A szkleroderma (szisztémás sclerosis) legelső tünetei

reumatologia.hu
megjelent:

Szkleroderma vastag, kemény bőrt jelent. Azonban sok szklerodermás betegnél a test egyéb részein is jelentkeznek elváltozások éppúgy, mint a bőrben. A szkleroderma ritka, krónikus betegség, a kötőszöveteket érinti, az megkeményedik, megvastagodik és megmerevedik az érintett részeken.

A szkleroderma első tünete a hidegre való nagyfokú érzékenység. A kéz és lábujjak hidegek, zsibbadnak, esetleg érzéketlenek. A bőr fényessé válik és a redők eltűnnek. Az ízületek begyulladnak, fájdalmassá és merevvé válnak. A lokalizált szkleroderma enyhe és nem érinti a belső szerveket.

Szisztémás sclerosis (scleroderma) - A betegség és tünetei
Bár a betegségre elsősorban a jellegzetes bőrelváltozások utalnak, mégis a gyomor-bél rendszer, a tüdők, a szív, valamint a vesék érintettsége az, amely a beteg életét kezeletlen esetben fenyegetheti.A szisztémás sclerosis a poliszisztémás autoimmun betegségek közé tartozik. Általában negyven éves kor körül kezdődik, lappangva, alattomosan, és a nők esetében körülbelül 3-4-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál.

Szisztémás sclerosis (scleroderma) - A betegség és tünetei

A szisztémás vagy generalizált szklerozis érintheti az ereket, az ízületeket, az emésztő rendszert és néha a tüdőt, a szívet, a veséket és az izmokat. A rendszeres gyakorlatok a bőrt hajlékonyan tartják és megakadályozzák az ujjak maradandó behajlását. Meleg kesztyű és zokni viselése, és az állandóan végzett gyakorlatok fenntartják a vérkeringést a kezekben és a lábakban. A cigarettázás csökkenti a vérkeringést, ezért az ilyen betegségben szenvedőknek feltétlenül abba kell hagyniuk a dohányzást.

A bőr kenőcsökkel való kezelése megakadályozza a kirepedést, a hámlást és a kifekélyesedést. Mosogatáskor, mosáskor kerülni kell az erős tisztítószereket, amelyek irritálhatják a bőrt. Ha lehet, gumikesztyűt kell viselni. A szkleroderma háromszor gyakoribb nőkön, mint férfiakon, és általában 25 és 50 éves kor között kezdődik. Általában lassan indul, és néhány év alatt fokozatosan rosszabbá válik, majd stabilizálódhat. Néha magától is javul.

(reumatologia.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.