Zavart ébredés, egy kellemetlen paraszomnia

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Sokan találkozhattak már azzal a jelenséggel, amikor valaki álmából felébresztve zavart, vagy viselkedése irritált, akár agresszív, azonban erre később nem emlékszik, vagy tagadja, hogy ilyen megtörtént. Történetesen ilyenkor mindenkinek „igaza” van, ugyanis ez az állapot valós, és erre az ettől szenvedő általában amnéziás, vagy csak kevéssé emlékszik.

Olvasson tovább a hirtelen felébredést követően fellépő zavart állapotról, amelyet a nyugtalan láb szindrómához, az alvajáráshoz vagy a pavor nocturnushoz (éjszakai rémület) hasonlóan a paraszomniák, azaz a furcsa éjszakai viselkedésekkel kísért alvászavarok közé sorolunk.

Bővebben az állapotról és tüneteiről

A zavart ébredés (confusional arousal) vagy más néven Elpenor-szindróma a nem gyors szemmozgásos (non-rapid eye movemnet (NREM)) paraszomnia egyik fajtája.

Tünetei

A zavart ébredés az az állapot, amikor az alvó személy felébredni látszik, de viselkedése szokatlan vagy furcsa. Az egyén dezorientált, nem reagálhat, beszéde lassú lehet, vagy gondolkodása zavaros. Gyakori az alvajárás vagy a kiabálás egy-egy epizód alatt. Néhány zavart ébredéstől szenvedő ember a fogát is csikorgatja.

Egyes ritka esetekben a felnőttek nagyon helytelenül, sőt ellenségesen és agresszívan viselkedhetnek, viselkedésük irritált, mérges is lehet. Ezek a szélsőséges epizódok azonban nem gyakoriak.

A zavart ébredés epizódjai a gyermekek esetén bizarrnak és ijesztőnek tűnhetnek a szülők számára. A gyermeknek zavart arckifejezése lehet, és gyakran csak üveges tekintettel „bámul rá” szüleire. A gyerekek izgatottabbá válhatnak, amikor megpróbálja megvigasztalni vagy ébresztgetni őket.

Valószínűleg azonban sem a felnőttek, sem a gyermekek nincsenek tudatában viselkedésüknek, és később nem is emlékeznek rá.

Amikor zavart ébredés lép fel, úgy tűnhet, hogy az érintett ébren van, még akkor is, ha kissé zavart. Az epizódok pedig gyakran akkor kezdődnek, amikor valaki más „ébreszti fel” fizikailag a személyt.

A zavart ébredés jellemzően az elalvás első 2 órájában jelentkezik, amikor a „mély” alvásból a „könnyebb”, felületesebb alvási szakaszba lépünk át.

Mi provokálhatja?

A zavart ébredés bármely életkorban előfordulhat, de gyakrabban fordul elő gyermekeknél. Az egészségügyi problémák (például láz), utazás, hirtelen elalvás, migrén és rendszertelen alvási-ébrenléti ütemterv okozta alvászavarok azonban ilyen epizódot válthatnak ki.

Alvási inercia vagy más néven alvási részegség is része lehet a zavart ébredésnek, de ez utóbbi más rendellenességek, például idiopátiás hiperszomnia részeként is előfordulhat. Bár a zavart ébredést hivatalos alvás-ébrenléti rendellenességnek tekintik, az alvási részegségnek általánosabb jelentése van, a két kifejezést az átfedő tünetek miatt gyakran mégis felcserélve használják.

A zavart ébredés társulhat még egyéb alvászavarokhoz is, pl. nyugtalan láb szindrómához, de az éjszakai asztmával és egyéb légzészavarokkal is összefügghet a megjelenése.

Mi az az alvási részegség?

Az alvási részegség vagy az elhúzódó alvási tehetetlenség az alvás és az ébrenlét között tapasztalható morcos átmeneti állapotra utal. Azok az emberek, akik alvási részegséget tapasztalnak, nehezen tudnak teljesen felébredni, és ismételten visszaalszanak. Zavartságot, ingerlékenységet és automatikus viselkedést mutathatnak.

Kiknél fordulhat elő ez az állapot?

A becslések arra vonatkozóan, hogy valójában hány ember tapasztal zavart ébredést, változóak. Egy brit tanulmány szerint a felnőttek 4,2%-a tapasztal ilyet. Más tanulmányok szerint a felnőttek akár 15,2%-a is tapasztalhat zavart ébredést egy év alatt.

Az Amerikai Alvásmedicina Akadémia (American Academy of Sleep Medicine) szerint a rendellenesség gyakrabban fordul elő gyermekeknél, a gyermekek 17%-a, de a 15 év feletti felnőtteknek mindössze csak a 3%-a vagy a 4%-a tapasztalja ezt az állapotot.

Gyakran előfordul, hogy a zavart ébredéstől szenvedő gyermekeknél később serdülőkorban alvajárás alakul ki.

Milyen hosszú egy-egy epizód?

A legtöbb epizód 5-15 percig tart, de néhány perctől akár fél óráig is elhúzódhat.

Mik lehetnek a zavart ébredés kockázati tényezői?

Valószínűbb, hogy zavart ébredést tapasztalhat az, akinek a rokona, családtagja is szenved ettől az alvászavartól. De vannak egyéb tényezők is, amelyek növelhetik a megjelenés kockázatát, ilyenek a következők:

Mik a zavart ébredés okai?

A kóroki tényezők között szerepel:

A zavart ébredés hatásai

A zavart ébredés befolyásolhatja a nappali éberséget, alvásmegvonást és túlzott nappali álmosságot okozhat. A zavart ébredés az alvópartnereket is megzavarhatja. Bár ritka, bizonyos epizódok során akaratlanul is kárt okozhat magának vagy a közelben lévőknek. A zavart ébredés ismétlődő megtapasztalása pszichológiailag szorongást, vagy hosztilis magatartás esetén bűntudatot válthat ki.

Hogyan lehet diagnosztizálni a zavart ébredést?

Önteszt
  • Mondta már önnek valaki, hogy furcsán vagy zavartan viselkedik, amikor felébresztik?
  • Ezt a viselkedést ellenségesnek vagy agresszívnek írták le?
  • Valamilyen módon nem helyénvalóak voltak ilyenkor a tevékenységei?
  • Ez egy olyan viselkedési minta, amely rendszeresen előfordul?

Ha ezekre a kérdésekre a válasza igen, akkor zavart ébredés állhat fenn önnél. Mivel előfordulhat, hogy nem emlékszik (pontosan) az eseményekre, ha nincs heteroanamnézis – vagyis valaki a környezetében, aki beszámol az eseményekről –, nehéz lehet önmagának megállapítani a problémát.

Orvosi diagnózis

Bármely NREM-paraszomnia diagnosztizálásához szükség van a lehetséges kiváltó gyógyszerek feltérképezésére, vagy olyan más alvási zavarok vagy egészségügyi problémák megszüntetésére, amelyek rossz alvást okoznak.

Néha poliszomnográfia vagy alvásvizsgálat is elvégezhető az alvászavar jelenlétének meghatározására. Gyakran kérnek az alváslaborban alvásnaplót, és hozzátartozójának/alvó partnerének beszámolóit, feljegyzéseit is felhasználják ahhoz, hogy jobban betekintést nyerjenek a paraszomnia pontos tüneteibe.

Gyermekeknél a szülőknek nyomon kell követniük a gyermek alvási-ébrenléti ciklusát, valamint a paraszomniás epizódok időzítését és jellemzőit. Ez hasznos lehet az epizód típusának megkülönböztetésében, valamint a kezelési terv összeállításában. A gyermek alvásának kiértékelésére van szükség annak érdekében, hogy felkutathassanak olyan más alvási problémákat, amelyek akadályozhatják a gyermeket abban, hogy megfelelő órányi és megfelelő minőségű alváshoz jusson. Egyes esetekben náluk is javasolt lehet poliszomnográfiás vizsgálat.

Kezelés

A zavart ébredést tipikusan az alvási idő és minőség javításával kezelik. Ez magában foglalhatja az alváshigiéniai protokollok követését:

  • Tartsa be a rendszeres alvás ütemtervét, a hétvégéken is.
  • Hozzon létre egy pihentető lefekvés előtti rutint.
  • Korlátozza az alvást 15 óra előtt.
  • Kerülje a koffeint a délutáni és esti órákban.
  • Lefekvés előtti órákban kerülje az alkoholfogyasztást.
  • Ha olyan gyógyszereket szed, amelyek zavarják az alvást, beszélje meg kezelőorvosával, hogy tud-e váltani egy másik típusra.

Gyermekeknél szintén nagyon fontos a megfelelő napirend, és egy alvással kapcsolatos ütemterv tartása, illetve hogy a gyermek elérje az életkorának megfelelő éjszakai alvási órák számát. Ha a zavart ébredés továbbra is fennáll, segíthet, ha óvatosan felébresztjük a gyermeket körülbelül 15 perccel az alvásnapló alapján dokumentált epizód tipikus időpontja előtt.

Néhány zavart ébredéstől szenvedő személynek ezenfelül gyógyszeres kezelés is javasolt lehet.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.