• Az orrvérzés okai - Súlyos bajra is utalhat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az orrvérzés a felsőlégutak spontán vérzései közül a leggyakoribb. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, artériás és különösen vénás erekben gazdag ellátottsága, elősegítik az orrvérzés gyakoriságát és ismétlődését.

    Az orrvérzés a traumás eredettől eltekintve, mindig következményes állapot. Ebből következik, hogy amikor kórokról beszélünk, azokat a betegségeket kell számba vennünk, amelyeknek az orrvérzés lehet az első tünete, vagy recidiváló megnyilvánulási formája.

    Külső behatás (trauma) által előidézett orrvérzés

    Orrdugulás - okok és következmények

    Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
    Orrdugulás - okok és következmények>>

    Balesetek következtében gyakori a csontos-porcos orr törése, sérülése. De ettől lényegesen kisebb fizikai behatás is okozhat orrnyálkahártya sérülést. Ilyen például az „orrpiszkálás”, az orr erőszakos tisztogatása, amely elsősorban az orrsövény első harmadának vénákban gazdag területét érinti.

    Mechanikus hatásuknál fogva, az orrüregi idegentestek gyakori okai az orrvérzésnek. A krónikus allergiás orrnyálkahártya-gyulladás, az erek kóros tágulatához, illetve ez által vérzéshez vezet.

    Az alacsony nedvességtartalmú levegő szárítja a nyálkahártyát, az orrnyílásban pörk képződhet. Ennek tisztogatása során, sérülhet a felszínesen futó erek fala. Az orrvérzést okozó környezeti hatások közül meg kell említeni a nagy magasságban való tartózkodás, azaz az alacsony légnyomás kóroki szerepét (barotrauma). A fokozott fizikai erőkifejtés, megnöveli a vénás nyomást, melynek hatására megpattanhatnak az orrnyálkahártya hajszálerei.

    Hirdetések

    Az orrsövény ferdülése, vagy a garatmandulák túltengése miatt, megváltozhat az orrjáratokban a levegő turbulenciája, amely folyamatos mikrotraumát jelent a nyálkahártyának és a benne futó ereknek.

    Felső légúti fertőzéses megbetegedésekkel járó orrvérzés

    Az orrcseppek

    Nátha és allergia - milyen orrcseppet válasszunk?>>

    Ezen betegségek közül elsősorban a kifejezett tüsszögéssel, köhögéssel, nyálkahártya-duzzanattal járó heveny légúti fertőzések járnak együtt orrvérzéssel. Skarlátban és kanyaróban, részben toxin-, részben a direkt vírushatásnak köszönhetően gyulladtak a bőr- és nyálkahártya-kapillárisok. Bárányhimlőben a nyálkahártyákon megjelenő kiütés (enanthema), mononucleosis infekciosa során a lepedékképződés, vérezgetésig irritálhatja a nyálkahártyát.

    Rohamokban jelentkező, erőltetett köhögéssel járó akut fertőzések, illetve kóros állapotok – mint például a pertusszisz-szindróma avagy a cisztás fibrózis – is hajlamosítanak orrvérzésre.

    Hematológiai megbetegedések következtében kialakuló orrvérzés

     Milyen tünetekkel jár a leukémia?


    A leukémiák kezdeti tünetei általánosak, általában enyhék és nem specifikusak. Igen nehéz ezért a korai felismerésük, hiszen a panaszok miatt kevesen fordulnak időben orvoshoz, és a panaszok sem utalnak egyértelműen a leukémiára.
    Milyen tünetekkel jár a leukémia?>>

    Az akut leukémia, a véralvadási zavar (hemofília A és B, vérlemezke számának csökkenése, vagy funkciózavara) első tünete orrvérzés lehet.

    Máj- és veseelégtelenségben csökken az alvadási faktorok mennyisége, melynek következményeként általános vérzékenység - többek közt orrvérzés – léphet fel.

    Az ér- és keringési betegségek – érelmeszesedés, magas vérnyomás – szintén hajlamosítanak artériás, gyakran pulzáló és/vagy spriccelő orrvérzésre. A bal szívfél vénás billentyűjének szűkülete következtében fellépő fokozott vénás nyomás kapillárisfal repedést okozhat.

    Tumorok hatására jelentkező orrvérzés

    A gyulladt orrpolipok vérzés forrásai lehetnek. Az allergiás rinitiszben és cisztás fibrózisban gyakori a nagyon nagy, vagy többszörös polipképződés az orrjáratban. Elsősorban serdülő fiúkban fordulhat elő a juvenilis orrgarati fibroma, amely erős, esetenként életveszélyes vérzést okozhat.

    Éranomália, érrendszeri elfajulás, érfalgyengeség  

    Milyen orrcseppet válasszunk a patikában?

    Orrcseppeket náthás vagy allergiás tünetek enyhítésére alkalmazunk, ezek ugyanis olyan betegségek, melyeket elég csak helyileg kezelni, nincs szükség az egész szervezet gyógyszerekkel való megterhelésére.
    Milyen orrcseppet válasszunk a patikában?>>

    Az Osler-kór öröklődő érfejlődési rendellenesség: a nyálkahártya és a bőr erei kis gomolyagokban tágulttá válnak, és könnyen megrepednek. Jóindulatú vérérdaganat (hemangioma) viszonylag ritkán fordul elő az orrnyálkahártyán.

    Érszűkületben (arterioszklerózisban) szenvedőkben a vérzés helye, általában az orr hátsó részében van.

    C-vitamin hiányában az érfal szakadékonnyá válik, mivel az érfal kötőszöveti rostjainak képzéséhez C-vitamin (és P-vitamin) szükséges. Ilyenkor orrvérzés mellett, jellegzetes a fogíny vérzése.

    Az orrvérzés bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet

    A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők közül, sokan szednek alvadásgátlót. Helyesen beállított gyógyszeradag mellett nincs spontán vérzés, de étkezés, ill. emésztés változása vagy valamilyen betegség megváltoztathatja a felszívódó gyógyszer mennyiségét, és kisebb mértékű spontán vérzések léphetnek fel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az acetilszalicilsav hatóanyagú aszpirin, meggátolja a vérben úszó vérlemezkék, vagyis trombociták összecsapódását, ezzel késlelteti a véralvadást és megakadályozza vérrögök kialakulását. Ez a szer továbbá kiváló gyulladás-, fájdalom- és lázcsillapító hatású. Sokan náthás állapotban aszpirint szednek, anélkül hogy tudnának annak véralvadásgátló hatásáról. Az aszpirin önmagában is okozhat vérzékenységet, különösen azoknál, akiknél valamilyen enyhe, latens vérzékenységi hajlam áll fenn.

    Befejezésül még annyit, hogy az orrvérzés férfiaknál gyakoribb, mint hölgyeknél, és gyermekkorban gyakran, pubertás után pedig csökkenő számban fordul elő. Ismert jelenség a menstruáció ideje alatt és a terhességben jelentkező orrvérzés.

    (WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak

    Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban.

    Toxikus sokk szindróma

    A tévhittel ellentétben nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

    Győzze le a stresszt!

    Mindenki tisztában van vele, hogy a mozgás jót tesz a testnek, de az kevéssé köztudott, hogy a léleknek és az elmének is valóságos csodaszer.

    Évek teltek el, mire fény derült a hallásveszteségre

    Az objektív hallásvizsgálatok hozták meg a döbbenetes eredményt. Olvassa el Boróka igaz történetének IV. részét.

   •  





    Hozzászólások (3)
    Írta: kovacs sarolta
    2015-07-05 21:32
    egy kicsit agodom mert a 4 eves unokamnak eleg gyakran verzik az orra ,pedig nincs is meg fazva.van olyan hogy alvadt ver jon az orrabol.

    Írta: Margó
    2014-03-15 20:04
    "Gyakorlott" orrvérző vagyok.Az elején még én sem ijedtem meg,de ahogyan egyre többször szorultam miatta kórházi kezelésre,mert a vérzés csak kauterezéssel állt el,bizony,hogy kialakult bennem a félelem.Sőt,el sem feledkezhetem róla,mert egy kenőccsel mindennap kenni el,és ez sem csökkenti a félelmemet.Sőt a nagyanyám is orrvérzés következtében halt meg.Igaz,hozzáteszem a 60-as években,és azóta sok minden változhatott a kezelésében.Utoljára mikor kórházban voltam,elsőre tamponnal próbálkoztak,de megfigyelésre bent tartottak.Amikor a tampon mellett is vérezni kezdett az orrom az ügyeletes nővér,hogy a tampont cserélni akarta,megkért,hogy erőteljesen fújjam ki az orromból a vért.Na itt lett a hadd el hadd.A vér úgy elkezdett ömleni,hogy mindenki azt hitte,hogy ott a vég,a nővér talán még nálam is jobban félt,kiabálta,hogy hívják az orvost gyorsan.Lehet,disznóvágásnál nincs annyi vér,mint amennyi a kezelőben lett pillanat alatt.Nem győztem a nővértől hallani amíg ott voltam,hogy na maga jól megijesztett bennünket.A hétvégén unokás nagymama voltam,ma reggel az volt az első mozzanat,hogy hétéves unokám rohan a szobából a papír zsebkendős fiókhoz,mert vérzett az orra.Nyíltan nem ijedhettem meg,mert nem ijeszthettem meg,de bizony félek,hogy ennél az egynél több alkalom is lesz.

    Írta: TZoltán
    2011-06-15 19:49
    Nem kell mindjárt pánikba esni, nekem is elég gyakran vérzik az orrom látszólag ok nélkül de még mindig élek :)Itt van pár egyszerű tipp hogyan lehet gyorsan elállítani a dolgot.http://www.surgossegi-ellatas.com/orrverzes-surgossegi-ellatasa/A tamponos megoldás a legjobb :D