• Kontrasztanyagos MR-vizsgálatok

    Dr. Laki András
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus

    Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos MR-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a vizsgálat? Hogyan kell rá felkészülni, és utána van-e valami fontos tudnivaló? Van-e ellenjavallata ennek a vizsgálatnak?

    Mit nevezünk kontrasztanyagnak?

    Kontrasztanyagnak nevezzük azokat, a képalkotó vizsgálati eljárások során felhasznált anyagokat, amelyek megváltoztatják egy emberi szövet, szerv, elváltozás fizikai tulajdonságait. A kontrasztanyagot a szervezetbe bejuttatva egyes képletek, elváltozások a környezetüktől jobban elkülöníthetők és így jobban vizsgálhatók.

    Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos MR-vizsgálatra?

    A fokozott kontrasztanyag-halmozás elsősorban gyulladásos folyamatokra és egyes daganatokra jellemző, így ezek gyanúja esetén, vagy ismert elváltozások követése során van leginkább szükség az alkalmazásukra. Más esetekben az elváltozás a normális szervekhez képest az alacsonyabb kontrasztanyag-felvétellel különíthető  el. A szív-MR során a szívizom az épsége függvényében halmozza a kontrasztanyagot. MR-rel a különböző testtájakon érfestéses jellegű vizsgálat is végezhető, érszűkület, érelzáródás gyanúja esetén az érrendszer telődési viszonyait vizsgálhatjuk.

    Hirdetés

    Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá?

    Az MR képalkotás alapja a szövetek mágneses tulajdonságain alapszik, így a kontrasztanyagok is a mágnesezhetőség megváltoztatása révén hatnak. A leggyakrabban alkalmazott, intravénásan beadott kontrasztanyag egy ritkaföldfém, a gadolínium vegyületeit tartalmazza. Speciális, a májban kiválasztódó, mangántartalmú kontrasztanyag is adható, amely a májdaganatok pontosabb kimutatására alkalmas. Léteznek vasmolekulákat tartalmazó, főleg a nyirokcsomók vizsgálatára alkalmas kontrasztanyagok is, melyek jelenleg Magyarországon nem terjedtek el.

    Szájon át elfogyasztandó  folyadékot (víz, esetleg gyümölcslé, tea) is alkalmaznak, melyek a belek vizsgálatát segítik.

    Hogyan történik maga a vizsgálat?

    Az MR vizsgálatokról általánosságban ide kattintva olvashat. Kontrasztanyagos MR-vizsgálat során a beteg egyik karvénájának megszúrásával műanyag kanült helyeznek be, melyen keresztül a vizsgálat meghatározott szakaszában gépi pumpa segítségével bejuttatják a kontrasztanyagot. A vizsgált szerv és elváltozás tulajdonságainak függvényében ezek után egy vagy több mérést (szekvenciát) készítenek. A vizsgálat közben a beteget folyamatosan figyelik, hogy a beteg közléseire a személyzet azonnal reagálni tudjon. A kanült nem sokkal a vizsgálatot követően kihúzzák.

    Hogyan kell erre a vizsgálatra felkészülni, és utána van-e valami fontos tudnivaló?

    Az MR-vizsgálatok előtti általános tudnivalókról ide kattintva olvashat. A kontrasztanyagos vizsgálatok előtt az étkezés néhány órás kihagyását kérhetik, valamint 1 hónapnál frissebb vesefunkciós laborleletet is kérhetnek. A vizsgálat előtt tájékoztató szöveget adnak át, és a beteget szóban is kikérdezik korábbi kontrasztanyag adásának esetleges mellékhatásairól. A kontrasztanyag beadásához a beteg írásos beleegyező nyilatkozata szükséges. Az MR-hez használt kontrasztanyagok nagyon ritkán okoznak mellékhatásokat vagy allergiát, de bármilyen szokatlan, új tünet esetén azonnal szólni kell a személyzetnek.

    Van-e ellenjavallata a vizsgálatnak?

    Az MR-vizsgálat általános ellenjavallatairól (pacemaker, beültetett fémek stb.) ide kattintva olvashat. A kontrasztanyag adásának ellenjavallata MR-kontrasztanyagtól korábban elszenvedett allergiás reakció, a jelentősen beszűkült vesefunkciós értékek (nagyon magas kreatininszint, illetve jelentősen csökkent GFR-érték), továbbá egyes esetekben a fémekre való allergia is kizárást jelenthet. Terhesség esetén kontrasztanyag adása nem javasolt, csak nagyon indokolt esetekben alkalmazható. A szoptatás nem kizáró ok, de a vizsgálat után a szoptatás kihagyását javasolják 1 napra.

    Milyen időközönként ismételhető?

    Az MR-vizsgálatok ismétlése a klinikai állapot szerint, a kezelőorvosok döntésének a függvénye, általános szabály erre nem állítható fel. Mai tudásunk szerint az MR-kontrasztanyagok bizonyos esetekben, súlyos veseműködési zavarok esetén okozhatnak tartós károsodásokat, más bizonyított káros hatásuk nem ismert. Néhány napon belül ismételten csak alapos indok mellett adhatók.

    Dr. Laki András, radiológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Laki András, radiológus

    Módosítva: 2021.02.01 12:37, Megjelenés: 2020.08.31 12:37
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Ciszták a hasban - Jelentéktelen elváltozások vagy súlyos betegség jelei?

    A ciszta lényegében egy folyadékkal teli hólyagként írható le, mely orvosi értelemben egy kötőszövetes tokkal határolt kerekded elváltozás, melyet folyadék és/vagy levegő tölt ki.

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Az MRI kimutatja a gyomorfekélyt?

    A retroperitonealis MRI-vizsgálat kimutatja a gyomorfekélyt? Pontosan mit látnak vagy vizsgálnak vele, és mennyit számít, hogy kérek-e kontrasztanyagot vagy sem? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

    Diagnosztikai módszerek: az MR

    Az MR (mágneses rezonancia) a 80-as évek közepén terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást, így nincs ismert káros biológiai hatása az emberi szervezetre. Vannak azonban esetek, amikor nem végezhető el, ezekről cikkünkben még olvashat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.