Szívdobogásérzés: Mikor forduljon orvoshoz?

szerző: Dr. Kullmann Tamás - Springmed
megjelent:

Egészséges ember a saját szívverését nem érzékeli. Előfordul azonban, hogy egy-egy ütés korábban vagy később érkezik. Mit jelent, ha mégis érzékeli a szívverését, amely hevesebb a megszokottnál?

Fontos tudnia, hogy ez a „melléütés”, ha nem ismétlődik túl gyakran, még nem kóros jelenség. A kóros szívdobogásérzet lehet szabálytalan szívverés, túl gyors vagy túl lassú ütés eredménye

Mikor gondoljunk komolyabb problémára?

A szívinfarktus tünetei
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben láthatjuk. Sokaknál a tünetek kevésbé kifejezettek, vannak, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek!
Mi jelezheti, hogy infarktusunk van?

Szívritmuszavarok

Ha a szív akár néhány percre, akár tartósan szabálytalanul össze-vissza ver, az betegség jele és sürgős orvosi ellátást igényel. Ezt nevezzük szívritmuszavarnak.

A szabálytalan szívdobogásérzés fiatal korban ritkább, de mindig érzi a beteg. Idős korban nagyon gyakori, viszont nem feltétlenül veszi észre az idős ember. A szabálytalanul verő szívben vérrög alakulhat ki, és az tovasodródva komoly bajokat (pl. agylágyulást) okozhat. Ezért a szabályos ritmus helyreállítására kell törekedni. A ritmus csak a ritmusváltás utáni első 48 órában állítható vissza vérhígító előkezelés nélkül. Ezért a panaszok észlelésekor sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Visszatérő tünetek

Szintén kivizsgálást igényel, ha valakinek többször ismétlődik rövid ideig tartó szabálytalan szívdobogásérzése. Előfordulhat, hogy mire orvoshoz ér, a panaszai megszűnnek. Ilyenkor
a kivizsgálás bonyolultabb, de szükséges.

Lásd még Az EKG vizsgálatokról részletesen

Fizikai terhelés

Szapora, de szabályos szívverést érzünk minden komolyabb munkavégzéskor, sportoláskor, sőt, stresszhelyzetek esetén is. Szintén szaporává válik a szívverés lázas állapotban és néhány lázzal nem járó egyéb betegségben.

Fontos a pulzus nyomon követése!

Ha minden megmagyarázható ok nélkül 2-3 napon át percenként 100 feletti ritmusos pulzust tapint magának, akkor orvoshoz kell fordulni.

Amennyiben a nyugalmi pulzus 120/min felett vagy 40/min alatt van, akkor még szabályos szívritmus esetén is sürgősen forduljon orvoshoz.

Ez is érdekelheti Mire utal a pulzusszám? Mi az optimális tartomány?

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz?

Betegek tünetei könyvborító

A kiadvány fülszövege: "Sokan tanácstalanul állunk és nem tudjuk, hogy fájdalmunkkal, panaszunkkal mikor és milyen orvoshoz forduljunk. Mikor kell azonnal mentőt hívni, és mikor lehet még várni? Mikor szükséges az orvosnál vizsgálatra jelentkezni? A könyv szervrendszerenkénti csoportosításban a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be, és rendkívül közérthető módon – ikonok segítségével – illusztrálja, hogy mikor milyen sürgősen kell orvoshoz fordulni. A leggyakrabban előforduló tünetek mellett azok legfontosabb okait is feltünteti a szerző, mely szintén a gyors tájékozódást segíti. Ajánljuk a könyvet minden olvasónak, hiszen a betegségek tünetei bárkinél előfordulhatnak."

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei –
Mikor forduljunk orvoshoz? ©
Dr. Kullmann Tamás ©
SpringMed Kiadó Kft., 2006
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Szerző: Dr. Kullmann Tamás)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.