Keserű vagy túl nagy? Hat innovatív megoldás a gyógyszerbevétel megkönnyítésére

Semmelweis Egyetem
megjelent: 2022.11.03.

Laktáz enzimet tartalmazó szívószálat állítottak elő a Semmelweis Egyetem kutatói, melyet egyedülálló szimulációs módszerrel vizsgáltak. A betegközpontúság ma már általános trend a gyógyszerfejlesztésben, célkitűzés például a bevétel megkönnyítése gyermekek és idősek számára.

Minél kevesebb kellemetlen érzés társul az orvosság lenyeléséhez, annál valószínűbb, hogy a páciens együttműködik, amely a terápia sikerének feltétele.

Lázas és köhögő óvodás, sírás, bosszankodás – ismerős jelenetek egy család életéből, amikor orvosságot kell beadni a beteg gyerekeknek. Esetükben a nyelési nehézség (dysphagia), illetve a félrenyelés, fulladás lehetősége miatt a gyártók folyamatosan igyekeznek olyan gyógyszerformákat kialakítani, amelyek nemcsak biztonságosan alkalmazhatók, de a gyermek számára is kedvező megoldást jelentenek. Ennek köszönhető például, hogy a gyakran alkalmazott szilárd gyógyszerformák mellett az elmúlt évtizedekben megjelentek a folyékony, szirupos orvosságok is. Az idősebb korosztálynál egy nagyobb méretű kapszula vagy tabletta lenyelése szintén gondot okozhat.

De hol tart most a tudomány és mit tartogat a jövő a gyógyszerszedés megkönnyítése érdekében? Az alábbiakban innovatív megoldásokat mutatunk be.

1. Szívószálas gyógyszerek

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének kutatói nemrég a Pharmaceutics című szaklapban számoltak be arról, hogy egy laktáz enzimet tartalmazó szívószálat fejlesztettek és teszteltek.

Dr. Antal István intézetigazgató, a kutatócsoport vezetője elmondta: „A szájon át történő adagolás még mindig a gyógyszerelés legelterjedtebb formája, de a gyógyszeripar egyre nagyobb figyelmet fordít az egyén különleges igényeire, így a korosztályok különböző szükségleteire. A gyermekek és az idősek a könnyebben lenyelhető, folyékony orvosságokat részesítik előnyben, a legfiatalabbaknál pedig a gyógyszer kellemetlen ízének elfedése különösen fontos. De egészségügyi problémák miatt is lehet nehezített a nyelés, és ilyenkor segíthetnek az alternatív gyógyszerformák.

A szívószálba csomagolt orvosságok már egy ideje léteznek, bár nem annyira elterjedtek, mint a hagyományos gyógyszerformák. Laktáz enzimet tartalmazó szívószálról azonban korábban még nem publikáltak.

Dr. Kállai-Szabó Nikolett, a kutatás társszerzője hozzátette: „A laktóz intolerancia tüneteinek mérséklésére már régóta használják a laktáz enzimet különböző adagolási formákban. A laktózérzékenység minden korosztályt érint, egyes becslések szerint akár a népesség 60%-a is szenvedhet tőle. A tejtermékek fogyasztása világszerte jelentős, ezért is fontos, hogy ezt az enzim hiányból fakadó állapotot kezelni tudjuk.

A laktózérzékenység rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat: az érintett betegeknél például tej, sajt, tejföl fogyasztása után hányás, hapuffadás, hasmenés jelentkezhet. A laktóz vagy tejcukor emésztéséhez a bélben termelődő laktáz enzimre van szükség, akinél ez hiányzik vagy csak kevés termelődik belőle, laktóz intolerancia alakulhat ki.

A magyar kutatók gyorsan oldódó, gömb alakú, laktáz-tartalmú szemcsékkel töltötték meg a szívószálakat, a szemcsék kialakítására kétféle hagyományos technológiai eljárást alkalmazva.

A szakemberek szem előtt tartották, hogy minél kevesebb segédanyagot használjanak a formula előállítása során, miközben egy ideális ízvilágot biztosítsanak. Úgynevezett in vitro módszerrel vizsgálták, hogy milyen szerepe van egy gyógyszeres szívószál használata közben az alkalmazott folyadék hőmérsékletének és a szívás sebességének. Statisztikai módszerrel bizonyítva arra a megállapításra jutottak, hogy a szívószál alkalmazhatóságánál mindkét paraméter ugyanolyan fontos.

A Gyógyszerészeti Intézet szakemberei tovább vizsgálják, hogyan lenne hasznosítható a nemzetközileg is egyedinek számító laktáz enzimes szívószál szélesebb körben.

2. Gyógyszeres nyalókák

Az Amerikai Egyesült Államokban súlyos daganatos betegeknél már évtizedek óta használnak opioid fájdalomcsillapítót gyógyszeres nyalóka formájában. Magyarországon néhány éve kaphatók köhögéscsillapító nyalókák, amelyek szintén megkönnyítik a gyógyszerbeadást a gyerekeknek. Ugyanebben a formában vitaminok is vannak már forgalomban. Az adagolási forma szélesebb elterjedésének korlátot szab az a kockázat, hogy a gyerekek azután is kérik, hogy meggyógyultak. Általános azonban a vélemény, hogy a bevételi hajlandóság segíti a gyógyszeres kezelést.

3. Orális fecskendő, szonda

Az úgynevezett „kanalas orvosságok”, folyékony láz- és fájdalomcsillapítók manapság már inkább orális fecskendőkkel kaphatók, semmint a múltban megszokott kiskanállal. Ezekkel precízebbé vált az adagolás, megkönnyítve a szülők feladatát.

4. Szájban oldódó (diszpergálódó) minitabletták

Egyelőre a jövő apró tablettái, amelyek szájba véve azonnal széteshetnek vagy feloldódhatnak, és így könnyebben lenyelhetők. Egyelőre a piacon külön léteznek szájban diszpergálódó tabletták és minitabletták, de a szájban oldodó minitabletták alkalmazhatóságát még kutatják.

5. „Sprinkle”-kapszulák

Olyan kapszulák, amelyek tartalmát a kapszula szétnyitása után pépes ételre, például joghurtra lehet szórni, vagy folyadékban feloldva bevenni.

6. Nyelést segítő zselék

A szilárd gyógyszerek – tabletták, kapszulák – elhelyezése egy evőkanálnyi, erre a célra tervezett zselés, síkos anyagban mára szintén elterjedt módszer a nyelés megkönnyítésére.

Tovább Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

(Semmelweis Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

A száraz köhögés gyógyszeres kezelése: köhögéscsillapítók

A száraz köhögés a légutak nyálkahártyájának irritációja által kiváltott reflexes reakció. Sokszor recept nélkül kapható készítményekkel is...

Triptánok a migrénes rohamok kezelésében

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi...

A gyógyszerek nevében rejlő információk

Dolo, Plus, Forte, Uno... A legtöbb gyógyszer nevében találkozhatunk hasonló kifejezésekkel, ám nem mindig világos, hogy mire is utalnak. Vajon csak...

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a...

Amikor a gyógyszer okoz lázat

Ha lázasak vagyunk, gyógyszert veszünk be, hogy azt csökkentsük. Ezt mindenki tudja. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes esetekben ha gyógyszert...

Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Fájdalomcsillapítás: a folyékony gyógyszerformák előnyei

A fájdalomcsillapítás története az ember történelmének igen fontos része. Már az időszámításunk előtti sumér és ókori görög kultúrából...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.