Diagnosztikai módszerek: MRCP

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A rövidítés jelentése: mágneses rezonancia – cholangio-pancreatográfia. A módszer egy olyan speciális MR vizsgálatot jelöl, amivel az epeutakat és a hasnyálmirigy régióját szelektíven lehet vizsgálni.

Az MRCP vizsgálatot az ambuláns, járóbeteg forgalomban végzik, nem szükséges hozzá kórházi felvétel. Leggyakrabban epeúti elzáródás, epepangás okának a diagnosztizálása céljából végzik el.

  • Ha csak az epeút hasnyálmirigy területét kell vizsgálni, akkor a vizsgálat kontrasztanyag nélkül történik, nagyjából 20 percet vesz igénybe.
  • Ha viszont a vizsgálatot kérő orvos az epeúti régión kívül másra is rákérdez (pl. góc, tumorgyanú miatt), akkor kontrasztanyagot adnak a betegnek, és egy hasi MR vizsgálat is történik egyidejűleg. Ekkor az eljárás hosszabb, kb. 45 perces procedúrára kell készülni.

Érdemes egyeztetni a kezelőorvossal, hogy milyen vizsgálatot kért, mire készüljenek.

Fontos, hogy az MRCP vizsgálat előtt három órával már nem lehet enni, viszont folyadékot lehet, sőt ajánlott is bőségesen inni.

A vizsgálat előnye, hogy nem invazív, mint egy ERCP vizsgálat, fájdalommentes, nem áll fenn sugárveszély, és ha nem kontrasztanyagos a vizsgálat, akkor a vesefunkciós értékektől függetlenül is elvégezhető. Kontrasztanyag adása esetén azonban egy hónapon belüli laboratóriumi lelet szükséges, mivel a kontrasztanyag megterhelő lehet a vese számára.

Hátránya, hogy az MRCP - hasonlóan más MR-vizsgálatokhoz - nem végezhető el olyan betegeken, akikben beültetett fémprotézisek vannak. Klausztrofóbia esetén a szűk MR-készülék diszkomfort érzést válthat ki.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Dunás-Varga Veronika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.