• Kardio CT - Már a tünetek megjelenése előtt kiszűri a szűkületet!

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A radiológiai diagnosztika nem csupán tüdő- és emlőszűrésre alkalmas, bár általában ezekre a vizsgálatokra használják. A szívkoszorúér meszesedéseit, szűkületeit is diagnosztizálni lehet a kardiológiai CT segítségével.(x)

    Hogyan szűkülnek be a koszorúerek?

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Az oxigénben gazdag vért a koszorúerek szállítják a szívhez, ezzel biztosítják működését. A koszorúerek falában zsíros lerakódások, meszesedések képződhetnek, szűkületet okozhatnak. Emiatt kevesebb vér áramlik át az éren, a szív nem kap elég tápanyagot és oxigén, működése csökken. Eleinte csak terheléskor okoz tüneteket, súlyos mellkasi fájdalmat. Előrehaladott stádiumban azonban nyugalmi állapotban is érzékelhető, ha pedig a koszorúér teljesen elzáródik, a szívizom egy része egyáltalán nem kap oxigént, szívinfarktus alakul ki.

    Mire használják a kardiológiai CT-vizsgálatot?

    A kardiológiai CT-vizsgálat alkalmas rá, hogy kiszűrje a koszorúerek szűkületét már akkor, amikor tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek. Különösen nagy veszély leselkedik azokra, akiknek magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, sok stressznek vannak kitéve (menedzserbetegség), esetleg dohányoznak, zsírosan táplálkoznak. Azoknak is érdemes fokozottan figyelniük, akik családjában szív- és érrendszeri betegség fordult elő.

    Hirdetés

    Hogyan zajlik a kardiológiai CT-vizsgálat?

    A kardiológiai CT-vizsgálat gyors, 20 percet vesz igénybe, és fájdalommentes. Egy vénás injekció beadása után felvételek készülnek a szívről (1 mm-nél vékonyabb szeletekben), ezek után pedig láthatóvá válnak a koszorúér és a szív elváltozásai, a plakkok, a fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések. A kardiológia CT-vizsgálat szinte 100 százalékos eredményt ad, birtokában a kardiológus orvos dönthet a további vizsgálatok szükségességéről, esetleg a kezelés módszeréről. A gyógyszeres terápia mellett valószínűleg életmódváltásra is szükség lesz, szívbarát életmód, megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás és a stressz kerülése a cél.

    CT vizsgálat - Vizsgálati helyek


    Az összes nem speciális CT-vizsgálat: Budapest, Cegléd, Debrecen, Győr, Hódmezővásárhely, Orosháza, Salgótarján, Szeged
    CT angiográfiák: Budapest, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged
    CT enterográfia, colonográfia (virtuális colonoscopia): Budapest, Debrecen, Győr, Szeged
    Szív CT-vizsgálat (CT coronarographia): Bp-Péterfy, Győr, Szeged, Debrecen
    CT vezérelt intervenció: Bp-Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged

    Hogyan vehető igénybe kardiológiai CT-vizsgálat?

    Bővebb információ


    Tudnivalók a szűrővizsgálatról>>

    A Diagnoscan Magyarország Diagnosztikai Központjában térítés ellenében elvégzik a kardiológiai CT-t. A vizsgálatra csupán pár napot kell várni, kellemes környezetben, nagy szaktudású orvosok közreműködésével, a legmodernebb eszközökkel zajlik. Fájdalommentes, rövid, a kivizsgálás előtt érzett kellemetlenséget az intézmény légköre csillapítja. A kardiológiai CT vizsgálat bár alacsony dózisban, de sugárterheléssel jár, ezért gyakoriságáról konzultáljon kezelőorvosával, háziorvosával, radiológusával. Az időben elvégzett szűrés életet menthet.

     

    (Diagnoscan Magyarország, Első Egészségügyi Marketing)

    Módosítva: 2011.05.24 17:12, Megjelenés: 2011.05.24 17:12
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.