• Diagnosztikai módszerek - Terheléses EKG

    Dr. Németh Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes

    Az EKG vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. Az EKG vizsgálatnak egy speciális formája a terheléses EKG, mely során EKG regisztrátumot készítenek fizikai terhelés során. A beteg vagy szoba biciklin vagy futópadon mozog és közben vizsgálják a terhelés hatására bekövetkezett változásokat.

    Terheléses EKG

    Az terheléses EKG vizsgálat előtt

    A vizsgálat nem invazív, nagyobb előkészületet nem igényel. Érdemes azonban kényelmes, sportos öltözetben menni, vagy a helyszínen átöltözni, hogy a ruha ne gátolja a mozgást a vizsgálat során. Az étkezés a vizsgálatot mindössze annyiban befolyásolja, hogy telt gyomorral sokkal nehezebb a biciklizés vagy a gyors séta, így érdemesebb kevesebb, de nagyobb energiatartalmú ételt fogyasztani. A rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni, kivéve, ha az orvos más utasítást nem ad.

    Hirdetés

    A vizsgálat közben

    Az EKG és a terheléses EKG


    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg. A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít.
    Az EKG és a terheléses EKG>>

    A vizsgálat közben a beteg félmeztelenül van, testére az EKG készítéséhez szükséges elektródokat felteszik. Karjára vérnyomásmérőt helyeznek. A vizsgálat közben folyamatosan regisztrálják a vérnyomást, a pulzusszámot és az elektronikusan elmentett EKG görbéből meghatározott időkben nyomatatnak egyet.

    A biciklizés közben megadott tartományban kell tartani a sebességet. Az ellenállást azonban fokozatosan növelik, így a tekerés egyre nehezebbé válik, így nő a szív munkája is. A vizsgálat előtt meghatároznak egy elérendő pulzusszámot, melyet a beteg életkorából számítanak ki (maximális frekvencia: 220-életkor, pl. egy 45 éves betegnek 220-45, tehát 175/perc frekvenciájú érték). A terhelés során arra törekednek, hogy minél magasabb frekvenciát érjen el a beteg, mert alacsony frekvenciánál nem informatív a vizsgálat.

    A vizsgálatnak vége szakadhat, ha a beteg eléri a maximális szívfrekvenciát, kiugrik a vérnyomása, EKG eltérések lesznek vagy ha mellkasi fájdalom jelentkezik. A vizsgálatot csak olyan helyen szabad végezni, ahol adva vannak a feltételek minden szükséges beavatkozáshoz, extrém esetben újraélesztéshez is.

    A vizsgálat végeztével visszaállítják alacsonyra a bicikli ellenállását és a betegnek egy darabig még levezetésként tekerni kell a biciklit, majd nyugalomban is történik megfigyelés és vérnyomás, pulzus, EKG regisztrálás.

    Milyen esetekben javasolt terheléses EKG?

    A terheléses EKG fő indikációja a koszorúér betegség diagnosztikája. Ugyanis fizikai aktivitás hatására megnő a szív oxigén igénye, így elégtelen keringés során relatív oxigénhiány alakul ki, amit EKG eltérések formájában is lehet látni. Másik indikációs terület a szívritmuszavarok diagnosztikája. Több ritmuszavar kialakulása szívfrekvencia függő, így csak akkor lehet diagnosztizálni, ha a terhelés alatt folyamatos EKG regisztrálás történik. A fokozott terhelés vérnyomás kiugráshoz is vezethet, ami ezzel a vizsgálattal szintén kimutatható. Mindemellett lehetőség van a szív terhelési kapacitásának megítélésére is.

    (WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes)

    Diagnosztiakai módszerek
    • CT (computertomographia)

     

    Módosítva: 2012.10.22 09:41, Megjelenés: 2012.10.22 09:41
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

    A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a keringő vérben. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják, helyette a sejtektől a szén-dioxidot a tüdőbe transzportálják.

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

    Diagnosztikai módszerek - EKG

    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.

    Az EKG és a terheléses EKG

    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg.

    Mikor nem ajánlott a terheléses EKG?

    A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, vagyis, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa arról beszélt, mikor ajánlott és mikor ellenjavallt a vizsgálat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Látásjavítás lézeres szemműtéttel
    Ezért választják egyre többen. Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások