Alvási apnoe

Alvási apnoe

Testi betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-10-01 13:03

Az alvászavar jelentkezhet helytelen életmódbeli tényezők következményeként, illetve kísérhet bizonyos pszichés kórképeket. Ám hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ez utóbbiakkal foglalkozunk részletesen.

A reflux is okozhat alvászavart

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus
2022-08-21 21:42

A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux. Csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével. A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna szomnológus főorvos beszélt.

Az alvás és az alvási fázisok

Springmed - Dr. Zoller Rezső
2022-07-04 04:03

Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része. Szükséges a test regenerálódásához, a napközben tanult új ismeretek rendszerezéséhez, feldolgozásához. Az ébrenlét alatti érzelmi hatások is részben alvás alatt kerülnek a helyükre. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában fáradtak, álmosak leszünk.

Minden tizedik gyermeket és a felnőttek 1 %-át érinti az alvajárás

Somnocenter
2022-06-30 10:49

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát váltunk, kinyitjuk az ablakot, elhúzzuk a függönyt, aztán mégis inkább vissza, mert a hold fényét is zavarónak érezzük.

Az alvászavar sietteti az elbutulást

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2022-06-08 22:03

Egy tanulmány szerint azoknál az idős nőknél, akik az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességben szenvednek, nagyobb a kockázata a gondolkodásbeli és memóriazavar kialakulásának - számolt be a Medheadlines portál.

Tesztelje: jelentkeznek-e Önnél az alvási apnoe tünetei?

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus
2022-06-04 22:03

A jó dolgokat hajlamosak vagyunk természetesnek venni az életünkben, így van ez akkor is, ha az egészségünkről van szó. Ritkán jut eszünkbe, milyen fontos szerepet játszik jó közérzetünk és teljesítőképességünk megőrzésében a pihentető alvás.

Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-05-26 07:33

Az alvási apnoét napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos szövődményt idézhet elő, illetve megnöveli más betegségek kockázatát.

A horkolás növeli a stroke kockázatát

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva főorvos, neurológus és gyermekneurológus
2022-05-06 14:33

A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.