Nem csak a CPAP lehet az alvási apnoe megoldása

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Bár a folyamatos pozitív légúti nyomást (Continuous Positive Airway Pressure (CPAP)) használó készülékek az arany standardot jelentik az alvási apnoe, vagyis az alvásfüggő légzészavar kezelésében, számos más készülék használata is megfontolandó lehet a konzervatív terápiában.

„Az, hogy van kalapácsunk, még nem jelenti azt, hogy minden egy szög" – mondta Kimberly Hardin, MD, a UC Davis klinikai belgyógyász professzora, az American College of Physicians (ACP-IM) 2023-as belgyógyászati találkozóján a kaliforniai San Diegóban.

„Az alvást sok-sok évig alábecsülték az egészségügy területén" – mondta Hardin, aki a jó alvást a „hatodik vitális jelhez" hasonlította, mivel „ma már tudjuk, hogy az alvás alapvető szerepet játszik egészségünkben" – mondta. (Az öt vitális paraméter: testhő, pulzusszám, légzésszám, vérnyomás, oxigénszaturáció.)

Milyen alternatívák vannak a kezelésre?

Hardin kiemelte a nazális és orális mandibulaelőmozdító eszközöket és az orális eszközös terápiát a CPAP alternatívájaként. Az egyik ilyen eszköz úgy néz ki, mint egy sportfogvédő vagy fogszabályozó-rögzítő. Egy másik fogászati ​​eszköz pedig például stabilizálja a nyelvet.

A sebészeti lehetőségek közé tartozik az orrműtét és a maxillomandibularis (vagyis lényegében az állkapcsot érintő) műtét, más néven dupla állkapocs műtét. Az ilyen eljárásokat viszont csak olyan betegek esetében szabad fontolóra venni, akik nem hajlandók vagy nem tudnak CPAP-t, vagy más nem sebészeti, azaz konzervatív kezelést alkalmazni.

Az alvási apnoe a felnőtt férfiak 4%-ánál és a 30 és 60 év közötti felnőtt nők 2%-ánál fordul elő. Leggyakrabban az obstruktív alvási apnoe az alvás közbeni légáramlás megszűnésével vagy jelentős csökkenésével jár. Az Apnoe-Hypopnoe Index (AHI) azt jelenti, hogy a beteg egy éjszaka alatt hányszor tapasztal apnoét vagy hypopnoét, osztva az alvási órák számával. A normál alvási AHI átlagosan kevesebb mint öt esemény óránként; az enyhe alvási apnoe 5-14 eseményből áll; a közepes 15-29-ből; és a súlyos legalább 30 eseményt jelent egy éjszaka.

Az alvási apnoe azonosítására az orvosoknak számos eszköz áll a rendelkezésükre, kezdve az előzetes kérdőívekkel, amelyekben megkérdezik a betegeket, hogy nehezített-e az elalvásuk, az éjszakai átalvásuk, vagy gyakran fáradtak-e napközben. A további kiértékelési eszközök közé tartozik az alváslaboros vizsgálat és az otthoni tesztelés is.

Az otthoni tesztelés esetén jóval több mindent kell viselni, mint amik azok a szokásos eszközök, amelyeket éjjel a mellkas és az orr körül viselnénk. Ezek a klasszikus eszközök általában nehezek és kényelmetlenek, azonban az elmúlt időszakban új módszereket fejlesztettek ki: fejpántokat, csuklóra és ujjra helyezhető eszközöket, artériás tonometriát és alvásgyűrűket, melyek már jóval tolerálhatóbbak alvás közben.

Rosszul alszom és keveset. Ez baj?

Tanulmányok kimutatták, hogy napjainkban a felnőttek többsége nem alszik eleget. A rossz minőségű – mint például az alvási apnoéban jellemző állandó felébredésekkel megszakított – alvás pedig épp annyira káros, mint a kevés, elégtelen alvás. A felnőttek alig egyharmada alszik naponta a javasolt minimum 7 órán keresztül.

Hardin szerint javasolt, hogy a hálószobánk legyen csendes, sötét és hűvös, tévé vagy elektronika nélküli, emellett igyekezzünk betartani a rendszeres ébrenléti és alvási időket, amennyiben munkarendünk is megengedi, és ne fogyasszunk koffeint a nap második felében vagy késő délutántól már.

Hardin szerint az elégtelen vagy rossz alvás széles körű következményekkel járhat, és ronthatja az olyan kórállapotokat, mint a cukorbetegség, a szívbetegség, az elhízás, az immunhiányos állapotok, továbbá ronthatja a kognitív funkciókat, a mentális egészséget, és végső soron a halálozás megnövekedett rizikójával is járhat. Mindezek miatt érdemes kezelni, kezeltetni a fennálló alvási apnoét is, elkerülve így a súlyosabb következményeket, főleg a jelenleg rendelkezésre álló korszerű eszközös lehetőségek birtokában.

Hardin figyelmeztet, hogy "vannak, akik azt mondják: "Ó, mindegy, majd alszok, ha meghalok". De pontosan ez a mentalitás van negatív hatással a várható élettartamra."

Tovább Az alvási apnoe kezelése

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Felhasznált irodalom: CPAP Not Only Solution for Sleep Apnea (Medscape)

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.