Autoimmun-betegségek: amikor a szervezet saját maga ellen fordul

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

Amikor a rendszer saját szövetei ellen indít támadást, azaz immunválaszt, a folyamat lehet egészen enyhe, de akár halálos kimenetelű is. Ezekből a folyamatokból alakulhatnak ki az autoimmun-betegségek.

Az immunrendszer alapvető feladata, hogy felismerje és elpusztítsa azokat a testidegen anyagokat és élősködőket, amelyek a szervezetet felépítő struktúráktól eltérnek. A rendszer kétféleképpen működhet: antitestek termelésével semmisíti meg az idegen anyagot, vagy sejteket termel, melyek az idegen testekhez kapcsolódva ölik meg azokat.

Az immunválaszok, melyek során a támadást elvégzi lehetnek teljesen észrevétlenek, de megjelenhetnek tünetek formájában is: ez leggyakrabban a gyulladás, illetve az azt kísérő láz.

Az autoimmun-betegségek okai még ismeretlenek

Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.
Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Eddig tisztázatlan okokból azonban előfordul, hogy hiba lép fel a rendszerben, s így az nem idegen testek vagy anyagok, hanem a szervezet saját elemei, egységei, részei ellen veszi fel a harcot. Ilyen öntámadó folyamatokból alakulhatnak ki az úgynevezett autoimmun-betegségek.

Különböző formában és mértékben élete során ez majdnem mindenkinél előfordul, ám a leginkább nőknél diagnosztizálják, és gyakorisága az életkorral együtt nő.

Leggyakrabban eltérő mértékben, kiterjedésben jelentkező gyulladás formájában jelenik meg.

Nehéz meghatározni a betegség tüneteit

Mivel egy betegségcsaládról beszélünk, nehéz pontosan meghatározni a figyelmeztető jeleket és tüneteket. Az egyes altípusok is rengeteg különböző tünetet produkálhatnak, melyek a szervezet bármely pontján felbukkanhatnak. Leggyakrabban az ízületekben, a mellhártyában, a vesében vagy a bőrben jelenik meg.

Az orvos olyan esetben kezd autoimmun-betegségre gyanakodni, amikor más lehetőségeket kizárt – gyakran éppen a tünetek összefüggéstelensége ad okot a feltételezésre. A diagnózist ezután, persze a területtől függően, képalkotó eljárásokkal, laborvizsgálatokkal próbálják megerősíteni, a legbiztosabbat azonban a szövettan alapján állíthatnak.

Ma már mintegy nyolcvanféle autoimmun kórt ismerünk, de szinte biztos, hogy még újabb, már ismert betegségekről fog kiderülni az autoimmun eredet. Tudjuk, hogy autoimmun eredetű:

Mit lehet tenni?

Az autoimmun betegségektől sokan rettegnek, pedig az autoimmun betegségek nagyon sokfélék lehetnek. Az igaz, hogy a teljes gyógyulás nem lehetséges, azonban gyógyszerekkel a betegségek jó része általában kontrollálható. Míg az egyik leghírhedtebb autoimmun betegség, a lupusz túlélése az 1950-es években öt évnél rövidebb volt, ma már a betegek 90%-a tíz év után is életben van.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.