• Nátrium

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerület átviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly fenntartása, szénhidrát-és fehérje anyagcsere, ozmotikus nyomás fenntartása.

    Az emberi szervezetben megközelítőleg 80-100g nátrium található, melynek a többsége oldott formában van jelen, kisebb részét a csontok és kötőszövetek raktározzák. A nátrium bevitelét a táplálkozással biztosítjuk, ugyanis a nátrium majdnem minden élelmiszerben megtalálható.

    Hirdetések

    Sajnos az ételek túlzott sózásával a szükséges mennyiség sokszorosával terheljük meg a szervezetünket, aminek ismert a keringésre gyakorolt káros hatása. Nyáron, a meleg hatására fokozódik a verejték kiválasztás. A fokozott izzadással jelentős mennyiségű nátriumsó távozik, melynek pótlására fokozott figyelmet kell fordítani.

    Normál érték:

    vénás vérben: 137-150 mmol/L

    24 órán át gyűjtött vizeletben: 40-220 mmol/nap

    Milyen eltérések lehetnek a normál nátrium értéktől?

    A nátrium koncentráció változás hátterében több ok húzódhat meg: összefügghet a szervezet víz-háztartásának zavarával (kiszáradás-dehidráció, vizenyő-ödéma), de számos betegség is állhat a háttérben. Ha a vénás vérben mért nátrium-koncentráció kevesebb, mint 137 mmol/L, akkor nátrium-hiányról, azaz hiponatrémiáról beszélünk.

    Azokban az esetekben, amikor a vénás vérben 150 mmol/L feletti nátrium-koncentráció mérhető, magas nátrium-szintről, hipernatrémiáról beszélünk.

    Hiponatrémia okai: 

     

   • Az emésztő rendszert érintő olyan megbetegedések, melyek hasmenést, hányást okoznak.
Legutóbb frissült:
 • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
 • Legfrissebb cikkek
 • Önök ajánlották
 • Kiemelt hírek

  Átállás szeptemberre

  Az augusztus olyan, mint a hét napjai közül a vasárnap: még pihenünk, de hamarosan indul a teljes erőbedobás, munkában és az iskolában.

  10 érdekes tény a futásról

  A futás segítségével fittek maradhatunk és ezen kívül még számos más pozitív hatása is van.

  Tanévkezdés betegségek nélkül

  A gyermekorvos válaszai a tanévkezdéskor előforduló fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekre, és hasznos tanácsok.

  Szalmonella-fertőzés

  Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

 •  

  Hozzászólások (0)