Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Megjelent: 2020.08.26

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

Egy tanulmány szerint, mely közel 82 000 olyan posztmenopauzális nőt követett, akik naponta két vagy több diétás üdítőitalt fogyasztottak, 23%-kal emelkedett a résztvevők stroke-kockázata szemben azokkal, akik heti egy diétás üdítőnél kevesebbet fogyasztottak.

A vizsgálati eredmények szerint a diétás üdítőitalok túlzott fogyasztása 31%-kal növelte az artériák vérrög általi elzáródását, vagyis az ischaemiás stroke kockázatát. A tanulmány szerzője, Yasmin Mossavar-Rahmani elismerte, hogy egyetlen "kapcsolat nem jelent okozati összefüggést", de hangsúlyozta, hogy az eredmények a résztvevők étrendjének táplálkozási értékét figyelembe véve is megállták a helyüket.

Így "nem feltételezhetjük, hogy ezek a diétás italok ártalmatlanok, különösen nagy mennyiségben fogyasztva" – mondta Mossavar-Rahmani.

"További kutatásokra van szükségünk, hogy megértsük ezeket az összefüggéseket. Melyek a tudományos mechanizmusok? Van-e valami a mesterséges édesítőszerekben, ami befolyásolja a bélben lévő baktériumokat, és egészségügyi problémákhoz vezet?" – tette hozzá Mossavar-Rahmani, aki egyetemi docens az epidemiológiai és népegészségügyi osztály egészségfejlesztési és táplálkozáskutatási részlegén, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskolán, New Yorkban.

A tanulmány szerzői rámutattak, hogy az American Heart Association (AHA) a közelmúltban hangsúlyozta, hogy nincs elegendő kutatás a diétás üdítők kardiovaszkuláris hatásairól.

A legutóbbi tanulmányban a nők 50 és 79 év közöttiek voltak, amikor először vettek részt a felmérésben 1993 és 1998 között. A kutatók átlagosan közel 12 évig követték nyomon a résztvevők általános egészségét. Ezalatt az idő alatt minden nőnek jelezni kellett, milyen gyakran fogyasztanak diétás üdítőitalt vagy diétás gyümölcslevet egy három hónapos időszak alatt.

A kutatók nem jegyezték fel, hogy milyen márkájú italokról van szó, így nem tudják, hogy a résztvevők mely mesterséges édesítőszereket fogyasztották.

A nők közel kétharmada ritkán fogyasztott diétás üdítőt vagy gyümölcslevet, ami kevesebb mint heti egy alkalmat jelent. Csak mintegy 5 százalékuk volt a mesterségesen édesített italok gyakori fogyasztója.

Miután figyelembe vették a stroke különböző kockázati tényezőit – köztük a magas vérnyomást, a dohányzást és életkort – a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a diétás italok gyakori fogyasztása többféleképpen is kötődik a kardiovaszkuláris kockázatokhoz.

Például azoknál a nőknél, akik naponta két vagy több diétás italt ittak, 29%-kal nőtt a szívbetegségek kialakulásának általános kockázata, és 16%-kal nagyobb a korai elhalálozás valószínűsége.

Bizonyos csoportoknál még rosszabbak az értékek: azoknál az elhízott nőknél, akiknek nem volt szívbetegségük vagy cukorbetegségük, a diétás üdítők fogyasztása 2-4-szeresére növelte a vérrög általi stroke kockázatát a kutatók szerint. A tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy egyelőre tisztázatlan, hogy a megállapítások a férfiakra vagy a fiatalabb nőkre is vonatkoznak-e vagy sem.

A kutatás eredményeit a Stroke című folyóiratban tették közzé.

Lona Sandon, a dallasi Texasi Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központja Klinikai Táplálkozástuományi Részlegének vezetője egyetért abban, hogy további kutatásokra van szükség a diétás üdítők és szívbetegségek lehetséges kapcsolatának további feltárásához.

Sandon meglátása, hogy a diétás vagy hagyományos szénsavas üdítők nem tartalmaznak más tápértéket, mint kalóriát. "Ha más italokat helyettesítenek ezekkel, mint például a tejet és a 100 százalékos gyümölcs- vagy zöldségitalokat, akkor ezek a nők értékes, a szíet és az érrendszert védő tápanyagokról mondanak le" – figyelmeztet Sandon.

"A mesterségesen édesített italok fogyasztása miatt a hiányzó tápanyagok igazi problémát jelenthetnek" – mondta.

A mesterséges édesítőszereket gyártók képviselő csoportja egy másik figyelmeztetést tett a megállapításokkal kapcsolatban: sok nő, aki diétás italokat fogyaszt, már eleve súlyproblémákkal küzd.

"Valószínű, hogy a vizsgált nőknek már eleve magasabb volt az egészségügyi kockázatuk, és az alacsony kalóriatartalmú édesített italokat a kalória- és cukorbevitelük csökkentése céljából választották, mivel ezek a termékek biztonságosnak és előnyösnek bizonyultak a túlsúlyuk és vércukorszintjük kezelésében" – mondta Robert Rankin. „A fordított ok-okozati tényező – ami azt jelenti, hogy azok, akiknél már nagyobb a stroke és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, az alacsony kalóriatartalmú édesített italokat választották – a kutatók által bemutatott összefüggés valószínű oka” – tette hozzá.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Could Diet Sodas Raise Older Women's Stroke Risk? (webmd.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Diabétesszel élők figyelem! Július...

Ezidáig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek diabetikus felirattal, illetve narancssárga pöttyel való megjelölése, amelyet 2016. július 20...

A csökkentett cukortartalmú üdítők...

A kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok meggyőzőek, a hatásvizsgálatok kevésbé.

Vannak előnyei a diétás...

Amennyiben kalciumtartalmú veseköve van, bizonyos diétás szénsavas üdítőitalok mérsékelt fogyasztása még jót is tehet az egészségének –...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.