Nátrium hiány

Tisztelt Doktornö Körulbelul 3 éve a kontrollvizsgálatoknál a véremben mért Na érték 132-136 között változott. (tökéletesen jól éreztem magam ez alatt az idö alatt) . Egy évvel ezelött - (Na érték 133 volt) , körzeti orvosom úgy döntött, hogy ezt az értéket növelni kell. Egy félévig napi 1 alkalommal 500 mg nátriumklorid kapszulát szedtem, majd mivel az Na érték nem változott, már napi 2 alkalomma 500 mg-ot kellett szednem. A Na érték továbbra is 133 volt, de a vérnyomásom megnövekedett, és a lábam, hasam erösen vizesedni kezdett. A NaCl kapszula szedését abbahagytam. Jelenleg az Na érték 132. KÈRDÈSEM: - ez olyan alacsony érték, hogy akkor is emelni kell, ha tökéletesen jól érzem magam? Van-e olyan Na kiegészitö tabletta, amely nem okoz vérnyomás növekedést és ödémát? Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza nátrium hiány témában

Kedves Kérdező! A pótlás helyett a nátrium hiány okát kellene megkeresni. Bár az Ön értéke még nem kritikus, de ebből még veszítés- például hányás miatt- már problémákhoz vezethet.

Nátriumhiányt okozhat többek között például a májcirrózis, a vesebetegségek, a szívelégtelenség, a pajzsmirigy alulműködése, esetleg egyéb hormonális zavarok. Ezekben az irányokban kellene vizgsálatokat végezni.

Ha ön túl sok vizet iszik naponta- 3-4 L - az is okozhat relatív Na hiányt, 2 L folyadék bevitellel próbálkozzon. Ha ennél többet igényel szervezet, akkor ennek hátterében is állhat kóros állapot.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. szeptember 01., 19:17; Megválaszolva: 2021. szeptember 03., 22:31
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás