• Osteoporosis, az alattomos kór

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az osteoporosis a leggyakoribb csontbetegség, Magyarországon a statisztikai adatok szerint 6000 nő és 3000 férfi szenved csontritkulásban. A WEBBeteg Dr. Martos Jánossal, a balfi Gyógyfürdőkórház reumatológusával beszélgetett.

    A csontritkulás lényege, a csontszövet összetétele normális, de mennyisége kicsi. A csont nem tud eleget tenni a mechanikus szilárdság biztosításának Könnyen, akár kis erőbehatásra is eltörhet, elesés vagy egy jelentéktelen trauma is végtagcsonttörést okozhat.

    Hirdetések

     A balfi Gyógyfürdőkórház

    Az ország nyugati csücskében található Balf 1975 óta ad otthont a balfi gyógyfürdő- kórháznak. Orvosi beutalóval rendelkezők számára TB támogatással, az üdülni vágyóknak saját költségből nyílik lehetőség a regenerálódásra, gyógyulásra. A betegek jelentős része csípő- és térdprotézis-beültetés előtt vagy után áll, de olyan pácienseket is rehabilitálnak, akik valamilyen baleset során váltak mozgássérülté. A reumatológus és neurológus szakorvosok mellett az intézményben gyógytornászok, masszőrök, fizikoterápiás nővérek is dolgoznak.

    Nem csak a változó korban lévő nőket fenyegeti

    Dr. Martos János a Balfi Gyógyfürdőkórház egyik reumatológus főorvosa, nemcsak az öregedés folyamatának jeleként, hanem korunk egyik leggyakoribb betegségének tartja az osteoporosist.

    - A csontszövet mennyisége, a csontok teherbíró képessége csökken. Leginkább a csukló, csigolya és csípőtájék környéke forog veszélyben. Ha a csigolyák gerendázatának vastagsága, majd száma csökken, az architektúra megbomlik, akkor nem tudják viselni a szervezet súlyát, és például emeléskor vagy akár egy rossz mozdulat hatására is összeroppanhatnak, lelapulhatnak, ék alakúvá válhatnak - mondta a reumatológus szakorvos.

    A csontritkulás genetikai adottság is

    Balf Gyógyfürdőkórház: válasz a mozgásszervi bajokra
    A balfi Gyógyfürdőkórház

    - A betegségnek két típusa van. Az első a menopauza környékén nőkön kialakuló, a második az öregedés során mindenkit veszélyeztető formája. Az életkor előrehaladásával a csontszövetek száma csökken. Nem szabad azt gondolnunk, hogy csupán a nőket fenyegeti. A csontritkulás sajnos genetikai adottság is. Leginkább a vékony, magas egyének válhatnak áldozatává.

    Denzitometriás készülékekkel a csontritkulás ellen

    A Balfi Szanatórium egyben regionális osteoporosis központ, amely a csontozatról képet adó denzitometriás készülékkel is rendelkezik.

    - A csontsűrűség mérése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a beteget tájékoztassuk csontjainak állapotáról. A vizsgálat során képet kapunk egyes csontok szilárdságáról, sűrűségükről, morfológiai elváltozásukról. A készülék segítségével becsléseket végezhetünk a törések bekövetkezésének valószínűségéről - mondta Dr. Martos.

    A főorvos a megelőzést tartja a legfontosabbnak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Minden korcsoport számára fontos a kálcium tartalmú ételek fogyasztása. Már egész fiatal kortól kezdve étrendünk részévé kell tenni, hiszen a kálcium 99 százalékban a csontokba épül be. Nem csak a tejben, tejtermékekben található, hanem az ásványvízben is. A D-vitamin is elengedhetetlen feltétele az egészséges csontozatnak.

    A testmozgás serkentőleg hat csontokra. Hetente 30 perc séta, speciális gyógytornák, kocogás. Az úszás, ha közvetlenül nem is a csontokra, hanem az izmokra hat, így biztossá teszi a mozgást. A stabil, biztos mozgás, pedig kizárja az elesés lehetőségét. Kerülni kell az alkohol, kávé, fogyasztást és a dohányzást.

    (WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

    Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA