Otthoni szakápolás: változásra van szükség!

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Az egész országot lefedő szolgálatok azzal a céllal jöttek létre, hogy az otthonukban ellátásra, ápolásra szoruló betegnek segítő kezet nyújtsanak. Ezzel az ellátási formával csökkenthető a kórházi kezelések időtartama.

A WEBBeteg által megkérdezett szolgálatok vezetői úgy vélik: nem mindenki látja be, hogy olcsóbb és hatékonyabb az otthonában kezelni a pácienst.

A cél, hogy a beteg otthoni környezetben, személyre szabottan, humánus és szakszerű ápolásban részesüljön a háziorvosa vagy kezelőorvosa rendelésére, szakképzett ápoló segítségével.

Az otthoni szakápolás akkor vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota komplex kórházi ápolást igényel, de azt helyettesíteni lehet az otthoni szakápolás körében nyújtható ellátásokból összeállított kezeléssel, amely lehet szakápolás és rehabilitációs tevékenység - olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján.

Szigorú szabályok

Az otthoni szakápolásra és otthoni hospice ellátásra elkülönített keretet a megyék között a lakosságszám arányában osztják fel. Az ellátást az OEP-el szerződéses viszonyban álló, a rögzített keret mértékéig a területi ellátási kötelezettséggel működő szolgáltatók végezhetik. Egy teljes szakápolói munkaidőre legfeljebb napi 6 vizit, szakirányú terápiás szolgáltatás esetén szintén 6 nap köthető le, ez korábban 5, illetve 4 volt.

A lekötött rehabilitációs tevékenységek arányának el kell érnie a vizitszámok 30 százalékát, de nem lehet több 50-nél, a szakápolási tevékenységek aránya 50 és 70 százalék közötti.

A kezelőorvos a szolgáltatás elrendelésekor határozza meg a kivitelezendő ellátásokat, a gyógyszereket, illetve a gyógyító ellátások gyakoriságát.

Házi betegápolás, otthoni szakápolás

Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.
Milyen lehetőségek vannak?>>

Ápolási tevékenységek legfeljebb 14 vizitre, otthoni hospice ellátás legfeljebb 50 napra rendelhetők el, ezek további három, illetve két alkalommal megismételhetők. Szakirányú rehabilitációs tevékenységek - a logopédia kivételével - legfeljebb 28 vizitre rendelhetők el, amelyek naptári évenként egy alkalommal megismételhetők. Ha a beteg állapota szükségessé teszi, a kezelőorvos - az OEP ellenőrző főorvosának egyetértésével - további ellátást rendelhet el, amennyiben rendelkezésre áll a kapacitás a szolgáltatónál.

Nincs minden rendben

Dani Zsuzsa, a pécsi székhelyű, de több települést is ellátó "ZSU-DUO" Egészségügyi Szolgáltató Bt. vezetője elmondta, hogy gondot okoznak az emelkedő költségek és elvárások, a túlellenőrzöttség, a rosszul szabályozott rendszer, valamint a szakdolgozók nem megfelelő díjazása, a folyamatos tárgyi eszközök hiánya.

Be kellene látni, hogy az otthoni szakápolás kiváltja a kórházi ellátást, a legolcsóbb szakellátási forma, folyamatos a beteg szakirányú ellátása, nem kell a páciensnek a rendelőintézetbe menni kezelésre, gyógytornára, ezzel kíméljük, meggyorsítjuk a felépülését. Sokszor a szakápoló az egyetlen vendége a betegnek, ezáltal lelkileg is hatalmas segítséget kap. Minden érv azt erősíti - a kórházak átalakulásának kapcsán különösen -, hogy fontos feladatot látunk el, érdemes lenne fejleszteni - teszi hozzá a vezető.

Feladatok otthon

1996 óta finanszírozott ellátás az otthoni szakápolás. Jelenleg a 43/1999 III. 3. Korm. rendelet 35.§ határozza meg működésünket. A szakápolás keretében végezhető például katéter cseréjéhez vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó feladat, baleseti- és egyéb műtétek után a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése, a műtéti területek ellátása. Betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szakápolási feladat a gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása, hely- és helyzetváltoztatás segítése. A beteg állapotától függően beszédterápia, a fizioterápia köréből gyógytorna, elektroterápia biztosítható. A feladatok közé tartozik a haldokló beteg otthonában történő szakápolás is.

Otthoni szakápolásról az OEP honlapján>>

A budapesti Kék Angyal Házi Betegápoló Szolgálat vezetője, Csicsné Trestyánszky Katalin a WEBBetegnek elmondta, hogy minden szolgáltatónak fix, éves normatív kerete van, a finanszírozás vizitdíj alapján történik. A vizitdíjat a 3200 forintos alapdíj és a szorzók alkalmazásával kell kiszámítani. Lehetőség van pót vizitkeretre szerződni, de ezt áprilisban nagyon sok szolgálattól elvették.

A vezető úgy véli: a betegek száma nem változik, a finanszírozás viszont igen, képtelenek vagyunk jóval kevesebb pénzből működni. Tovább rontja a helyzetet, hogy eddig nem kellett jóslatokba bocsátkozni, most viszont arra köteleznek bennünket, hogy 1 hónappal korábban írjuk le, hogy összesen mennyi lesz a szakápolás és a gyógytorna vizitszáma, ráadásul a hónapok között nem lehetséges az átcsoportosítás.

Az otthoni szakápolás keretében a térítésmentesen nyújtott ellátás egy betegre számítva naponta egy vizit, amelynek időtartama nem haladhatja meg a három órát. Amennyiben naponta kell kötözni egy beteget, hogyan számoljuk el a gyógytornát, amely szintén fontos feladat - kérdezi a vezető, aki hozzáteszi: a betegek hozzáférése az ellátáshoz enyhén szólva is kétséges.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága levélben küldött választ a WEBBetegnek, amelyből kiderül: a szakápolási szolgáltatónak minden hónap utolsó munkanapján részjelentést kell küldenie azokról az ellátásokról, amelyek a tárgyhónapban még nem fejeződtek be.

A jogalkotó megemelte a szakápolókra leköthető vizitszámot 6-ra, a korábbi 4, illetve 5-ről, biztosítani kellett, hogy a változás ne csak a gyógytorna vizitszámok növekedését eredményezze - olvasható a válaszban.

Dani Zsuzsa szerint új alapokra kellene helyezni a finanszírozást, ösztönző rendszerre van szükség.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Otthonápolás: így spórolhatunk az...

Ha egy családtag súlyos betegségéből adódóan otthonápolásra szorul, az a családtagok számára is megterhelő fizikailag, lelkileg és anyagilag is....

Az intenzív osztály elhagyása után...

Bár számtalan koronavírus-fertőzött életét mentették meg az intenzív osztályokon, sok beteg élete távolról sem tért vissza a régi minőségébe....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.