• 10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

        1. Próbálja meg elérni, illetve megtartani a normál testsúlyt! Mind az elhízás és túlsúly, mind pedig az alultápláltság és kóros soványság kerülendő!

        2. Naponta legalább 30 percet mozogjon!

        Hirdetés

        A téma cikkei

        11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
        11/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
        11/3 Daganatos betegségek megelőzése
        11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
        11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
        11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
        11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
        11/8 A daganatos fájdalom kezelése
        11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
        11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
        11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

        3. Kerülje a cukros italokat, csökkentse a magas kalóriájú ételek fogyasztását, különösen azokat, melyek rosttartalma alacsony és hozzáadott cukrot tartalmaznak!

        4. Egyen sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

        5. Csökkentse a vörös húsok fogyasztását, mint a marha, disznó, birka, és kerülje a feldolgozott húsételeket!

        6. Amennyiben alkoholt fogyaszt, limitálja azt 2 pohárnyira, amennyiben Ön férfi, ha nő, ne fogyasszon napi egy pohárnál többet!

        7. Csökkentse a sóhasználatot, illetve a sóval tartósított ételek fogyasztását!

        8. Ne használjon étrend-kiegészítőket!

        9. Gyermeke számára legjobb, ha legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap, és csak ezután kezdi meg a hozzátáplálást különböző italokkal, majd ételekkel!

        10. Kezelés után a rákos túlélők is kövessék a rákmegelőzési tanácsokat!

        Nagyon fontos, hogy rendszeresen részt vegyen szűrővizsgálatokon, hogy az esetleges betegségeket időben felfedezhessék, és minél hamarabb megkezdhessék a megfelelő orvosi kezelést!

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; WebMD
        Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Módosítva: 2019.06.06 18:36, Megjelenés: 2017.05.13 09:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Széntabletta szedése

        Széntabletta szedése

        Dr. Árki Ildikó

        Jól tolerálható szer, továbbá kevés mellékhatás jellemzi. Mikor használjuk?

        A hüvelyszárazság okai

        A hüvelyszárazság okai

        Dr. Tekse István

        Számos kezelés áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére.

        Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

        A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

        Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

        Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

        Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?

        A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.

        Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása!

        A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

        Ételek, amik fiatalosan tartanak

        Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket mindennapi étrendjébe, így a szervezete extra vitaminokhoz, antioxidánsokhoz és egyéb olyan anyagokhoz juthat, melyek segítenek leküzdeni az életkorhoz köthető betegségeket.

        Húsfogyasztás: csak mértékkel

        A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott.

        Melyek a legegészségesebb élelmiszerek?

        Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet? Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás.

        Mediterrán diéta - Egészséges és még ízletes is!

        Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek előtt a Kréta szigetén élők - számíthatnak a leghosszabb élettartamra.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA