Diagnosztikai módszerek - Terheléses EKG

Dr. Németh Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes

Az EKG vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. Az EKG vizsgálatnak egy speciális formája a terheléses EKG, mely során EKG regisztrátumot készítenek fizikai terhelés során. A beteg vagy szoba biciklin vagy futópadon mozog és közben vizsgálják a terhelés hatására bekövetkezett változásokat.

Terheléses EKG

Az terheléses EKG vizsgálat előtt

A vizsgálat nem invazív, nagyobb előkészületet nem igényel. Érdemes azonban kényelmes, sportos öltözetben menni, vagy a helyszínen átöltözni, hogy a ruha ne gátolja a mozgást a vizsgálat során. Az étkezés a vizsgálatot mindössze annyiban befolyásolja, hogy telt gyomorral sokkal nehezebb a biciklizés vagy a gyors séta, így érdemesebb kevesebb, de nagyobb energiatartalmú ételt fogyasztani. A rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni, kivéve, ha az orvos más utasítást nem ad.

A vizsgálat közben

Az EKG és a terheléses EKG

A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg. A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít.
Az EKG és a terheléses EKG

A vizsgálat közben a beteg félmeztelenül van, testére az EKG készítéséhez szükséges elektródokat felteszik. Karjára vérnyomásmérőt helyeznek. A vizsgálat közben folyamatosan regisztrálják a vérnyomást, a pulzusszámot és az elektronikusan elmentett EKG görbéből meghatározott időkben nyomatatnak egyet.

A biciklizés közben megadott tartományban kell tartani a sebességet. Az ellenállást azonban fokozatosan növelik, így a tekerés egyre nehezebbé válik, így nő a szív munkája is. A vizsgálat előtt meghatároznak egy elérendő pulzusszámot, melyet a beteg életkorából számítanak ki (maximális frekvencia: 220-életkor, pl. egy 45 éves betegnek 220-45, tehát 175/perc frekvenciájú érték). A terhelés során arra törekednek, hogy minél magasabb frekvenciát érjen el a beteg, mert alacsony frekvenciánál nem informatív a vizsgálat.

A vizsgálatnak vége szakadhat, ha a beteg eléri a maximális szívfrekvenciát, kiugrik a vérnyomása, EKG eltérések lesznek vagy ha mellkasi fájdalom jelentkezik. A vizsgálatot csak olyan helyen szabad végezni, ahol adva vannak a feltételek minden szükséges beavatkozáshoz, extrém esetben újraélesztéshez is.

A vizsgálat végeztével visszaállítják alacsonyra a bicikli ellenállását és a betegnek egy darabig még levezetésként tekerni kell a biciklit, majd nyugalomban is történik megfigyelés és vérnyomás, pulzus, EKG regisztrálás.

Milyen esetekben javasolt terheléses EKG?

A terheléses EKG fő indikációja a koszorúér betegség diagnosztikája. Ugyanis fizikai aktivitás hatására megnő a szív oxigén igénye, így elégtelen keringés során relatív oxigénhiány alakul ki, amit EKG eltérések formájában is lehet látni. Másik indikációs terület a szívritmuszavarok diagnosztikája. Több ritmuszavar kialakulása szívfrekvencia függő, így csak akkor lehet diagnosztizálni, ha a terhelés alatt folyamatos EKG regisztrálás történik. A fokozott terhelés vérnyomás kiugráshoz is vezethet, ami ezzel a vizsgálattal szintén kimutatható. Mindemellett lehetőség van a szív terhelési kapacitásának megítélésére is.

(WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes)

Diagnosztiakai módszerek
  • CT (computertomographia)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Az EKG és a terheléses EKG

A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A nagyon pici elektromos...

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

Diagnosztikai módszerek - EKG

Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a...

Mikor nem ajánlott a terheléses EKG?

A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, vagyis, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.