• Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha a nyelési nehézséget nem valamilyen étel iránt érzett undor, vagy nem egy torok-, netán tüszős mandulagyulladás okozza, akkor is érdemes jelentőséget tulajdonítani a tünetnek. A különféle pszichés zavarok közül a pánikbetegséggel is együtt járhatnak nyelési problémák.

    A negatív élethelyzetekben is jelentkezhetnek nyelési panaszok. Ezek nem károsítják ugyan a nyelőcsövet, de tovább ronthatják a közérzetünket, ezért jó, ha ismerjük mindazon stresszoldó technikákat, amelyeknek segítségével megszabadulhat a torokszorító érzésektől. Különösen indokolt, hogy orvoshoz forduljon, ha a nyelési zavar, nehézség gyakori vagy napokig, hetekig fennáll, ugyanis számos betegség tünete lehet a nyelés akadályozottsága, illetve a nyeléskor jelentkező fájdalom.

    Hirdetések

    A hátveregetés sem segít!

    Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    A diszfágia nyelési nehézséget, míg az odinofágia fájdalmas nyelést jelent. Néha nem könnyű különbséget tenni a kettő között. Például a nyelőcsőbe ragadt étel fájdalmat okozhat. Ez most akkor diszfágia vagy odinofágia, esetleg mindkettő? A szó szoros értelmében ez diszfágia, de az ebben szenvedők fájdalmas nyelésről panaszkodhatnak (odinofágia). Azonban fontos különbséget tenni a kettő között, mivel a kiváltó okok különbözőek lehetnek.

    Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    A szakorvosok különbséget tesznek nyelési zavar és nyelési nehézség között. Azt a jelenséget, amely a nyelési folyamat néhány másodperces vagy perces elakadásával jár, diszfágiának, míg a tartósan fennálló fájdalmas nyelést – amely a táplálkozást, sőt még a folyadékfogyasztást is megnehezíti – odinofágiának nevezik.

    Az alkalmanként jelentkező nyelési zavarokkal, azaz a diszfágiával nemcsak az a baj, hogy kellemetlenek, hanem az is, hogy alattomosak. A még csak ritkán fellépő zavarok is félrenyeléshez vezethetnek: ilyenkor az étel a tüdőbe jut, ahol kialakulhat az ún. aspirációs tüdőgyulladás. A félrenyelés egyébként jelentkezhet a nyelési reflex kiváltódása előtt, a nyelési folyamat közben és utána is. Fontos tudni, hogy a falat félrenyelése nem mindig jár együtt köhögéssel!
    A nagyon veszélyes, úgynevezett „csendes” félrenyelés gyakran idegi eredetű, de a garat-, gégeműtétek utáni első időszakban, illetve daganatos betegeknél a sugárkezelések után is gyakori.

    Már a nyál lenyelése is fáj!

    Az állandósult fájdalmas nyelés, azaz az odinofágia nemcsak kellemetlen, hanem az egészséget is alááshatja, mert a nyelési fájdalom miatt a beteg egyre kevesebb ételt fogyaszt. Ez táplálkozási elégtelenséghez vezethet, így a szervezet nem jut elég tápanyaghoz, kalóriához, vízhez. A nyelési zavarokat és a fájdalmas nyelést is – ritkán – a nyelőcső megbetegedései (ilyen lehet pl. a nyelőcsőgyulladás, -elzáródás, az izmok rendellenes működése miatti begörcsölés, illetve renyhe működés) okozzák.

    A teljes cikket az Otvenentul.hu weboldalán olvashatja: Súlyos betegséget jelezhet a nyelési nehézség

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Hogyan fáj? A fájdalom típusai

    Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy a felnőttek egyötödének már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt?

    Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

    A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.

    Mellkasi fájdalom - Hosszabb vagy rövidebb 20 percnél?

    Iszkémiás szívbetegségek néven foglalhatók össze azok a kórállapotok, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása (iszkémiája) játszik szerepet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakembere a legfontosabb tünetről, a mellkasi fájdalomról beszélt.

    Mire utalhat a petefészektáji fájdalom? - Az orvos válaszol

    Szeretném megtudni, hogy mire utalhat a petefészkeim enyhe fájdalma? Gyerekvállalás előtt kicsit aggódom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.