• Az orrvérzés okai - Súlyos bajra is utalhat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az orrvérzés a felső légutak spontán vérzései közül a leggyakoribb. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, erekben gazdag ellátottsága elősegíti az orrvérzést, illetve annak ismétlődését.

    Az eseti orrvérzéshez legtöbbször az orr piszkálása, továbbá valamilyen - a nyálkahártya gyulladásával, kiszáradásával, továbbá tüsszögéssel, köhögéssel járó - felső légúti fertőzés. A visszatérő, rendszeresen ismétlődő orrvérzés leggyakoribb okai között a magas vérnyomás valamint az orrpolip található, ám számos egyéb betegség vagy környezeti behatás is állhat a háttérben.

    Az orrvérzés férfiaknál gyakoribb, mint hölgyeknél. Gyermekkorban gyakori panasz, pubertás kor után azonban csökkenő számban fordul elő.

    Külső behatás által előidézett orrvérzés

    Orrvérzés gyermekeknél

    Szülőknek Mi okozza gyermekemnél az orrvérzést? Mit tegyek orrvérzés esetén? Tudja meg, mire kell figyelnie gyermekek ellátása esetén!

    Orrvérzés gyermekkorban: okok és teendők>>

    Már kisebb fizikai behatás is okozhat orrnyálkahártya sérülést és orrvérzést. Ilyen például az „orrpiszkálás”, az orr erőszakos tisztogatása. Az alacsony nedvességtartalmú levegő szárítja a nyálkahártyát, az orrnyílásban pörk képződhet. Ennek tisztogatása során sérülhet a felszínesen futó erek fala.

    Egyes esetekben a nyálkahártya illetve az érfal fokozottan sérülékennyé válik, így már kisebb behatás eredményeként is kialakulhat az orrvérzés. Az allergiás eredetű krónikus orrnyálkahártya-gyulladás az erek kóros tágulatához vezet, így azok fokozottan sérülékenyek. Az orrsövény ferdülése, vagy a garatmandulák túltengése miatt megváltozhat az orrjáratokban a levegő turbulenciája, amely folyamatos traumát jelent a nyálkahártyának és a benne futó ereknek, így ebben az esetben szintén könnyen kialakulhat orrvérzés.

    Hirdetések

    Az orrvérzést okozó környezeti hatások közül meg kell említeni a nagy magasságban való tartózkodás, azaz az alacsony légnyomás kóroki szerepét (barotrauma). A fokozott fizikai erőkifejtés megnöveli a vénás nyomást, melynek hatására nagy magasságban könnyebben megpattanhatnak az orrnyálkahártya hajszálerei.

    Orrvérzés felső légúti fertőzések esetén

    Elsősorban a tüsszögéssel, rohamokban jelentkező köhögéssel, nyálkahártya-duzzanattal járó heveny légúti fertőzések járnak együtt orrvérzéssel. Ezen betegségek közvetlenül és közvetve is irritálják az orr nyálkahártyáját.

    Az elhúzódó náthás betegség egyik kellemetlen vele járója lehet az orrvérzés. Vérzés jelentkezhet egyrészt azért, mert a nátha az orrnyálkahártya gyulladásával, kiszáradásával jár, de lehet a kezelés során használt orrcseppek, orrsprayk mellékhatása is. Bárányhimlőben a nyálkahártyákon megjelenő kiütés, mononucleosis infectiosa során pedig a lepedékképződés vérzésig irritálhatja a nyálkahártyát.

    Bővebben Nátha utáni orrvérzés - megelőzés és kezelés

    Véralvadási zavarok, vérnyomásproblémák és az érfal betegségei

    Hogyan állítsuk el az orrvérzést?

    Tíz emberből kilencen rosszul látják el az orrvérzéses eseteket. És Ön?

    Ezt tegye!

    1. Fogja be mindkét orrcimpát, ezáltal a vér nem tud távozni, az orrnyílásba alvad, ezáltal csillapítja a vérzést.
    2. A fejet tartsa enyhén előrehajtott állapotban.

    Ezt NE tegye!

    1. Ne hajtsa hátra a fejet, mert így a légutakba folyhat a vér.
    2. Ne tamponálja az orrlyukat, mert a tampon megduzzad, és feszítő hatással van az orrszárnyakra.

    Ami felesleges

    1. Az orrnyereg megfogása, nyomása
    2. A tarkó vizes borogatása

    Bővebben Az orrvérzés szakszerű ellátása>>

    Az akut leukémia, továbbá a hemofília, policithaemia vera vagy más véralvadási zavar első tünete orrvérzés lehet. Májelégtelenség és veseelégtelenség esetén is csökken az alvadási faktorok mennyisége, melynek következményeként általános vérzékenység - többek közt orrvérzés - léphet fel.

    Az ér- és keringési betegségek – érelmeszesedés, magas vérnyomás – szintén hajlamosítanak artériás, gyakran pulzáló és/vagy spriccelő orrvérzésre a hajszálerek falát érő megnövekedett nyomás miatt. A bal szívfél vénás billentyűjének szűkülete következtében fellépő fokozott nyomás szintén okozhat kapillárisfal-repedést. Érszűkületben (arterioszklerózisban) szenvedőkben a vérzés helye általában az orr hátsó részében van.

    Az Osler-kór öröklődő érfejlődési rendellenesség: a nyálkahártya és a bőr erei kis gomolyagokban tágulttá válnak, és könnyen megrepednek.

    C-vitamin hiányában az érfal szakadékonnyá válik, mivel az érfal kötőszöveti rostjainak képzéséhez C-vitamin (és P-vitamin) szükséges. Ilyenkor orrvérzés mellett jellegzetes a fogíny vérzése is.

    Tumorok hatására jelentkező orrvérzés

    Jóindulatú vérérdaganat (hemangioma) viszonylag ritkán fordul elő az orrnyálkahártyán. A gyulladt orrpolipok ezzel szemben a vérzés forrásai lehetnek. Egyes alapbetegségek esetén (allergiás rinitisz, cisztás fibrózis) gyakori a nagyon nagy vagy többszörös polipképződés az orrjáratban, amely visszatérő orrvérzést idézhet elő.

    Elsősorban serdülő fiúkban fordulhat elő a juvenilis orrgarati fibroma, amely erős, esetenként életveszélyes vérzést okozhat.

    Elsősegély

    Elsősegély logo
    Mit kell tenni orrvérzés esetén? Hogyan kell ellátni orrvérzéses személyt? Ön tudja?

    elsosegely.webbeteg.hu Elsősegély a weben>>

    Az orrvérzés bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet

    A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők közül sokan szednek véralvadásgátlót. Helyesen beállított gyógyszeradag mellett nincs spontán vérzés, de étkezés, ill. emésztés változása vagy valamilyen betegség megváltoztathatja a felszívódó gyógyszer mennyiségét, és kisebb mértékű spontán vérzések léphetnek fel.

    Az acetilszalicilsav hatóanyagú aszpirin meggátolja a vérben úszó vérlemezkék, vagyis trombociták összecsapódását, ezzel késlelteti a véralvadást és megakadályozza vérrögök kialakulását. Ez a szer továbbá kiváló gyulladás-, fájdalom- és lázcsillapító hatású. Sokan náthás állapotban aszpirint szednek, anélkül hogy tudnának annak véralvadásgátló hatásáról. Az aszpirin önmagában is okozhat vérzékenységet, különösen azoknál, akiknél valamilyen enyhe vérzékenységi hajlam áll fenn.

    Elektrokauterizáció

    Rendszeres orrvérzés esetén jöhet szóba az elektorkauterizáció, az erek "elsütése". A seb egy hét alatt gyógyul be, addig kímélni kell az orrban található ereket az erős orrfújás, piszkálás mellőzésével. Érdemes hámosító kenőcsökkel segíteni a nyálkahártya regenerálódását, különösen a kiszáradással járó fűtési időszakban.

    Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvo

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Hányinger és hányás

    Emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség állhat a hátterében.

    Allergia - Eredményesebb kezelés

    Mit érdemes tudni a legújabb vizsgálati módszerről, a komponens alapú diagnosztikai eljárásról (CRD)?

    Üres sella szindróma

    Sok esetben nem okoz tüneteket, így általában nem is fedezik fel. Tünetek a betegség másodlagos formájában jelentkeznek inkább.

    Diéta és az édesítőszer

    Az édes ízről ma már nem kell lemondani, hiszen számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására.

   •  

    Hozzászólások (4)
    Írta: SzZsú
    24 éves fiamnak eleredt az orra de ami kifoly az nem vér, nem gennyes váladék. Egyszerűen a sült kobász zsírjához tudnám hasonlítani, áttetsző sárgás lé. Az Ő állítása szerint a nátha időszakába egy két napig szokott neki ez tartani napi 2-3 alkalommal ha hirtelen lehajol. valaki tapasztalt már a környezetében ilyet? Nyilván nem "normális" de ez mennyire lehet káros, kóros?

    Írta: kovacs sarolta
    egy kicsit agodom mert a 4 eves unokamnak eleg gyakran verzik az orra ,pedig nincs is meg fazva.van olyan hogy alvadt ver jon az orrabol.

    Írta: Margó
    "Gyakorlott" orrvérző vagyok.Az elején még én sem ijedtem meg,de ahogyan egyre többször szorultam miatta kórházi kezelésre,mert a vérzés csak kauterezéssel állt el,bizony,hogy kialakult bennem a félelem.Sőt,el sem feledkezhetem róla,mert egy kenőccsel mindennap kenni el,és ez sem csökkenti a félelmemet.Sőt a nagyanyám is orrvérzés következtében halt meg.Igaz,hozzáteszem a 60-as években,és azóta sok minden változhatott a kezelésében.Utoljára mikor kórházban voltam,elsőre tamponnal próbálkoztak,de megfigyelésre bent tartottak.Amikor a tampon mellett is vérezni kezdett az orrom az ügyeletes nővér,hogy a tampont cserélni akarta,megkért,hogy erőteljesen fújjam ki az orromból a vért.Na itt lett a hadd el hadd.A vér úgy elkezdett ömleni,hogy mindenki azt hitte,hogy ott a vég,a nővér talán még nálam is jobban félt,kiabálta,hogy hívják az orvost gyorsan.Lehet,disznóvágásnál nincs annyi vér,mint amennyi a kezelőben lett pillanat alatt.Nem győztem a nővértől hallani amíg ott voltam,hogy na maga jól megijesztett bennünket.A hétvégén unokás nagymama voltam,ma reggel az volt az első mozzanat,hogy hétéves unokám rohan a szobából a papír zsebkendős fiókhoz,mert vérzett az orra.Nyíltan nem ijedhettem meg,mert nem ijeszthettem meg,de bizony félek,hogy ennél az egynél több alkalom is lesz.

    Lapozzon a hozzászólások között!