Diéta megnagyobbodott prosztatára

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A prosztata megnagyobbodás kockázata 55 éves kor felett évente 4%-kal nő, a 60 éves férfiak fele szenved tőle, míg 85 éves korra ez az arány 95%. Ezt az állapotot benign prostatic hyperplasiának (BPH), azaz jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak nevezik. A megnagyobbodott prosztata természetes módon kezelhető diétával.

A prosztata a férfi reproduktív rendszer része, mérete akkora, mint egy dió. A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, feladata a prosztataváladék termelése, mely lúgos kémhatása miatt segít semlegesíteni a hüvely savas pH-ját, így növeli a spermiumok élettartamát. Ez a prosztata-folyadék, az ondóhólyag váladéka és a spermiumok együttesen alkotják az ejakulátumot.

A prosztata megnagyobbodás tünetei

Testmozgással a prosztata egészségéért

A prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiak gyakrabban vizelnek, mely sokszor fájdalommal jár. Noha a legtöbb férfit érinti az öregedessel járó prosztata megnagyobbodás, annak pontos oka még ma sem ismert.
Testmozgással a prosztata egészségéért

A prosztata megnagyobbodás nem rosszindulatú állapot, ám vannak bizonyos tünetei. Ezek közül a leggyakoribbak a gyakori, sürgős vizelési inger, a nehezen induló, hólyag teljes ürítésére képtelen vizelés. Ezek a tünetek azzal magyarázhatóak, hogy a megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

Noha kezdetben nincs komplikáció, ez az állapot, ha kezeletlenül hagyják, további bonyodalmakat okozhat. Ezek közé tartozik a húgyhólyag és a vesék károsodása, húgyhólyagkő, húgyúti fertőzések, és inkontinencia.

A megnagyobbodott prosztata természetes módszerekkel is kezelhető, ám ezek alkalmazása előtt kérdezze meg orvosát! Emellett ne feledje, hogy a megnagyobbodott prosztatát nem szabad összekeverni a prosztatarákkal.

Diéta prosztata megnagyobbodásra

Okozhat-e a túl sok aerob mozgás prosztata megnagyobbodást?

A prosztata megnagyobbodása különféle vizeléssel kapcsolatos problémákat okozhat, mely leginkább gyakoribb, fájdalmas vizelésként jelentkezik. Lehetséges, hogy a túl sok aerob mozgás prosztata megnagyobbodáshoz vezethet?
Okozhat-e a túl sok aerob mozgás prosztata megnagyobbodást?
  • Friss gyümölcs és zöldség - Egy kutatás szerint, akik naponta ötször fogyasztanak zöldséget, azoknál kisebb a BPH kockázata. Minél magasabb ezek C-vitamin tartalma, annál kisebb a betegség kockázata. Fogyasszon minél több pritamin paprikát, brokkolit, kelbimbót, karfiolt, kelkáposztát és paradicsomot. Mindemellett kerülje a finomított élelmiszereket! Íme a listája azoknak az élelmiszereknek, melyeket ajánlott fogyasztania, illetve kerülnie!
  • Víz – Fogyasszon sok vizet, hogy hidratált maradjon, így elkerülheti a húgyúti fertőzést, ami érintheti a hólyagot. Napi 8 pohár víz fogyasztása segít kimosni a baktériumokat a szervezetből, és helyreállítani a prosztata megnagyobbodást, áfonyalé fogyasztásával pedig segít enyhíteni a húgyúti fertőzések tüneteit.
  • Lenmag olaj – A lenmag olaj gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban. A jobb emésztés és felszívódás érdekében fogyasszon egyszerre halolajat és lenmag olajat. Omega-3 zsírsavakban gazdag a tonhal és a lazac.
  • Cinkben gazdag ételek – A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag a sejtek növekedéséhez, differenciálódásához, az immunrendszer felépítéséhez. Ugyanígy hasznos a prosztata megnagyobbodás vagy a gyulladt prosztata kezelésére. Cinkben gazdag a tojás, osztriga, rákfélék, vörös húsok, tejtermékek, a sertés és baromfi.
  • D-vitaminban gazdag ételek – A D-vitamin nagyon fontos a prosztata egészségéhez, így a diétának mindenképpen tartalmaznia kell D-vitaminban gazdag ételeket, mint máj, vaj, tojás sárga.
  • E-vitaminban gazdag ételek – A D-vitamin után az E-vitamin a legfontosabb, amit prosztata megnagyobbodás esetén fogyasztani kell. Kiváló E-vitamin forrás a spenót, brokkoli, napraforgóolaj, búzacsíra olaj, pörkölt vagy száraz mandula.

Természetesen, mielőtt elkezdené a fent említett diétát, fontos, hogy konzultáljon orvosával és kövesse az utasításait!

(WEBBeteg - Cs.K. lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.