Alvási apnoe - Egészségmegőrzés cikkek

Alvási apnoe - Egészségmegőrzés cikkek

Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-05-26 07:33

Az alvási apnoét napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos szövődményt idézhet elő, illetve megnöveli más betegségek kockázatát.

Harc a horkolás ellen - Milyen gyógyszertári készítmények segíthetnek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
2022-01-15 07:33

Szinte minden embert érint valamilyen formában a horkolás. Habár hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy a horkolás csak egy idegesítő zaj, fontos tudni, hogy az alvópartner kellemetlen éjszakáján túl a horkoló számára komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Horkolás, nappali fáradékonyság - Van megoldás!

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
2021-11-22 04:03

A horkolás nem tűnik igazán orvosi problémának, pedig igen komoly betegségek előidézője lehet. Ha oxigénhiányos állapottal párosul, jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Alvási apnoe: a zöldtea segíthet

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2021-08-06 22:03

Az obstruktív alvási apnoe az egyik legismertebb alvással kapcsolatos légzészavar. A zöldteában található vegyi anyagok azonban nemcsak a tanulási- és memóriazavarokra, hanem erre a betegségre is pozitívan hat.

Az alvászavar sietteti az elbutulást

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2021-06-08 03:05

Egy tanulmány szerint azoknál az idős nőknél, akik az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességben szenvednek, nagyobb a kockázata a gondolkodásbeli és memóriazavar kialakulásának - számolt be a Medheadlines portál.

Milyen hatással van az alvásra a horkolás?

Springmed - Dr. Zoller Rezső
2021-05-21 07:33

Sok esetben a halk, egyenletes horkolás nem befolyásolja az alvásmenetet, azaz az alvás mélységét és folyamatosságát. Azonban gyakran előfordul, hogy valaki fel-felébred saját horkolására.

Hajlamos Ön az alvási apnoe kialakulására?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-05-04 18:35

Az alvási apnoe egyaránt kialakulhat fiatal- vagy időskorban, illetve férfiaknál és nőknél, sőt még a gyerekeknél is. Ismertek azonban bizonyos tényezők, melyek fokozzák a betegség kialakulásának kockázatát.

Az alvás és az alvási fázisok

Springmed - Dr. Zoller Rezső
2021-04-04 22:03

Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része. Szükséges a test regenerálódásához, a napközben tanult új ismeretek rendszerezéséhez, feldolgozásához. Az ébrenlét alatti érzelmi hatások is részben alvás alatt kerülnek a helyükre. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában fáradtak, álmosak leszünk.

A horkolás az agyvérzés rizikófaktora?

www.drrose.hu
2020-08-02 22:03

Az egyszerű alvási apnoéban (alvás alatti légzéskimaradásban) szenvedő emberek esetében nagyobb rizikója lehet a csendes agyvérzésnek, illetve az agy fehérjeállományát érintő szövetsérüléseknek – adta hírül a ScienceDaily internetes egészségügyi magazin.