• Agyvérzést elszenvedett beteg otthoni gondozása és ápolása

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    A hozzátartozók szerepe felbecsülhetetlen az agyérkatasztrófát (stroke) szenvedett beteg gyógyulásért folytatott küzdelemben. A családtagok viselkedése meghatározó a beteg rehabilitációjában, amely elősegítheti gyorsabb javulását, magányának oldódását, a reménytelenség érzésének csökkenését.

    Nagyon sok esetben gondot is okoz, hogyan ápoljuk, gondozzuk az érintettet, mennyire hagyjuk őt önállóan tevékenykedni. Nehéz úgy segítenünk, hogy ez a beteg fejlődését szolgálja, de az ne legyen görcsös, esetleg túlzott a követelések miatt. Ha viszont a beteg helyett mindent elvégzünk, mindenben kiszolgáljuk őt, akkor passzívvá, kiszolgáltatottá tesszük és nem segítjük elő a gyógyulását. Azzal, hogy hagyjuk őt küzdeni, alkalmat adunk számára a győzelem kivívására.

    Még saját viselkedésünk, mozdulataink, hangulatunk, kézfogásunk görcsössége vagy nyugodt magabiztossága is üzenetet jelenthet a beteg számára.

    Hirdetés

    Hogyan is kezdjük?

    Átstrukturált betegápolás, avagy előtérben az otthoni betegápolás


    A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában.
    Az otthoni betegápolásról bővebben >>

    Már a kórházban el kell kezdeni a segédeszközök beszerzését, és figyeljünk oda arra, hogy szakorvossal a felírható és TB által finanszírozott termékeket, kezeléseket (mintpéldául gyógytorna, fizioterápia) írassuk föl beteg családtagunk kórházból történő eltávozásakor.

    Az ágy kiválasztására nagy hangsúlyt kell fektetni

    A betegnek sok pihenésre van szüksége, ezért olyan ágyat kell kiválasztanunk a beteg számára, amely számára a legnagyobb kényelmet biztosítja és egyben csökkenti a felfekvések kialakulásának kockázatát. Ágyát próbáljuk a lakás egy nyugalmas helyiségében elhelyezni. Ha megoldható, próbáljunk változtatható magasságú és dönthető háttámlájú ágyat biztosítani, sokszor a kórházi ágy biztosítása a legjobb megoldás. Továbbá érdemes még felfekvés megelőzésére alkalmas matracot is beszereznünk, amely a matrac celláinak nyomásváltozásával segít csökkenteni a felfekvések kialakulásának esélyét.

    Érdemes minél hamarabb elkezdeni a rehabilitációt

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás


    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.
    Milyen lehetőségek vannak? >>

    Nagyon figyeljünk oda arra, hogy családtagunk az agyvérzést és az állapotstabilizálást követően mihamarabb gyógytorna és fizikoterápiás kezeléseket kapjon. A korai kezelések megkezdésével mind nagyobb az esély az egyes kiesett funkciók helyreállítására (beszéd, mozgáskoordináció, emlékezet). A beszéd sérülésekor (afázia) feltétlenül kérjük logopédus segítségét. A kórházi rehabilitációt a beteg otthonában is folytatni kell a jobb eredmények elérése érdekében, hiszen a károsodás fokának és a fizikai állapot függvényében komoly eredmények, de akár a teljes felépülés is elérhető.

    A betegnek újra meg kell tanulnia járni

    Ha beteg családtagunk felépülése során már stabilan tud ülni, szükségessé válik a tolószék alkalmazása. A tolószékből felállva, segítséggel járókerettel gyakorolható tovább a járás, amely a későbbiekben felcserélhető háromlábú, majd egylábú botra. Egyik segédeszközről a másikra való áttéréskor kiemelt figyelemmel segítsük a beteget, mert az új eszköz használata szokatlan lehet.

    Amennyiben beteg családtagunk már rehabilitáció során olyan állapotba kerül, hogy a járást gyakorolja, ügyelni kell a fokozottságra. Amíg nem tud biztonsággal egyedül közlekedni a lakásban, mindig legyen mellette valaki, hogy az esetleges elesést megakadályozzuk. Sokszor ugyanis elég egy rossz mozdulat az egyensúlyvesztéshez és az eleséshez.

    WC-magasító és kádülőke segítségével könnyebbé tehetjük a tisztálkodást

    A mellékhelyiség használatát megkönnyíthetjük, ha a gyógyászati segédeszköz boltokban kapható WC-magasítót alkalmazunk, amely megemeli az ülőke magasságát. Kifordítható kádülőke használatával megkönnyíthetjük a fürdés kapcsán felmerülő nehézségeket. A fürdetés során a beteg a kádülőkére ráülve tud akár önállóan fürdeni, miután befordítottuk és lábait könnyen beemeltük a kádba.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2016.04.16 20:11, Megjelenés: 2016.04.16 20:11
   • Cikkajánló

    Köhögéscsillapítás

    Köhögéscsillapítás

    B. M., szakfordító

    A köhögés leggyakoribb oka a vírusos vagy bakteriális fertőzés.

    Hazai betegszám

    Hazai betegszám

    koronavirus.gov.hu

    343-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma. Bárhol jelen lehet a vírus.

    Mesterséges intelligencia és stroke

    Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátásának folyamata, és a betegek nagyobb hányada részesült kezelésben annak a mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amit bő fél évig használtak ingyenesen a Neurológiai Klinikán.

    Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

    A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti neurológiai tüneteket okozva. A vérrög spontán feloldódik és ezzel párhuzamosan a tünetek is megszűnnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.