Az orrpolip: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

szerző: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

Az orrpolip nemcsak az orrdugulás, a nehezített levegővétel miatt okozhat kellemetlenséget, hanem szövődményeket, gyulladást is okozhat.

Orrpolipok helye az orrkagylóban - ábraAz orrpolip az orrüreg és/vagy az orrmelléküregek nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, az esetek mintegy harmadában allergiás eredetű. Az orrpolipok légúti allergiákban szenvedők körében a leggyakoribbak. Az allergiás orrgyulladás (rinitisz) során a levegő pollenjei vagy bizonyos vegyszerek ingerlik az orrnyálkahártyát, ekkor az váladékot választ ki. Az ismétlődő ingerek hatására a nyálkahártya néhol elváltozik, polippá alakul.

Aszpirinre allergiás betegekben az asztma és az orrpolip együtt fordul elő (e három tünet együttesét Samter-triásznak nevezik). A polipok kialakulásához az allergián kívül hozzájárulhat más irritáció is, pl. a légszennyezettség. Az orrpolipok gyermekekben a cisztás fibrózis nevű betegség szövődményeként is gyakran alakulnak ki.

Az orrpolip tünetei

Az orrpolipra - kezdetben csak az egyik orrfélben jelentkező - orrdugulás hívja fel a figyelmet. Az allergiás rinitiszben szenvedők sokszor azonban úgy megszokják az orrdugulást, hogy észre sem veszik a lassan, fokozatosan növekvő orrpolip kialakulását. Az orrdugulás alvási problémák, fejfájás formájában is jelentkezhet.

Az orrpolip azonban nemcsak az orr szelelésének nehezítettsége miatt okozhat kellemetlenséget, hanem gyulladást is okozhat. A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni. Ha bármely folyadék csapdába kerül a szervezetben, és nem tud szabadon ürülni, előbb-utóbb elfertőződik. A következmény az orrmelléküreg-gyulladás, amely az allergiás rinitisz gyakori szövődménye. Ekkor a fejben tapasztalt teltségérzés, a szaglás csökkenése vagy teljes elvesztése, és fejfájás lehetnek a fő tünetek. Amennyiben a lezárt orrmelléküreg felülfertőződik, fájdalom, láz, néha orrvérzés jelentkezik.

Az orrpolipok tüneteiről részletesen

Az orrpolipoknak rengeteg alakja lehetséges: kerek, csepp alakú, de leggyakrabban szabálytalan. Növekedés közben leggyakrabban könnycsepp alakúak, majd a növekedés befejeztével olyan alakúak és felszínűek lesznek, mint egy héjától megfosztott, halványrózsaszín szőlőszem. Azt az állapotot, amikor az orrüreg polipokkal kitöltött, orrpolipózisnak hívják.

Fogalomtár
Allergén - bármely olyan anyag, amely csupán az arra érzékenyeket (allergiásokat) irritálja
Asztma - olyan krónikus betegség, amely a légutak falainak gyulladásából fakad
Polipózis - a test bármely területén többszörös polipok kialakulása
Melléküreg - nyálkahártyával bélelt légtartó üregek összessége a szem körül és az orrban. Jelentős szerepük van az orr tisztulásában, a hangképzésben rezonátor térként szerepelnek, egyúttal az arc kontúrjának kialakításában is részt vesznek.

Az orrpolip diagnózisa

A polipok fül-orr-gégészeti szakvizsgálat során igazolhatók. A vizsgálat első lépéseként az orvos egy orrtükör segítségével egyszerű betekintéssel tájékozódik. Kisebb, főleg felül és hátul lévő polipok elrejtőzhetnek a vizsgáló elől, de további vizsgálatokkal azonosíthatók. Esetenként a fül-orr-gégész, a duzzadt orrnyálkahártya gyógyszeres lohasztása mellett dönt. Ilyenkor néhány percre gyógyszerrel átitatott tampont helyez az orrüregbe a vizsgálat előtt. Az orrüreg endoszkóppal történő áttekintése is hatékony.

Ha az orvos az elsődleges vizsgálat során polipot talál, a továbblépés iránya az egyéb tünetektől függően többféle lehet. Egyszerűbb esetekben, első lépcsőben a gyógyszeres kezeléssel érdemes kísérletet tenni. Ha a betegnek allergiás tünetei is szoktak lenni vagy ha a családjában előfordul allergiás betegség, sor kerülhet allergológiai vizsgálatokra is.

Az orrpolip pontos méretének és elhelyezkedésének megállapításához szükség lehet CT-vizsgálatra. Ez különösen fontos lehet, ha műtétre kerül sor. Annak megtervezéséhez, illetve a melléküregekben lévő polip kizárása céljából javasolhatja az orvos.

Orrpolipok
Orrpolipok

Gyermekeknél gyakran diagnosztizálható egy speciális polipfajta, a szinte mindig csak egy oldalon növekvő antrochoanalis orrpolip, amelynek kezelése eltérhet az allergiás eredetű polipokétól..

Hogyan kezelik az orrpolipot?

Az orrpolip kezelése során először meg lehet próbálni helyi és szisztémás szteroidkezeléssel, allergiaellenes gyógyszerekkel kezelni az orrpolipot. Ha ez nem jár sikerrel és a panaszok nem kontrollálhatók, műtéti úton el kell távolítani a polipot.

Az orrüregi polipok eltávolítása (polipektómia), helyi érzéstelenítés mellett vagy altatásban történhet. Ezt a beavatkozást ma már endoszkóppal végzik, ami a hagyományos technikáknál kíméletesebb, kevesebb szövődménnyel és kisebb megterheléssel jár. Az endoszkópos polipektómia – azaz polipkimetszés – során az orvos egy speciálisan erre szolgáló eszközzel nem egyben, hanem apró darabonként szinte lereszeli az elváltozást (lásd a lenti videót). A során előforduló vérzést viszonylag egyszerű csillapítani. Az endoszkóp folyamatos, nagy felbontású képét egy monitoron követve a beavatkozás jól kontrollálható.

Az orrüreg és a melléküregek fertőzései, nyálkahártya-összehúzó hatású orrcseppekkel és antibiotikumokkal kezelhetők, de ha a levegő áramlása korlátozott, a fertőzés visszatérhet.

Ameddig az allergiás irritáció vagy a polipot okozó gyulladásos tényező továbbra is fennáll, az orrpolipok a sikeres műtétet követően is visszatérhetnek. Egy 2004-ben megjelent tanulmány szerint orrüregi polipektómia után a betegek 60 százalékánál visszatértek az orrpolipok, és a betegek 47 százaléka esetében volt javasolt az ismételt műtét. A polipok kiújulási aránya asztmás betegek esetében magasabb.

Videó: az orrpolip eltávolítása (polipektómia)

Egyéb lehetőségek

"Hallottam arról, hogy a polipot le is tudják fagyasztani. Arra lennék kíváncsi, hogy ez hogyan működik." Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész válasza az orvos válaszol rovatban

Egy új, biológiai terápiás hatóanyag (dupilumab) kutatások szerint az immunválasz befolyásolásán keresztül hatékony lehet az orrnyálkahártya-gyulladással összefüggő, kiújuló polipok kezelésében. Biológiai terápiás hatóanyag lehet a megoldás a kiújuló orrpolip ellen

Megelőzhető-e az orrpolip kialakulása?

Mivel bizonyos szempontból az orrpolip az allergiás rinitisz következménye, az allergiás rinitisz kezelése – amely az új terápiás lehetőségek mellett egyszerűen megtehető – megakadályozhatja az orrpolipok kialakulását. Aszpirin okozta orrpolipózis esetén minden aszpirintartalmú gyógyszert kerülni kell.

Az orrnyálkahártyát lohasztó szereket hosszú távon (egy héten túl) nem érdemes használni, mert tartós alkalmazásuk az allergiához hasonló állapotot idéz elő, hozzászokás alakulhat ki. Ez az "orrcseppfüggőség". A bizonyos orrspray-k vagy orrcseppek használata által okozott rinitisz medikamentóza nevű betegséget jóval nehezebb kezelni, mint az allergiás rinitiszt.

A kezeletlen orrpolip szövődményei

Az orrpolip sok esetben okoz szövődményeket. Jellegzetes panasz az alvási apnoe (éjszakai, alvászavarral járó légzéskimaradás), az asztmás roham, valamint a vérrögök kialakulása. A legtöbb esetben mégis orrmelléküreg-gyulladással, vagy szemfertőzéssel fordulnak orvoshoz. A nem megfelelően ellátott orrpolip súlyos esetben akár agyhártyagyulladást is kiválthat.

Az orrpolipok létrejöttének és a kezelést követő kiújulásának megelőzése érdekében érdemes nagyobb gondot fordítani a rendszeres kézmosásra és tisztálkodásra. Orrmosó kannát érdemes alkalmazni, illetve sokat számít a levegő párásítása is. A szövődmények elkerülése érdekében, mindenképp kezelni kell a meglévő allergiás betegségeket és az asztmát is. A dohányfüst és bizonyos vegyi anyagok belélegzése állapotromláshoz vezethetnek.

Orvoskereső Fül-orr-gégész szakorvosok

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész,
Aktualizálta: Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.