Agyvérzést elszenvedett beteg otthoni gondozása és ápolása

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent: 2016.04.16.

A hozzátartozók szerepe felbecsülhetetlen az agyérkatasztrófát (stroke) szenvedett beteg gyógyulásért folytatott küzdelemben. A családtagok viselkedése meghatározó a beteg rehabilitációjában, amely elősegítheti gyorsabb javulását, magányának oldódását, a reménytelenség érzésének csökkenését.

Nagyon sok esetben gondot is okoz, hogyan ápoljuk, gondozzuk az érintettet, mennyire hagyjuk őt önállóan tevékenykedni. Nehéz úgy segítenünk, hogy ez a beteg fejlődését szolgálja, de az ne legyen görcsös, esetleg túlzott a követelések miatt. Ha viszont a beteg helyett mindent elvégzünk, mindenben kiszolgáljuk őt, akkor passzívvá, kiszolgáltatottá tesszük és nem segítjük elő a gyógyulását. Azzal, hogy hagyjuk őt küzdeni, alkalmat adunk számára a győzelem kivívására.

Még saját viselkedésünk, mozdulataink, hangulatunk, kézfogásunk görcsössége vagy nyugodt magabiztossága is üzenetet jelenthet a beteg számára.

Hogyan is kezdjük?

Átstrukturált betegápolás, avagy előtérben az otthoni betegápolás

A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában.
Az otthoni betegápolásról bővebben >>

Már a kórházban el kell kezdeni a segédeszközök beszerzését, és figyeljünk oda arra, hogy szakorvossal a felírható és TB által finanszírozott termékeket, kezeléseket (mintpéldául gyógytorna, fizioterápia) írassuk föl beteg családtagunk kórházból történő eltávozásakor.

Az ágy kiválasztására nagy hangsúlyt kell fektetni

A betegnek sok pihenésre van szüksége, ezért olyan ágyat kell kiválasztanunk a beteg számára, amely számára a legnagyobb kényelmet biztosítja és egyben csökkenti a felfekvések kialakulásának kockázatát. Ágyát próbáljuk a lakás egy nyugalmas helyiségében elhelyezni. Ha megoldható, próbáljunk változtatható magasságú és dönthető háttámlájú ágyat biztosítani, sokszor a kórházi ágy biztosítása a legjobb megoldás. Továbbá érdemes még felfekvés megelőzésére alkalmas matracot is beszereznünk, amely a matrac celláinak nyomásváltozásával segít csökkenteni a felfekvések kialakulásának esélyét.

Érdemes minél hamarabb elkezdeni a rehabilitációt

Házi betegápolás, otthoni szakápolás

Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.
Milyen lehetőségek vannak? >>

Nagyon figyeljünk oda arra, hogy családtagunk az agyvérzést és az állapotstabilizálást követően mihamarabb gyógytorna és fizikoterápiás kezeléseket kapjon. A korai kezelések megkezdésével mind nagyobb az esély az egyes kiesett funkciók helyreállítására (beszéd, mozgáskoordináció, emlékezet). A beszéd sérülésekor (afázia) feltétlenül kérjük logopédus segítségét. A kórházi rehabilitációt a beteg otthonában is folytatni kell a jobb eredmények elérése érdekében, hiszen a károsodás fokának és a fizikai állapot függvényében komoly eredmények, de akár a teljes felépülés is elérhető.

A betegnek újra meg kell tanulnia járni

Ha beteg családtagunk felépülése során már stabilan tud ülni, szükségessé válik a tolószék alkalmazása. A tolószékből felállva, segítséggel járókerettel gyakorolható tovább a járás, amely a későbbiekben felcserélhető háromlábú, majd egylábú botra. Egyik segédeszközről a másikra való áttéréskor kiemelt figyelemmel segítsük a beteget, mert az új eszköz használata szokatlan lehet.

Amennyiben beteg családtagunk már rehabilitáció során olyan állapotba kerül, hogy a járást gyakorolja, ügyelni kell a fokozottságra. Amíg nem tud biztonsággal egyedül közlekedni a lakásban, mindig legyen mellette valaki, hogy az esetleges elesést megakadályozzuk. Sokszor ugyanis elég egy rossz mozdulat az egyensúlyvesztéshez és az eleséshez.

WC-magasító és kádülőke segítségével könnyebbé tehetjük a tisztálkodást

A mellékhelyiség használatát megkönnyíthetjük, ha a gyógyászati segédeszköz boltokban kapható WC-magasítót alkalmazunk, amely megemeli az ülőke magasságát. Kifordítható kádülőke használatával megkönnyíthetjük a fürdés kapcsán felmerülő nehézségeket. A fürdetés során a beteg a kádülőkére ráülve tud akár önállóan fürdeni, miután befordítottuk és lábait könnyen beemeltük a kádba.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mit tehet, ha hozzátartozója...

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai...

A stroke korai jelei (a TIA tünetei)

A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA (transient...

Rájöttek, mivel lehet csökkenteni a...

A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint "ész, értelem nélküli állapotot" jelent. Az orvosi használatban azonban a szellemi képességek...

Stroke után - A leggyakoribb...

Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható...

Ezek a kontrollvizsgálatok...

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Ki segíthet a beteg hozzátartozó...

Egyre több családban találkozunk olyan tartós szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb beteggel, akiket a hozzátartozók nem tudnak 24 órán át...

Oxigénterápia otthon

Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.