Az aszpirin véralvadásgátló hatása

Dr. Kovács Anikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Az acetilszalicilsavnak (aszpirin) nemcsak a fájdalomcsillapító hatását használjuk ki a gyógyításban, hanem a véralvadásra kifejtett pozitív hatásait is, mely nagyon fontos az atherosclerosis vagyis az érelmeszesedés megelőzésében.

Ha az érfalat bármilyen károsodás, sérülés éri, vagyis megszakad az ér belső felületének folytonossága, akkor a vérben keringő vérlemezkének nevezett sejtek kitapadnak a sérült szövetekhez, hogy elfedjék a kialakult folytonossági hiányt.

A véralvadás következő lépése a letapadt vérlemezkék közötti összeköttetések kialakulása, vagyis az összecsapzódás. A hálózat aztán megszilárdul, így a vérzés veszélye elhárul, és megkezdődhet a gyógyulás folyamata.

Ha nincs sérülés, akkor az erek belső felszínén lévő sejtsor olyan anyagokat termel, ami megakadályozza a vérlemezkék kicsapódását.

Egyes kóros állapotokban, például kedvezőtlen véráramlási viszonyok esetén, vagy érszűkület miatt a vérlemezkéket ért mechanikai károsodások következtében előfordulhat, hogy aktiválódnak a vérlemezkék, és összecsapódnak az éren belül.

A létrejövő vérlemezkedugó tovább szűkíti az ereket, és ez atherosclerosis kialakulásához vezet, melynek megelőzése a vérlemezkék összekapcsolódását gátló gyógyszerekkel lehetséges.

Véralvadásgátlás és gyulladásgátlás

Az acetilszalicilsav a vérlemezkék aktiválódását és a gyulladás tüneteinek létrehozásáért felelős anyagokat egyaránt serkentő enzimet gátolja. Ez a magyarázata annak, hogy a gyulladásgátló megakadályozza a vérlemezkék összekapcsolódását is.

A gátlás visszafordíthatatlan, vagyis a vérlemezke élete végéig nem tud újabb enzimet termelni.

Egy vérlemezke élettartama 8-12 nap, de a folyamatos termelődésük miatt az acetilszalicilsav hatása körülbelül 4 nap alatt megfeleződik. A véralvadásgátló hatás már 100 mg hatóanyag bevételével elérhető, a gyulladásgátláshoz és a fájdalomcsillapításhoz viszont 500 mg-ra van szükség.

Mire kell ügyelni szedésekor? Gyógyszerkölcsönhatások

Fontos tudni!

Tilos 12, egyes kutatók szerint azonban 18(!) éves kor alatt acetilszalicilsavval (az aszpirin hatóanyagával) vagy ezzel rokon gyógyszerrel csillapítani a gyermek lázát. Ebben a korban ugyanis valószínű a Reye-szindróma kialakulása, ami egy potenciálisan életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban.
Bővebben: Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

Más nem szteroid gyulladásgátló is gátolja a vérlemezkéket, de ezek hatása nem végleges, illetve a gyulladásban részt vevő enzimre jobban hatnak, emiatt vérlemezkegátlóként nem használhatók. Viszont aszpirinnel együtt szedve összeadódik hatásuk, mely akár vérzékenységhez is vezethet.

Ha bármilyen más hatásmódú véralvadásgátlóval szedik együtt az acetilszalicilsavat, erősíti egymást a hatásuk, mely szintén hatásfokozódáshoz vezethet. Az alkoholfogyasztás is növeli a vérzési időt, hiszen fokozza az aszpirin hatását.

Ugyancsak vérzékenység vagy gyomor-bélrendszeri vérzések fordulhatnak elő, ha szteroid gyulladáscsökkentőkkel, vagy diltiazem, illetve verapamil tartalmú kalciumcsatorna gátló, szívre ható gyógyszerekkel szedik együtt ezt a gyógyszert.

Nem mentes a mellékhatásoktól sem

Bár kisebb adagban alkalmazzák az acetilszalicilsavat vérlemezkegátlóként, mint gyulladásgátlóként, mégsem mentes a mellékhatásoktól, melyek közül a leglényegesebb a gyomor-bélrendszeri fekélyt okozó hatása.

A többi mellékhatás és egyéb tulajdonságok megegyeznek a gyulladásgátlóként használt aszpirinnél leírtakkal.

A hatóanyagot alkalmazzák artériás tromboembóliás szövődmények megelőzésére, ill. kezelésére, mint például instabil angina pektoris, szívinfarktus, szívkoszorúér-sebészeti műtétek, agyérrendszeri keringési zavarok, artériás keringési zavarok és artériás érsebészeti beavatkozások.

Vénás trombózisok megelőzésére viszont nem alkalmas, mert ott elsősorban a pangás, és a véráramlás lassulása okozza a vérrögöket, melyek más összetételűek, nem vérlemezkék összekapcsolódásából állnak.

Az acetilszalicilsav szedése során a hatékonyság csökkenésének különböző formái fordulhatnak elő, melyekre fokozottan kell figyelni, hogy ne okozzanak veszélyt, illetve ne csökkentsék a terápia sikerességét.

Mi történik acetilszalicilsav-intolerancia esetén?

Acetilszalicilsav-intolerancia esetén néhány adag bevétele után hörgőgörcs alakul ki, melyre fiatal nők és krónikus légúti szűkületi betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek, de bárkivel előfordulhat. Nem reagáló esetek az acetilszalicilsavat szedők tizedénél fordulnak elő, szinte kizárólag artériás trombózisok kapcsán figyelhető meg.

Az acetilszalicilsav mellett egy másik hatóanyag, a triflusal is forgalomban van Magyarországon, aminek hatásmódja teljesen azonos az előbb említett szerrel, ugyancsak végérvényesen gátolja a vérlemezkéket.

Diéta véralvadásgátló mellett

Vannak-e olyan ételek, melyeket a kumarinszármazékokat tartalmazó véralvadásgátlók (Syncumar, Marfarin) szedése mellett kerülni kell? Az orvos válaszol

Szájon át adva gyorsan és jól felszívódik, viszont a vérben lévő szállító fehérjékhez nagymértékben kötődik, ami akkor lehet probléma, ha egyéb nagymértékben kötődő gyógyszerekkel szedik együtt. Ebben az esetben ugyanis leszorítják egymást a kötésből, így megnő a szabad gyógyszermolekulák száma a vérben, és ez túladagolási tünetekhez vezethet. Ilyen hatóanyagok például a nem szteroid gyulladásgátlók vagy a véralvadásgátló warfarin.

Alkalmazzák akut szívinfarktust követően, szív- és érrendszeri történések megelőzésére. Mellékhatásként emésztési zavarok, egyéb gyomor-bélrendszeri panaszok, és fejfájás jöhet létre.
Ellenjavallt szedése gyomor- és nyombélfekély, aktív vérzés esetén és 18 éves kor alatt.

(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

A von Willebrand-szindróma

A von Willebrand-szindróma a leggyakoribb alvadási zavar, kóros vérzékenységgel járó állapot: átlagosan 100 lakosra jut egy ilyen megbetegedés.

Acetilszalicilsav és gyógynövények:...

A forgalomban lévő fájdalomcsillapító gyógyszerek közül sok népszerű típus hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely hatásos, de nem minden esetben...

A TTP okozta panaszok és kezelésük

A TTP, azaz a trombotikus trombocytopenias purpura egy vért érintő betegség, amelyben a vérlemezkék elhasználódnak az erekben kialakuló kis...

Aszpirin - Tények és tévhitek

Gyakran hallani kisebb betegségre panaszkodó ismerőseimtől, nem vettem be gyógyszert, csak egy aszpirint. Több mint 100 éve hűséges társunk ez a...

Az acetilszalicilsav szerepe a stroke...

A stroke (agyi infarktus) nagyon súlyos, gyakran halálos betegség, amit ha túl is él a beteg, élete általában gyökeresen megváltozik, ápolásra és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.