Diagnosztikai módszerek: MRCP

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2022.10.18.

A rövidítés jelentése: mágneses rezonancia – cholangio-pancreatográfia. A módszer egy olyan speciális MR vizsgálatot jelöl, amivel az epeutakat és a hasnyálmirigy régióját szelektíven lehet vizsgálni.

Az MRCP vizsgálatot az ambuláns, járóbeteg forgalomban végzik, nem szükséges hozzá kórházi felvétel. Leggyakrabban epeúti elzáródás, epepangás okának a diagnosztizálása céljából végzik el.

  • Ha csak az epeút hasnyálmirigy területét kell vizsgálni, akkor a vizsgálat kontrasztanyag nélkül történik, nagyjából 20 percet vesz igénybe.
  • Ha viszont a vizsgálatot kérő orvos az epeúti régión kívül másra is rákérdez (pl. góc, tumorgyanú miatt), akkor kontrasztanyagot adnak a betegnek, és egy hasi MR vizsgálat is történik egyidejűleg. Ekkor az eljárás hosszabb, kb. 45 perces procedúrára kell készülni.

Érdemes egyeztetni a kezelőorvossal, hogy milyen vizsgálatot kért, mire készüljenek.

Fontos, hogy az MRCP vizsgálat előtt három órával már nem lehet enni, viszont folyadékot lehet, sőt ajánlott is bőségesen inni.

A vizsgálat előnye, hogy nem invazív, mint egy ERCP vizsgálat, fájdalommentes, nem áll fenn sugárveszély, és ha nem kontrasztanyagos a vizsgálat, akkor a vesefunkciós értékektől függetlenül is elvégezhető. Kontrasztanyag adása esetén azonban egy hónapon belüli laboratóriumi lelet szükséges, mivel a kontrasztanyag megterhelő lehet a vese számára.

Hátránya, hogy az MRCP - hasonlóan más MR-vizsgálatokhoz - nem végezhető el olyan betegeken, akikben beültetett fémprotézisek vannak. Klausztrofóbia esetén a szűk MR-készülék diszkomfort érzést válthat ki.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Biliaris atresia

A kórképpel a gyakorlatban gyermekgyógyászok, neonatológusok találkozhatnak, hiszen a tünetek néhány napos-hetes életkorban jelentkeznek. A korai...

Primer sclerotizáló cholangitis

A primer sclerotizáló cholangitis (rövidítve PSC) egy krónikus, progresszív epeúti gyulladással járó betegség, mely az epeutak szűkületét...

Laborlelet - Mitől lehet magas a GGT-érték?

A vizsgálat során a glutation nevű anyag lebontásában szerepet játszó enzim, a gamma-glutamil-transzferáz aktivitását határozzák meg a...

Mire utalhat, ha világos a széklete?

A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg...

A Caroli-betegség

A ritka, (autoszomális dominánsan) öröklődő Caroli-betegség lényege a májban lévő epeutak tágulata.

Diagnosztikai módszerek: ERCP

Az ERCP (endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia) vizsgálat az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy bizonyos betegségeiről ad...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.