• Dr. Molnár Dóra

        Kardiológus, belgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        1952

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Kardiológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Egyetemi tanulmány:

        Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ÁOK 1988-1994.



        Szakvizsgák:



        - Belgyógyászat: 2000. kiválóan megfelelt

        - Kardiológia: 2002. kiválóan megfelelt

        - Transthoracalis echocardiographia licensz: 2007.

        - Transoesophagealis echocardiographia licensz: 2009.



        Szakmai tapasztalat, munkahelyek:



        - 1995-1996. Főv. Károlyi Kórház, II. Rehab. és Krónikus Belgyógyászati Osztály



        Idős, krónikus betegek ellátása, rehabilitálása.



        - 1996-tól: Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Kardiológiai Osztály



        Általános belgyógyászati és kardiológiai osztályos, és kardiológiai intenzív osztályos betegellátás, akut kardiológiai kórképek (szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, tüdőembólia) ügyeleti ellátása, gyógyítása. Transthoracalis és transoesophagealis echokardiographias vizsgálatok végzése, carotis duplex scan vizsgálat, krónikus betegek gondozása, konzíliumok adása.



        - 2005-2016.  HT Medical Center, Kardiológia Szakrendelés             



        - 2005-től a XV. Kerület Egészségügyi Intézményei, Kardiológia Szakrendelés



        Kardiológiai betegek teljes körű ambuláns kivizsgálása, ellátása (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat, Cardiotens, és ABPM vizsgálat, terheléses EKG), további ellátás szervezése, krónikus betegek gondozása.



        - 2016-tól: Róbert Károly Magánkórház, Kardiológia Magánrendelés



        Az intézményben lehetőség van rövid időn belül részletes non-invazív kardiológiai kivizsgálásra (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat és ABPM vizsgálat, valamint terheléses EKG). A vizsgálati eredmények ismeretében az életmódi tanácsadás mellett terápiás javaslatot kap a páciens.



        Céljaim: A páciensek alapos és szakmai szabályoknak megfelelő kivizsgálásán és ellátásán túl  felvilágosítással és tájékoztatással szeretném elősegíteni  a betegségek megelőzését és a gyógyulást.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Molnár Dóra legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A tünet tisztázására 24 órás EKG monitorozás (Holter vizsgálat) javasolt, amely megmutatja, hogy pontosan mi történek a panasz alatt. Ha ez nem jár sikerrel, léteznek eseménymonitorok már több szakrendelésen hozzáférhetőek ezek a készülékek. A lényeg: panasz alatti EKG lenne jó a további teendők elbírálásához. Javaslom még, hogy ellenőrizze pár napig naponta többször a test-hőmérsékletét, hogy nincs-e hőemelkedés, vagy láz. Amennyiben ezt észlelne, akkor lehet gyanakodni esetleg az utazás alatt beszerzett kórokozó okozta betegségre is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A fenti Holter-leletben foglalt adatok nem jelentenek veszélyt Önre nézve, a vizsgálat sürgőssége azonban a tünetektől is függ. Eszméletvesztés, elhúzódó mellkasi fájdalom, illetve egyéb súlyos tünet esetén sürgősségi ellátás igénybevétele javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A panasz tisztázására még egy 24 órás EKG monitorozás javasolt - Holter vizsgálat - ami megmutathatja az esetleges ritmuszavart a tünet közben. A többi vizsgálatot valóban nem biztos, hogy meg kell ismételni. Szívdobogásos tüneteket esetleg pajzsmirigy betegség és más belgyógyászati probléma is okozhat, ezért ezek kizárása is szükséges. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szívfalak kissé vastagabbak, a szív pumpafunkciója a normál alsó határán van. Érelmeszesedés is kimutatható sajnos. Közvetlen veszély nincs a lelet alapján, de a romlást megfelelő életmóddal és gyógyszerrel kell gátolni. Rendszeres kardiológiai ellenőrzés szükséges. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező, felálláskor az élettani okoból csökkenő vérnyomást szaporább pulzussal ellensúlyozhatja a szervezet. Melegben ez gyakori jelenség, lehet, hogy a gyógyszer csökkentése jelentene megoldást. Keresse fel a felíró orvost ennek megbeszélésre, illetve addig is fogyasszon napi legalább 2.5L koffein-, energia- és alkoholmentes folyadékot. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Javaslom, menjen kardiológushoz, részletes laboratóriumi vizsgálat (pajzsmirigy hormonmeghatározás is) illetve komplex kardiológiai vizsgálat részeként Holter vizsgálat is javasolt a szívritmuszavar tisztázására. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Egy kontroll szívultrahang vizsgálat megnyugtatóan tisztázná a szív állapotát, ha itt sincs eltérés, akkor nem szívbetegség okozza a panaszt. És mindenképpen menjen el pszichiáterhez, mert ez a szorongás tönkreteszi az Ön és a kislánya életét is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A vérnyomás a normál felső határán, ennek ellenőrzése javasolt időnkét. Ismételten magasabb értékek esetén gyógyszeres kezelés megfontolandó. Az utrahang enyhe, áramlástani szempontból jelentéktelen áteresztést ír két billentyűnél is, az aorta billentyű viszont enyhén, de kóros mértékben ereszt át- nem zár rendesen. Emeléssel járó sportok nem ajánlottak, de hobbi úszás, futás, kerékpározás javasolt. A szív ultrahang vizsgálatatot panaszmentesség esetén évente kell ismételni, a változás ellenőrzésére. Valószínűleg, ez egy Önnel született jelenség, egyáltalán nem biztos, hogy romlani fog a közeljövőben, legfeljebb idősebb korban jobban meszesedhet. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A pulzus az automata vérnyomásmérőkön a harmadik szám általában- ez a percenként szívverést jelöli. Átlagosan nyugalomban 60-80/min között van, de kicsit felette vagy alatta sem egyértelműen kóros. Izgalomra, fizikai aktivitásra megemelkedik, ez teljesen normális. Ha pontosan tisztázni szeretné a vérnyomás és pulzus napszaki és tevékenységgel összefüggő változását, akkor érdemes egy 24 órás vérnyomás és pulzus monitorizást végeztetni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Életkora alapján nem lehetetlen, hogy a női hormonális változásokhoz társul az ingadozóvá vált vérnyomás a depresszió mellett. Javasolt 24 órás vérnyomás és pulzus monitorozás, mert valószínűleg nem eseti gyógyszerszedéssel, hanem rendszeres terápiával lehet a vérnyomását rendezni. Ehhez szükséges még fizikális vizsgálat, részletes laboratóriumi vizsgálat (pajzsmirigy hormon vizsgálat, és vas anyagcsere is), EKG. Leletek birtokában lehet dönteni a továbbiakról. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Azt gondolom, inkább ritmuszavar lehet a probléma, infarktusveszélyre nem jellemzőek az Ön által leírtak összességében. Kardiológiai szakvizsgálat- szív ultrahangot is tartalmaz - és 24 órás EKG monitorozás javasolt a panasz tisztázására. Leletek birtokában lehet dönteni a további teendőkről. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező, sajnos az EKG elemzéshez a számok önmagukban nem elegendőek, a görbe látványa is kell egy korrekt leletezéshez. A számok alapján annyit mondhatok, hogy a szív elektromos tulajdonságainak egy része kóros tartományba esik, ezért kardiológiai vizsgálat javasolt. A vizsgálatra érdemes lenne egy előző EKG- felvételt is elvinni, összehasonlítás céljából. Gyógyszerlistát, labor leletet is vigyen magával a vizsgálatra, mert a szív elektromos tulajdonságait befolyásolhatják a gyógyszerek és bizonyos labor paraméterek is. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A megjegyzés valóban a harmadik trimeszterre vonatkozik. A kontrollt pedig azért javasolták, mert a magzati ultrahang során nem biztos, hogy észlelhető egy esetleges eltérés, ezért egy direkt szív ultrahang vizsgálat több információt adhat szükség esetén. A gyermekorvos bizonyára jól meg tudja ítélni kinek van szüksége speciális vizsgálatra, ezért ha egészségesen fejlődik a gyermek, és semmilyen tünet, panasz nincs, akkor nincs miért aggódni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Természetesen először részletes kardiológiai vizsgálat- szív UH, Holter, és esetleg terheléses EKG ajánlott. Ezek a vizsgálatok nem sürgősségi ellátás keretében szoktak megtörténni, hanem előjegyzés alapján ambulanter. Az extraszisztolé lehet következménye valamilyen belgyógyászati betegségnek is, amely miatt a hasmenés, vizelési probléma és hőemelkedés is van. Ennek kivizsgálása javasolt- hasi ultrahang, gasztroenterológiai vizsgálat, illetve szükség esetén urológiai vizsgálat is szükséges lehet. Ezen felül a stressz kezelés megtanulása is segíthet csökkenteni a panaszt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szív egy mozgó szerv, a vizsgáló bizonyára írt összefoglaló véleményt a falmozgásokról, billentyűk állapotáról, a szív egyéb tulajdonságairól. Egy dinamikusan változó szervet nem lehet pusztán számokkal jellemezni. Amennyire az adathalmaz alapján megítélhető, aszerint nem nagyobb a szíve bal oldala, jobb oldalról nem tudok egyértelműen nyilatkozni. A bal kamra megfelelően pumpálja a vért a szervezetébe. Az áramlási sebességek és nyomás értékek nem tűnnek kórosnak. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra