámréteg fellazításában, valamint a hatóanyag mélyebbre jutásában. Szintén fontos hatása a helyi keringés fokozása, vérbőség létrejöttének elősegítése. A gyulladt területre így több gyulladásos sejt jut, amelyek segítik a gyulladás „beolvadását”, a gennygyülem körülhatárolását. Legfelülre pedig az egészet rögzítő fedőréteg kerül.

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró, orvosszakértő: Dr. Juhász Imre, bőrgyógyász
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.