• 10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

        1. Próbálja meg elérni, illetve megtartani a normál testsúlyt! Mind az elhízás és túlsúly, mind pedig az alultápláltság és kóros soványság kerülendő!

        2. Naponta legalább 30 percet mozogjon!

        Hirdetés

        A téma cikkei

        11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
        11/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
        11/3 Daganatos betegségek megelőzése
        11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
        11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
        11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
        11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
        11/8 A daganatos fájdalom kezelése
        11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
        11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
        11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

        3. Kerülje a cukros italokat, csökkentse a magas kalóriájú ételek fogyasztását, különösen azokat, melyek rosttartalma alacsony és hozzáadott cukrot tartalmaznak!

        4. Egyen sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

        5. Csökkentse a vörös húsok fogyasztását, mint a marha, disznó, birka, és kerülje a feldolgozott húsételeket!

        6. Amennyiben alkoholt fogyaszt, limitálja azt 2 pohárnyira, amennyiben Ön férfi, ha nő, ne fogyasszon napi egy pohárnál többet!

        7. Csökkentse a sóhasználatot, illetve a sóval tartósított ételek fogyasztását!

        8. Ne használjon étrend-kiegészítőket!

        9. Gyermeke számára legjobb, ha legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap, és csak ezután kezdi meg a hozzátáplálást különböző italokkal, majd ételekkel!

        10. Kezelés után a rákos túlélők is kövessék a rákmegelőzési tanácsokat!

        Nagyon fontos, hogy rendszeresen részt vegyen szűrővizsgálatokon, hogy az esetleges betegségeket időben felfedezhessék, és minél hamarabb megkezdhessék a megfelelő orvosi kezelést!

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; WebMD
        Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Módosítva: 2019.06.06 18:36, Megjelenés: 2017.05.13 09:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Zsíros a bőre? Így ápolja!

        Zsíros a bőre? Így ápolja!

        Peterman Krisztina

        A zsíros bőr ápolásának kulcsa, hogy megtaláljuk az egyensúlyt és kiderítsük az okokat.

        Migrén

        Migrén

        Szponzorált tartalom

        Nem minden fejfájás migrén. De mitől migrén a migrén? Mutatjuk! (x)

        Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

        A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

        A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

        Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

        Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?

        A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.

        Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása!

        A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

        Ételek, amik fiatalosan tartanak

        Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket mindennapi étrendjébe, így a szervezete extra vitaminokhoz, antioxidánsokhoz és egyéb olyan anyagokhoz juthat, melyek segítenek leküzdeni az életkorhoz köthető betegségeket.

        Húsfogyasztás: csak mértékkel

        A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott.

        Melyek a legegészségesebb élelmiszerek?

        Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet? Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás.

        Mediterrán diéta - Egészséges és még ízletes is!

        Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek előtt a Kréta szigetén élők - számíthatnak a leghosszabb élettartamra.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.