• Agyvérzést elszenvedett beteg otthoni gondozása és ápolása

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    A hozzátartozók szerepe felbecsülhetetlen az agyérkatasztrófát (stroke) szenvedett beteg gyógyulásért folytatott küzdelemben. A családtagok viselkedése meghatározó a beteg rehabilitációjában, amely elősegítheti gyorsabb javulását, magányának oldódását, a reménytelenség érzésének csökkenését.

    Nagyon sok esetben gondot is okoz, hogyan ápoljuk, gondozzuk az érintettet, mennyire hagyjuk őt önállóan tevékenykedni. Nehéz úgy segítenünk, hogy ez a beteg fejlődését szolgálja, de az ne legyen görcsös, esetleg túlzott a követelések miatt. Ha viszont a beteg helyett mindent elvégzünk, mindenben kiszolgáljuk őt, akkor passzívvá, kiszolgáltatottá tesszük és nem segítjük elő a gyógyulását. Azzal, hogy hagyjuk őt küzdeni, alkalmat adunk számára a győzelem kivívására.

    Még saját viselkedésünk, mozdulataink, hangulatunk, kézfogásunk görcsössége vagy nyugodt magabiztossága is üzenetet jelenthet a beteg számára.

    Hirdetés

    Hogyan is kezdjük?

    Átstrukturált betegápolás, avagy előtérben az otthoni betegápolás


    A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában.
    Az otthoni betegápolásról bővebben >>

    Már a kórházban el kell kezdeni a segédeszközök beszerzését, és figyeljünk oda arra, hogy szakorvossal a felírható és TB által finanszírozott termékeket, kezeléseket (mintpéldául gyógytorna, fizioterápia) írassuk föl beteg családtagunk kórházból történő eltávozásakor.

    Az ágy kiválasztására nagy hangsúlyt kell fektetni

    A betegnek sok pihenésre van szüksége, ezért olyan ágyat kell kiválasztanunk a beteg számára, amely számára a legnagyobb kényelmet biztosítja és egyben csökkenti a felfekvések kialakulásának kockázatát. Ágyát próbáljuk a lakás egy nyugalmas helyiségében elhelyezni. Ha megoldható, próbáljunk változtatható magasságú és dönthető háttámlájú ágyat biztosítani, sokszor a kórházi ágy biztosítása a legjobb megoldás. Továbbá érdemes még felfekvés megelőzésére alkalmas matracot is beszereznünk, amely a matrac celláinak nyomásváltozásával segít csökkenteni a felfekvések kialakulásának esélyét.

    Érdemes minél hamarabb elkezdeni a rehabilitációt

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás


    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.
    Milyen lehetőségek vannak? >>

    Nagyon figyeljünk oda arra, hogy családtagunk az agyvérzést és az állapotstabilizálást követően mihamarabb gyógytorna és fizikoterápiás kezeléseket kapjon. A korai kezelések megkezdésével mind nagyobb az esély az egyes kiesett funkciók helyreállítására (beszéd, mozgáskoordináció, emlékezet). A beszéd sérülésekor (afázia) feltétlenül kérjük logopédus segítségét. A kórházi rehabilitációt a beteg otthonában is folytatni kell a jobb eredmények elérése érdekében, hiszen a károsodás fokának és a fizikai állapot függvényében komoly eredmények, de akár a teljes felépülés is elérhető.

    A betegnek újra meg kell tanulnia járni

    Ha beteg családtagunk felépülése során már stabilan tud ülni, szükségessé válik a tolószék alkalmazása. A tolószékből felállva, segítséggel járókerettel gyakorolható tovább a járás, amely a későbbiekben felcserélhető háromlábú, majd egylábú botra. Egyik segédeszközről a másikra való áttéréskor kiemelt figyelemmel segítsük a beteget, mert az új eszköz használata szokatlan lehet.

    Amennyiben beteg családtagunk már rehabilitáció során olyan állapotba kerül, hogy a járást gyakorolja, ügyelni kell a fokozottságra. Amíg nem tud biztonsággal egyedül közlekedni a lakásban, mindig legyen mellette valaki, hogy az esetleges elesést megakadályozzuk. Sokszor ugyanis elég egy rossz mozdulat az egyensúlyvesztéshez és az eleséshez.

    WC-magasító és kádülőke segítségével könnyebbé tehetjük a tisztálkodást

    A mellékhelyiség használatát megkönnyíthetjük, ha a gyógyászati segédeszköz boltokban kapható WC-magasítót alkalmazunk, amely megemeli az ülőke magasságát. Kifordítható kádülőke használatával megkönnyíthetjük a fürdés kapcsán felmerülő nehézségeket. A fürdetés során a beteg a kádülőkére ráülve tud akár önállóan fürdeni, miután befordítottuk és lábait könnyen beemeltük a kádba.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2016.04.16 20:11, Megjelenés: 2016.04.16 20:11
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Dr. Peták István - Interjú

    Dr. Peták István - Interjú

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin lehetne segíteni.

    Agyi aneurizmák

    Az agyi (intrakraniális) aneurysma (aneurizma) az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy részében megrepedhet, ezáltal agyvérzés tud kialakulni.

    Mesterséges intelligencia és stroke

    Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátásának folyamata, és a betegek nagyobb hányada részesült kezelésben annak a mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amit bő fél évig használtak ingyenesen a Neurológiai Klinikán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.