A horkolás károsíthatja az agy egészségét

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A Párizs-Cité Egyetem Orvostudományi Karának kutatói szerint azok, akik horkolnak, évekkel öregíthetik az agyukat, és károsíthatják agyuk egészségét azáltal, hogy megfosztják magukat a mély alvástól.

Mit is érdemes tudni ezzel kapcsolatban?

  • Akik hangosan horkolnak, vagy akadályoztatott a légzésük alvás közben, nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot, illetve mutathatják az Alzheimer-kór vagy az általános kognitív hanyatlás tüneteit. A hangos horkolást és az akadályoztatott légzést pedig legtöbbször az alvási apnoe okozza.

Ez is érdekelheti A horkolás növeli a stroke kockázatát

  • Az agy apró elváltozásai, amelyeket fehérállományi hiperintenzitásnak neveznek, az agy egészségét jelző biomarkerek. Ezek előfordulása egyre gyakoribbá válik az életkor előrehaladtával, vagy a nem megfelelően kontrollált, nem célértéken tartott magas vérnyomással.
  • Az enyhe vagy közepes súlyosságú alvási apnoétól szenvedőkkel összevetve a súlyos alvási apnoéban szenvedőknél több fehérállományi hiperintenzitás detektálható, és az idegsejteket összekötő axonok sértetlensége is csökkent, ami egyértelmű jele annak, hogy az agy egészsége a súlyos alvási apnoe esetén károsodik.
  • A mély alvás pedig az alvásminőség egyik legjobb mutatója, és a tanulmány megállapította, hogy a mélyalvás minden 10%-os csökkenésével az agy fehérállományi hiperintenzitása olyan mértékben nőtt, ami megfelelt az agy 2,3 éves öregedésének.
  • Ugyanez a 10%-os mélyalváscsökkenés az idegsejteket összekötő axonok sértetlenségének csökkenésével is összefüggésbe hozható. Az okozott csökkenés által kialakult állapot pedig hasonlatos egy 3 évvel öregebb agy megjelenéséhez.

Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat A horkolás öregítheti az agyat

Mi a teendő?

Tehát ha ön vagy hozzátartozója is hangosan horkol, az agy egészségének védelme érdekében is érdemes kivizsgáltatni ennek okát. Fül-orr-gégész ellenőrizheti az orr-garat szervi állapotát, az alváslaboros vizsgálat pedig igazolhatja egy esetleges alvási apnoe fennálltát. Mindezek kezelése pedig újra nyugodt, csendes és mély alvást, és kipihentséget eredményezhet, nem mellesleg hosszú évekkel fiatalítva az agyat.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: Snoring Could Be Harming Your Brain Health (Medscape)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Springmed - Dr. Zoller Rezső
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.