A horkolás öregítheti az agyat

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A Párizs-Cité Egyetem Orvostudományi Karának kutatói szerint azok, akik horkolnak, évekkel öregíthetik és károsíthatják agyukat azáltal, hogy nem jutnak elégséges mennyiségű mélyalváshoz.

Hogyan lehetséges ez? Íme a kutatók magyarázata

A hangos horkolás kialakulásához gyakran az elzáródott légutak, és az ily módon akadályoztatott légzés vezet. Mindennek a hátterében legtöbbször (de nem mindig) az alvási apnoe áll, ami egyúttal fokozza a stroke, az Alzheimer-kór vagy az általános kognitív hanyatlás kialakulásának kockázatát.

Mindez bizonyítható is.

Az agy apró elváltozásai, amelyeket fehérállományi hiperintenzitásnak neveznek a képalkotón való megjelenése után, valójában olyan biomarkerek, amelyek az agy egészségi állapotát mutatják. Előfordulásuk egyre gyakoribb az életkor előrehaladtával, vagy az ellenőrizetlen magas vérnyomással.

A kutatásban részt vevők közül a súlyos alvási apnoéban szenvedők (vagyis akik biztosan erőteljesen horkolnak) nagyobb fehérállományi hiperintenzitást mutattak, mint az enyhe vagy közepes alvási apnoésok, és az agyukban az idegsejteket összekötő axonok integritása (sértetlensége) is csökkent.

A mélyalvás az alvásminőség egyik legjobb mutatója. A francia tanulmány megállapította azt is, hogy a mélyalvás minden 10%-os csökkenésével az agyi fehérállomány hiperintenzitása nőtt, ami megfelelt az agy 2,3 éves öregedésének. Tehát rohamosan öregszik azoknak az agya, akik az alvási apnoe és a következményesen tapasztalható horkolás miatt gyakran meg-megébrednek, és így nem jutnak el a mélyalvás fázisába.

A mélyalvás 10%-os csökkenése az idegsejtek közti kapcsolatokért felelős axonok integritásának csökkenésével is összefüggésbe hozható volt, és ez a csökkenés hasonló képet mutatott, mint ami egyébként egy 3 évvel idősebb agy megjelenésében várható.

Érdemes tehát orvoshoz fordulni, és segítséget kérni, ha valaki hangosan horkol. Háziorvos vagy fül-orr-gégész, amennyiben alvási apnoét gyanít a horkolás hátterében, alváslaborba utalhat. Egy egyszerű alváslaboros vizsgálattal, megfelelő oki terápiával számos súlyos betegség kockázata, úgymint például az agyvérzésé vagy a demenciáé csökkenthető, arról nem is beszélve, hogy szellemi frissességünk is hosszabban fenntartható.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: Snoring Could Be Harming Your Brain Health (Medscape)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Springmed - Dr. Zoller Rezső
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.