Kardio-CT - Már a tünetek megjelenése előtt kiszűri a szűkületet

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A radiológiai diagnosztika a betegség megállapítását általánosan és széleskörűen segítő módszer, a folyamatos technikai fejlődésnek köszönhetően egyre több szerv aprólékos vizsgálatát teszi lehetővé. A szívkoszorúér meszesedéseit, szűkületeit is lehet vizsgálni például a kardiológiai CT segítségével.

Hogyan szűkülnek be a koszorúerek?

Az oxigénben gazdag vért a koszorúerek szállítják a szívhez, ezzel biztosítják a szívizomzat működését. A koszorúerek falában zsíros lerakódások, meszesedések képződhetnek, szűkületet okozhatnak. Emiatt kevesebb vér áramlik át az éren, a szív nem kap elég tápanyagot és oxigént, működése csökken. Eleinte csak terheléskor okoz tüneteket, enyhe vagy súlyosabb mellkasi fájdalmat, nehézlégzést. Előrehaladott stádiumban azonban nyugalmi állapotban is jelentkezhet mellkasi panasz, anginás roham. A koszorúsér hirtelen teljes elzáródása szívizomelhaláshoz vezethet – ez a szívinfarktus.

Bár jó hatékonysággal kezelhető a koszorúér-szűkület gyógyszerekkel, szükség esetén szívkatéteres módszerekkel vagy esetenként szívműtéttel, a szívinfarktus még a modern eljárások ellenére is életveszélyes kórkép, ezért törekedni kell a megelőzésre.

Mire használják a kardiológiai CT-vizsgálatot?

A kardiológiai CT-vizsgálat alkalmas rá, hogy információt adjon a koszorúserek állapotáról, esetleges felrakódásokról, szűkületekről már akkor, amikor tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek. Különösen nagy veszély leselkedik azokra, akiknek magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, sok stressznek vannak kitéve (menedzserbetegség), esetleg dohányoznak, zsírosan táplálkoznak vagy cukorbetegségben szenvednek. Azoknak is érdemes fokozottan figyelniük, akik családjában szív- és érrendszeri betegség fordult elő.

Hogyan zajlik a kardiológiai CT-vizsgálat?

A kardiológiai CT-vizsgálat gyors, 20 percet vesz igénybe és fájdalommentes. Egy vénás injekció beadása után felvételek készülnek a szívről (1 mm-nél vékonyabb szeletekben), ezek után pedig láthatóvá válnak a koszorúér és a szív elváltozásai, a plakkok, a fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések. A kardiológiai-CT-eredmény alapján – az esetlegesen felfedezett szűkületek mértékétől, jellegétől függően – a kardiológus szakorvos további terápiás javaslatot tesz. Az esetek egy részében a gyógyszeres terápia nem elegendő, szívkatéterezésre is szükség lehet. Az egészséges életmód bevezetése, megtartása elengedhetetlen a további állapotromlás akadályozására, megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás és a stressz kerülése javasolt.

Hogyan vehető igénybe kardiológiai CT-vizsgálat?

A közfinanszírozott egészségügyben előjegyzés alapján történik a vizsgálat, több hónapos várakozási idő után, hiszen ez nem sürgős eljárás. (Panaszok esetén sürgős esetben általában nem erre a vizsgálómódszerre van szükség.) Hazánkban is van lehetőség a magánegészségügyi ellátás keretein belül ennek a vizsgálatnak az elvégzésére, ebben az esetben néhány napot kell várni. A felvételeket végző eszközöknek és szakorvosoknak nemzetközi színvonalúnak kell lenniük a megbízható diagnózis érdekében. A kardiológiai CT-vizsgálat – bár alacsony dózisban, de – sugárterheléssel jár, ezért gyakoriságáról konzultáljon kezelőorvosával, háziorvosával, radiológusával. Az időben elvégzett szűrés életet veszélyeztető állapotokat előzhet meg.

Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.