Xilit téma

Tények és tévhitek az édesítőszerekről

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.

Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül.

Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Igen ám, de akkor mit válasszunk helyette, ha mégis valamilyen édes ízűt szeretnénk enni vagy inni, vagyis mivel édesítsük ételeinket és italainkat?

Nyírfacukor antibiotikumok helyett

MTI

Az iskoláskorú gyerekek egyik leggyakoribb betegsége a heveny középfülgyulladás, amelyet antibiotikummal kezelnek, azonban emiatt a baktériumok gyakran ellenállóak lesznek az antibiotikummal szemben.