Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve: 2022.05.26.

Az alvási apnoét napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos szövődményt idézhet elő, illetve megnöveli más betegségek kockázatát.

Mi az alvási apnoe?

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoeja van.

A téma cikkei

6/1 Mi az alvási apnoe?
6/2 Az alvási apnoe okai
6/3 Hajlamos Ön az alvási apnoe kialakulására?
6/4 Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?
6/5 Az alvási apnoe kezelése
6/6 Élet alvási apnoeval

Az obstruktív és centrális apnoében szenvedő betegeknél reggeli fejfájás, változékony hangulat, illetve depresszió jelentkezhet, továbbá nehezebben tudnak megjegyezni új dolgokat. A betegek gyakran kelhetnek fel éjszaka pisilni és akár impotencia is kialakulhat. A gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) szintén gyakoribb lehet alvási apnoes betegeknél. A kezeletlen alvási apnoes gyerekeknél hiperaktivitás alakulhat ki, és gyakran a figyelem is károsodhat.

Kardiovaszkuláris megbetegedések. A légzéskimaradások alatt a vér oxigénszintjének hirtelen lecsökkenése növeli a vérnyomást és ezáltal fokozott terhet ró a kardiovaszkuláris rendszerre. Az alvási apnoeben szenvedő betegek legalább felénél magasvérnyomás-betegség alakul ki, ami növeli a szívelégtelenség és a stroke kockázatát. Hogyha Önnek valamilyen szívbetegsége van, akkor az ismétlődő alacsony véroxigénszint hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

Minél súlyosabb az obstruktív alvási apnoe, annál nagyobb a kockázata a magas vérnyomásnak. Ezzel szemben a centrális alvási apnoe általában már a szívbetegség miatt alakul ki és nem pedig ez okozza azt.

2005-ben az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban a New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmány szerint az obstruktív alvási apnoe jelentősen fokozza a stroke kockázatát, az egyidejűleg fennálló magas vérnyomástól függetlenül.

Nappali fáradtság. Az alvási apnoevel együtt járó folyamatos felébredés teljességgel lehetetlenné teszi a pihentető alvást. Az alvási apnoeben szenvedő betegek általában napközben rendkívül fáradtak, ingerlékenyek. Nehezükre eshet a koncentrálás, és gyakran azt veszik észre, hogy a munkavégzés, tv-nézés vagy akár vezetés közben is elalszanak. Az alvási apnoeben szenvedő gyerekek rosszul teljesítenek az iskolában, és viselkedési zavarokkal küzdenek.

Különböző gyógyszerek által okozott mellékhatások, műtéti szövődmények. Az obstruktív alvási apnoe bizonyos gyógyszerek szedése esetén, és a műtéti általános érzéstelenítéskor problémát jelenthet. Az alvási apnoeben szenvedő betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki a műtétet követő súlyos szövődmények, mert a beteg eleve hajlamosabb a különböző légzési problémákra, különösen háton fekve és alvásközben. Éppen ezért műtét előtt mindenképpen jelezze orvosának, hogyha Önnek alvási apnoeje van. A nem diagnosztizált alvási apnoe különösen kockázatos egy ilyen helyzetben.

Kialvatlan partnerek. A hangos horkolás megakadályozhatja partnere, illetve az Ön környezetében alvók pihentető alvását, és ezáltal megterhelheti kapcsolatait. Nem ritka, hogy az alvótárs egy másik szobába költözik át.

Alvásdiagnosztikai laboratóriumok

Orvosa már a tünetek alapján megállapíthatja a diagnózist, de beutalhatja Önt egy alvásdiagnosztikai laboratóriumba is. Ott az alvás diagnosztikában járatos szakorvosok megállapítják, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatok keretén belül gyakran egy éjszakát az alvászavar laboratóriumban kell tölteni. Itt alvás közben folyamatosan detektálják, a légzés és több életfontosságú működés változását az alvás során. Az alvási apnoe vizsgálatakor az alábbi vizsgálatokat végezhetik el.

Pulzoximetria és polysomnographia

A pulzoximetria nem mutatja ki az alvási apnoe során kialakuló összes változást, tehát a polysomnographiát akkor is javasolhatja orvosa, hogyha a pulzoximetriás vizsgálat eredményei jók.

Pulzoximetria. Ez egy első szűrővizsgálat, mely során egy kis készüléket csatlakoztatnak az ujjára, ami az alvás során folyamatosan érzékeli az oxigénszint változását. Ez a kis csipeszhez hasonló készülék fájdalommentesen helyezkedik el az egyik ujjon, és egész éjszaka rögzíti az oxigénszintet. Alvási apnoeben kimutatható lesz az oxigénszint csökkenése a légzésszünetekben (az apnoes periódusok során) és emelkedése a felébredések során. Hogyha az eredmények rendellenesek, akkor orvosa polysomnographia elvégzését javasolhatja a diagnózis alátámasztására.

Éjszakai polysomnographia. A vizsgálat során egy olyan készüléket helyeznek fel Önre, ami folyamatosan monitorozza a szív, tüdő és az agy tevékenységét, a légzésmintázatot, a kar- és lábmozgást, a vér oxigénszintjét az alvás során.

Bizonyos esetekben orvosa egyszerűsített vizsgálatokat is elvégezhet egy úgynevezett hordozható többcsatornás ambuláns monitor segítségével, amellyel otthonában tudja mérni a vér oxigénszintjét, a levegő áramlását és a légzési mintázatot.

Hogyha Önnek obstruktív alvási apnoeje van, orvosa fül-orr-gégészeti vizsgálat végzését javasolhatja az orr, illetve a garat területi kóros szűkületek jelenlétének kizárására. Egy kardiológus vagy egy neurológus segítségével a centrális alvási apnoe okai azonosíthatók.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta

6/3 Hajlamos Ön az alvási apnoe kialakulására? | 6/4 | 6/5 Az alvási apnoe kezelése
Hozzászólások (4)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Coarctatio aortae - Ez a rendellenesség is állhat a magas vérnyomás mögött

A coarctatio aortae (CoA) egy veleszületett nagyérfejlődési rendellenesség, amely alatt a szívből eredő fő verőér, az aorta típusos helyén...

A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban...

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet

A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell. Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas...

Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az...

Alvás csecsemőkorban

A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.