Képalkotás három dimenzióban is: a CT

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Képalkotás három dimenzióban is: a CT

A képalkotó diagnosztika minden olyan vizsgálati módszer összefoglaló neve, amelyekben az emberi testről különböző fizikai jelenségek felhasználásával képek, képsorozatok készülnek, vagy valós idejű folyamatos ábrázolás történik. A CT is egy képalkotó eljárás.

CT (komputertomográfia) is röntgensugárzáson alapuló módszer, azonban nem egyetlen síkban készülnek a képek, hanem az emberi szervezet vizsgált részéről harántirányú képszeleteket készít, ami sokkal több részletet tesz láthatóvá, többek között kiküszöböli a szervek, elváltozások árnyékánek összevetülését is.

Speciális CT-vizsgálattal a szív és a szív koszorúereinek megítélésére a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázolják a szívet és annak ereit. A pontos ábrázoláshoz igen gyors képalkotás és vékony szeletek sorozata szükséges, ami a szívmozgás miatti elmosódások kiküszöböléséhez és a jó minőségű háromdimenziós megjelenítéshez elengedhetetlen.

A mellékelt felvételen a szív háromdimenziós hatású, rekonstrukciós felvétele látható, amin a jobb és a bal koszorúér és az utóbbi két fő ága ábrázolódik.