• Dr. Molnár Dóra

        Kardiológus, belgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        1687

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Kardiológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Egyetemi tanulmány:

        Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ÁOK 1988-1994.



        Szakvizsgák:



        - Belgyógyászat: 2000. kiválóan megfelelt

        - Kardiológia: 2002. kiválóan megfelelt

        - Transthoracalis echocardiographia licensz: 2007.

        - Transoesophagealis echocardiographia licensz: 2009.



        Szakmai tapasztalat, munkahelyek:



        - 1995-1996. Főv. Károlyi Kórház, II. Rehab. és Krónikus Belgyógyászati Osztály



        Idős, krónikus betegek ellátása, rehabilitálása.



        - 1996-tól: Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Kardiológiai Osztály



        Általános belgyógyászati és kardiológiai osztályos, és kardiológiai intenzív osztályos betegellátás, akut kardiológiai kórképek (szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, tüdőembólia) ügyeleti ellátása, gyógyítása. Transthoracalis és transoesophagealis echokardiographias vizsgálatok végzése, carotis duplex scan vizsgálat, krónikus betegek gondozása, konzíliumok adása.



        - 2005-2016.  HT Medical Center, Kardiológia Szakrendelés             



        - 2005-től a XV. Kerület Egészségügyi Intézményei, Kardiológia Szakrendelés



        Kardiológiai betegek teljes körű ambuláns kivizsgálása, ellátása (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat, Cardiotens, és ABPM vizsgálat, terheléses EKG), további ellátás szervezése, krónikus betegek gondozása.



        - 2016-tól: Róbert Károly Magánkórház, Kardiológia Magánrendelés



        Az intézményben lehetőség van rövid időn belül részletes non-invazív kardiológiai kivizsgálásra (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat és ABPM vizsgálat, valamint terheléses EKG). A vizsgálati eredmények ismeretében az életmódi tanácsadás mellett terápiás javaslatot kap a páciens.



        Céljaim: A páciensek alapos és szakmai szabályoknak megfelelő kivizsgálásán és ellátásán túl  felvilágosítással és tájékoztatással szeretném elősegíteni  a betegségek megelőzését és a gyógyulást.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Molnár Dóra legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező, amennyiben tisztában volt a gyógyszereivel a légzés könnyítésre szolgáló készítmény felírásakor a tüdőgyógyász, akkor alkalmazza nyugodtan mindkettőt. A Nebilet némileg csökkentheti a Spioltó Respimat hatását. Ha nem volt tisztában a pontos gyógyszerlistával a tüdőgyógyász, akkor a következő rendelésre menjen el, és addig az inhalációs terápiát ne használja. Mindig legyen Önnél részletes gyógyszerlista, hiszen a különböző betegségekre a megfelelő terápia elrendelése csak az alkalmazott szerek ismeretében lehetséges. Jobbulást kívánok! Tisztelettel. Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, a panasz miatt érdemes lenne felkeresni az Önhöz közeli orvosi egyetemi központ kardiológiáján a ritmusambulanciát. Lehet, hogy speciális vizsgálatokkal ki tudják deríteni, hogy mi van a ritmuszavar hátterében, és akkor az is kiderülne, hogyan lehet megelőzni a további rosszulléteket. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, a fent leírtak miatt mindenképpen javasolt egy szív ultrahang, egy terheléses EKG és egy 24 órás EKG-monitorozás (Holter) vizsgálat. A leletek birtokában lehet dönteni a továbbiakról, hiszen a nyugalmi EKG nem mutatott eltérést. Érdemes lenne esetleg panasz alatt EKG-t készíttetni, lehet, hogy akkor kiderülne, hogy van eltérés- vagy ha nincs , akkor tényleg pánik rohamról van szó. Tudnia kell azonban, vagy hogy van néhány ritmuszavar, amit kifejezetten alkohol provokál, ezért próbálja meg a kivizsgálásig, hogy alkoholmentes időszakban is van-e panasz. Ez a vizsgáló kardiológusnak is fontos információ lenne. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, ez egy hosszú hatású gyógyszer, kb 2 nap kell a hatás teljes megszűnéséhez. A panaszok miatt menjen vissza a gyógyszert felíró orvoshoz a további kezelés megbeszélésére. Állapotromlás esetén ügyeleti ellátás igénybevétele javasolt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, a fenti gyógyszer kb. 6 órán át hat. Tehát 4x kellene szedni az egyenletes hatás érdekében. Ezt a gyógyszert inkább eseti vérnyomás kiugrás kezelésére használjuk általában. Vannak korszerűbb és egyenletesebb hatású készítmények valóban a magas vérnyomás kezelésre. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, mindenképpen indokolt lenne egy 24 órás EKG monitorozás(Holter-vizsgálat) a panasz tisztázására. A leírtak alapján - sajnos- egyértelműen nem eldönthető, hogy valóban pánik rosszulléte, vagy esetleg szívritmuszavara van-e. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, extraszisztolék megelőzhetik valóban a pitvarfibrillációt. A leírás alapján Ön valóban nem veszélyeztetett kamrafibrilláció szempontjából. Az abláció során az extrák is megszüntethetőek az esetek egy részében- mivel ilyen panaszos, és fiatal, érdemes lenne ezt megpróbálni. Sikeres beavatkozás után gyógyszer sem feltétlenül kellene hosszabb távon. Egy kis feszültség csökkentő bevétele az extrák megjelenésekor, esetleg megakadályozhatja a ritmuszavar további kifejlődését, meg lehetne ezt beszélni a kezelőorvossal. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, ortopédiai szakrendelésre menjen el, elképzelhető, hogy talpbetétet kellene használnia. A korcsolyában másképp használja a lábát, a megerőltetés is okozhat ízületi elváltozásokat. A megfelelő betét kiválasztásához érdemes szakember segítségét igénybe venni. Jobbulást kívánok. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező, a leírásnál a görbe látványa többet mond, de a fentiek alapján annyi megállapítható, hogy normál ritmusban ver a szív, de a szokásosnál kissé lassabban, és az elektromosság a szívben szabályosan terjed. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, a lábdagadás hátterében több tényező is állhat. Szerencsére lábdagadást okozó szívbetegség kizárható az ultrahang lelet alapján. A szívverése kissé gyors volt a vizsgálat idején, ennek ellenőrzése javasolt. Visszér-betegséggel kapcsolatos gyógyszereket kapott, már kellene javulás mutatkozzon. Azt javaslom, hogy háziorvosát keresse fel, aki angiológiára be tudja utalni, a vizsgálat segíthet tisztázni a panasz okát. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, gondolom, hogy nehéz időszak van Ön mögött, szeretné tudni, hogy mit hoz a jövő. Minden apró eltérés szorongást okoz, hiszen nem tudhatja, hogy nem valamilyen újabb probléma következik-e. A CK emelkedést valóban okozhat intenzívebb edzés (főként izomlázzal), és az Ön által leírt érték nem is kirívóan magas, ne aggódjon. Szívizom eredetű CK emelkedés nem valószínű, mert az általában együtt jár más kóros értékekkel is. A húgysavszint emelkedés összefügghet a metotrexat szedésével. A húgysav csökkentő gyógyszer adagja emelhető, kezelőorvosával beszélje meg. Az amiláz érték minimálisan emelkedett szintén, de ezt így önmagában nehéz értékelni. A többi tartományon belüli érték (lipáz, májfunkció, CRP) kizár nagyobb bajt. A kóros értékek ellenőrzése javasolt a soron következő laborellenőrzésnél. Sportolással kapcsolatban vizsgálat nélkül csak annyit tanácsolhatok, hogy a fokozatosságot tartsa be, és mindig melegítsen be, és nyújtson is utána. Fontos még az is, hogy ne lépje túl az edzés mértékével az orvos által tanácsolt intenzitást. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, mint előző válaszomban említettem, az eltérések nem súlyosak. Egyáltalán nem biztos hogy valaha is kell műtét, de ezt előre nem lehet megmondani. Az Ön által szedett gyógyszer biztonságos, a megfelelő javallat esetében tartósan szedhető az orvosi utasításnak megfelelően. A vérnyomás normalizálását az egészséges életmód valóban elősegítheti, de a gyógyszerszedéssel kapcsolatos változtatásokat mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal. Javaslom, hogy az Önt vizsgáló orvost keresse fel, és beszélje meg vele kérdéseit, hiszen ő jobban ismeri az Ön egészségi állapotát, és bizonyára készséggel felvilágosítja Önt ezzel kapcsolatban. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, valóban lehet összefüggés a gyógyszer és az alvászavar között, de hirtelen ne hagyja el, negyedre csökkentse le az adagot, és felíró orvos következő rendelésére menjen el! A gyógyszer elhagyásával el fognak múlni a panaszok, de hirtelen ne hagyja el. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, nyugodjon meg, trombózisra nem utalnak a tünetek. A leírt szisztolés (első) értékek nem esnek a kóros tartományba, gyakran előforduló szédüléses panaszok esetén fül-orr-gégészeti illetve neurológiai vizsgálat javasolt. A diasztolés (második érték) és a pulzus valóban kissé alacsonyabb a szokásosnál, de fiatal korban nem feltétlenül kóros, és a szédülést sem ezek okozták nagy valószínűséggel. Amennyiben többszöri ellenőrzéssel 50/perc alatti pulzust, illetve tartósan 60 Hgmm alatti diasztolés értékeket észlel, akkor biztonság kedvéért érdemes egy kardiológiai vizsgálatot is végeztetni. Tájékozódást, napi életvitelt befolyásoló tartós szédülés esetén sürgősségi ellátás felkeresése is indokolt lelehet. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, a pitvarfibrilláció természete sajnos ilyen, átmeneti időszak után a sok esetben állandósul. A férje valószínűleg az átmenetben tart. A panaszok, a szív ultrahang és EKG vizsgálatok befolyásolják az alkalmazott terápiát, többféle lehetőség van. A megváltozott szívpitvari áramlás vérrögképződéshez vezethet, amely elszabadulva elzárhat egy eret, emiatt kell a vérrögösödés gátlás. A vérrög képződést gátló gyógyszerek közül többféle létezik, szakmai megfontolások az elsődlegesek a gyógyszer kiválasztásában, de van néhány szempont, amiben a páciens igényei is figyelembe vehetőek. A férje által szedett vérrögösödés gátlónak jelenleg még nincs forgalomban ellenanyaga, de megfelelően alkalmazott terápia esetén nem várható veszélyes vérzés. Mivel a gyógyszer viszonylag gyorsan kiürül (ezért is kell 2x szedni), a vérzésveszély sem tartós. Ha mégis vérzés alakulna ki a gyógyszer mellett, vannak hatékony módszerek a baj csökkentésére. Ne aggódjon, +/- fél óra a gyógyszer bevétel időpontját illetően nem probléma, de természetesen törekedni kell az azonos időpontban történő gyógyszerszedésre. A gyakori vizelés inger összefügghet ritmuszavarral és prosztata problémával is. Ne legyenek elkeseredve, ezzel a bajjal, rendszeres ellenőrzés mellett sokáig panaszmentes élet biztosítható a legtöbb esetben. 1-2 dl bor elfogyasztása alkalmanként (heti 1x-2x legfeljebb), ha egyéb ellenjavallat (pl. májbetegség) nincs, megengedhető. Pontosabb vélemény vizsgálat nélkül nem mondható, mindenképpen konzultáljanak a kezelőorvossal is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus