Hogyan kerüljük el a horkolást?

Medipress
megjelent:

A horkolás súlyos egészségügyi rendellenesség lehet, amely megszakítja a személy normális alvási mintáit, és zavarja házastársának nyugodt alvását. Az egyik brit kutatás kimutatta, hogy ha valakinek horkol a házastársa, 50. házassági évfordulójára körülbelül 4 évnyi alvástól eshet el.

Az egyszerű fáradtságon kívül az alváshiányban szenvedő emberekben memória- és hangulatzavarok is jelentkezhetnek, ráadásul nagyobb eséllyel érheti őket autóbaleset is.

A mérsékelt horkolók azok, akik minden éjjel horkolnak, de például csak akkor, ha a hátukon fekszenek, vagy csak az éjszaka egy részében. A súlyosan horkolóknak érdemes orvoshoz fordulni, hogy elkerüljék a súlyos alvási rendellenesség, az alvási apnoe előfordulását.

Az enyhe és mérsékelt horkolók számára összegyűjtöttünk néhány házilagos megoldást, amelyek segíthetnek minden érintettnek jobban aludni.

Horkolás, nappali fáradékonyság

A horkolás nem tűnik igazán orvosi problémának, pedig igen komoly betegségek előidézője lehet. Ha oxigénhiányos állapottal párosul, jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Módszerek a horkolás ellen

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Általánosságban minél hangosabban és gyakrabban horkol valaki, annál nagyobb az alvási apnoe nevű betegség kockázata. Ha a házi gyógymódok nem segítettek, forduljunk orvoshoz!

Plusz párnák

Polcoljuk fel a fejünket extra párnákkal. Ez jobban megnyitja a légutakat, ami megakadályozza, hogy a garat ellazuljon, és horkolni kezdjünk. Az ágy fejrészét is megemelhetjük a lábai alá helyezett téglákkal.

Párásító

Ha a horkolás hátterében nátha vagy orrdugulás áll, érdemes egy párásító készüléket helyezni a hálószobába éjszakára. Ez az orrmelléküreg tisztításával és a légáramlás javításával visszaszorítja a horkolást. Mellkasbalzsammal is elősegíthetjük az orrjáratok megtisztulását.

Orrtapasz

Ha a horkolást nem orrdugulás vagy köhögés okozza, az orrtapasz is enyhülést nyújthat. Ez az öntapadó tapasz kitágítja az orrjáratokat, így javítja a légátáramlást.

Szájbetét

A fogvédőhöz hasonló eszközt alvás közben kell viselni. Megemeli az alsó állkapcsot, megakadályozva a nyelv hátracsúszását, és kitágítva a légutat. Tanulmányok szerint 90 százalékos hatékonysággal csökkenti a horkolásból eredő zajt.

Kalóriaégető horkolás?

Azok, akik horkolnak, több kalóriát égetnek a nappali szunyókálások során, mint azok, akik csöndben átalusszák az éjszakát. A jelenség azonban egyáltalán nem hasznos - az állhat mögötte, hogy a horkoló, alvási apnoéban szenvedők kevesebbet alszanak, ezáltal több kalóriát égetnek, illetve a levegővételért való küzdelem is kalóriaégető hatású. Túlsúly és alvási apnoe

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.