Védd a prosztatád!

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad számtalan, ám számos kellemetlen tünet okozója is lehet a prosztata. Fontos tehát, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel és rendszeres szűréssel. A prosztatavédelem lehetőségeire dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa hívta fel a figyelmet.

Kicsi, de jelentős szerv

A húgyhólyag alatt elhelyezkedő prosztata duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, ezt tapasztalhatják a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak a vizelési nehézségeikben.

A méretbeli növekedésen kívül a prosztata betegsége lehet a gyulladás és akár a rák is. A megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak felét érinti, hiszen a jóindulatú elváltozás hátterében az öregedés folyamatában lejátszódó hormonális változások is állnak.

Jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák, illetve az utócsepegés. A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás, a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz, jelentős fájdalom, de a problémák állandóan jelen vannak. Mindenképpen kivizsgálást igénylő állapotról van szó, hiszen akár daganatos elváltozásnak is alapja lehet.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt akadályozottá válhat a vizeletelfolyás

A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. (Érdekes megfigyelés, hogy a többnejűséget engedélyező országokban jóval alacsonyabb a prosztatabántalmak aránya.)

A prosztata problémái

50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztata-megnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 százalék. Éppen ezért fontos, hogy egy férfiember se vegye félvállról a tüneteket, ugyanis idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges rosszindulatú elváltozás idejében felismerhető és sikeresen kezelhető. A prosztata problémái - Gyakoribb mint gondolná

Természetes védelem

A prosztata megnagyobbodása lassabban kialakuló tünetekkel járó folyamat, amelynek megelőzésében és kezelésében a már említett rendszeres nemi életen kívül ajánlott módszer az intimtorna (ennek már férfiaknak kidolgozott változata is van), és a szűk alsónemű, nadrág kerülése. Akár erről a jelenségről, akár gyulladásról van, van néhány olyan természetes anyag, amelyek gyógyhatásai bizonyítottak. Többek közt ilyen:

• Tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek.
• Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám).
• Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt.
• Kisvirágú füzike. A gyógynövényből lehet teát főzni, de kapható tabletta formájában is.
• A paradicsom magas likopintartalma miatt védőhatású.

A Harvard Orvosi Egyetemen kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, azoknál 34 százalékkal csökkent a prosztata rák kockázata, mint azoknál, akiknek ez nem szerepelt az étrendjében.

Szűrés: középkorúaknak évente

Ötven év felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata-szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. Probléma esetén az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa.

Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a számítógépes vizeletáramlás vizsgálata is.

(Orvostkeresek Egészségmagazin)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.