• Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.

    A téma cikkei

    3/1 Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?
    3/2 Immunrendszerünk működése és zavarai
    3/3 Az immunrendszer betegségei

    Manapság már elég sok betegségről felismerték, hogy a háttérben autoimmun folyamat áll. Ilyen az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a Hashimoto thyroiditis, a Basedow-Graves betegség, de továbbra is, főként kötőszöveti betegségekként ismert szisztémás lupus, a Sjögren-szindróma, a rheumatoid arthritis, a dermatomyositis, a polymiositis, szisztémás progressziv szklerózis tartozik ebbe a kategóriába.

    Főbb tünetek - Az autoimmun betegségek jellegzetességei

    Kiemelt előfordulási helyek

    Kiemelt helyei az autoimmun betegségeknek a savós hártyák, mint mellhártya, az ízületi szerkezetek, a pericardium, a vese, és a bőr kapillárisai, de szinte minden szerv lehet érintett. Innen a betegség első jellegzetessége, hogy általában kisebb-nagyobb elváltozások jelennek meg, távoli és egymástól független helyen.

    A gyakran változó, egyszer aktív, egyszer remisszióban levő szimmetrikus kisízületi panaszok, melyeket láz, fáradékonyság és fogyás kísér, figyelemfelkeltő lehet. Főleg a kisebb ízületek mellett észlelhetők apró bőr alatti fájdalmas csomók. Ezek főleg rheumatoid arthritisben vannak jelen.

    Más megbetegedésben a bőrön kiütések jelennek meg, miközben a szájban a lágy, de kemény szájpadlás nyálkahártyáján fekélyek, herpeszszerű elváltozások vannak jelen. Gyakran figyelhető meg többfajta, egy időben megjelenő bőrtünetek, sokszor napfényre fokozódó vöröses bőrkiütések, melyeket a kis erek gyulladása (vasculitis) kísér.

    Hirdetések

    Ezekkel párhuzamosan vagy társulnak 20 százalékában szempanaszok, kötőhártya-gyulladás, keratoconjunctivitis stb. Hasi panaszok a savós hártyák gyulladása és máj- és lépmegnagyobbodás miatt jelenhetnek meg. Ez a tünetegyüttes szisztémás lupusra utal, természetesen a diagnózist laboratóriumi vizsgálatoknak kell alátámasztania. Fontos odafigyelni a szájszárazságra, a különböző nyálkahártyák szárazságára.

    A Sjögren-szindróma társulhat más autoimmun betegséghez is, mint rheumathoid arthritis vagy szisztémás lupus is, de malignus limfómákban vagy myasthenia gravisban is megjelenhet. A könny és nyálmirigyek gyulladás miatt nem termelnek megfelelő váladékot és ez nem védi a szemet és a szájnyálkahártyáját.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szemben idegentest érzés, égető fájdalom jelentkezhet, a szájszárazság pedig száraz ételek lenyelési nehezítettségében nyilvánulhat meg. Légúti panaszok is kialakulhatnak a Sjögren-szindróma miatt, mert a száraz légúti nyálkahártyák sebezhetőbbek a bakteriális fertőzéssel szemben, mint a normálisan működő légúti laphámsejtek. Orrvérzés, rekedtség, visszatérő fülgyulladás, gyomor- és bélpanaszok hívhatják fel a figyelmet.

    A hideg hatására elsápadó ujjak, a Raynaud-szindróma, együttes vasculitisek megjelenése, a bőr elvékonyodása, atrophiája az ízületek környékén sclerodermiára hívják fel a figyelmet. Ehhez társulhatnak a nyelőcső mozgásának lelassulása és nyelési zavarok. Az izomzat és az erek is érintettek lehetnek.

    Mikor keressen fel szakorvost?

    A felsorolt tünetek, főleg, ha egyediek, általában nem biztos, hogy autoimmun betegség kezdetét jelentik. Ha az említett tünetek együttesen jelennek meg, visszatérő jelleggel, nem igazán javulnak, akkor szakorvoshoz kell fordulni, aki keresni fogja az autoimmun betegségeket.

    (WEBBeteg - Dr. Brugós László)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (14)
    Írta: Tóthné
    1990-ben kettőslátással mentem orvoshoz. Több hónapi huzavona után megállapították, hogy Myasteniám van. A gyógyszert nem tudtam szedni, mert nyelőcső görcsöm volt tőle. A mai napig sem szedem. Közben asztmatikus betegség is erősödött, erre szteroidot kaptam. A szteroidtól a szemem állandóan ödémás volt, nem győzőm a vízhajtót szedni. 2000-ben kiütések jelentek meg,különböző vizsgálatok, eredmény szinte semmi. Végül a Bőrgyógyászati Klinikán kötöttem ki, ahol nem sok törődéssel rüh ellen lekezeltek. (nem kívánom senkinek ezt a megalázást.) Utána privát orvoshoz fordultam, aminek eredménye az lett, hogy vasculitist állapítottak meg. A megállapításon kívül semmi tennivaló nem merült fel, mikor is egy rádióműsorban a SOTE egyik professzora előadást tartott, és az epe bántalmaira hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban. Ennek hatására, epe javító teákat, stb. próbáltam ki és elmúlt. A tortúrának nincs vége, mert közben az ízületeim begyulladtak, a kezemen két ujjamat nem tudom kiegyenesíteni, na és a fájdalmak. Ekkor kerültem egy kiváló reumatológushoz, aki segítségemre volt, hogy kérésemre a szteroidot szüntessük meg, és ő írt egy újabb reumára gyógyszert. Ez egy darabig működött, de egyszer csak a szememből állandóan folyt a könny, iszonyú fájdalommal, ödémás volt, utcaképtelen voltam. Nem mertem kimenni mert állandóan be volt dagadva a szemem. Fulladtam. Elmentem szemorvoshoz. Nem talált semmit (a kettős látás persze fenn áll) amikor is azt gondolta, hogy a reumára felírt gyógyszer okozhatja a tüneteket. Vissza a reumatológushoz, aki megértette gondomat és levette a gyógyszert. Most ott tartok, hogy biztos hogy van autoimmun betegségem, ami myashenia, reumatoid artrosis,asztma, de ha minden ezzel kapcsolatos gyógyszert beszedek akkor igencsak betegnek érzem magam. Ezért úgy döntöttem, hogy csak a minimális gyógyszert vagyok hajlandó beszedni. A kínok úgy sem múlnak el. Egyébként a kettős látással kapcsolatban soha senki nem segített, hogy van olyan optimetrikus, aki legalább - nem gyógyítással - technikailag tud segíteni olyan szemüveggel,hogyne menjek a póznának. 17 évig éltem szemüveg nélkül. Ma már van szemüvegem, és legalább a látásomat tudom szemüveggel korrigálni. Mindezt azért írtam le, mert úgy látom, hogy sorstársak vannak ezen az oldalon. A családom előtt szinte szégyellem ezeket a megfoghatatlan problámákat. Mindenkinek minden jót kívánok.

    Írta: kitartás
    nekem is autóimmun betegségem van pedig 16 éves vagyok és 5 éve jelentek az első tüneteim. gyógyulásra nincs esélyem de ha betartom az előirásokat lehet hosszú, majdnem teljes életem. ezért itt szeretnék üzenni azoknak akikkel egy cipőben járok, hogy élvezzék az életet, használjanak ki minden lehetőséget, mert ezektől a betegségektől vagyunk különlegesek! ezektől vagyunk mások, más a felfogásunk és az érték rendünk! ettől vagyunk mi azok akik vagyunk! nehéz de magunkért küzdünk,magunkért kell elmenjünk a kezelésekre és magunkért kell szednünk a gyógyszereket, hogy sok boldog pillanatunk lehessen a nehézségek mellet is!

    Írta: Judit
    És porckopás.

    Lapozzon a hozzászólások között!