• A csökkentett cukortartalmú üdítők fogyasztása csökkenti az elhízást?

    Irinyi-Barta Tünde
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    A kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok meggyőzőek, a hatásvizsgálatok kevésbé.

    Egy nemrégiben megjelent tudományos cikkben az Alabama Egyetem kutatói próbáltak választ találni eme vitás kérdésre. K. A. Kaiser és munkatársai a felnőttek és a gyermekek üdítőital-fogyasztása és a testsúly változása közötti összefüggéseket vizsgálták.

    Hirdetés

    Két fő kérdésre keresték a bizonyítékokat:

    • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának emelkedése növeli az emberek testtömegét, vagy a testtömeg indexüket (Body Mass Index, BMI)?
    • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának mellőzése csökkenti az emberek testtömegét, vagy a BMI-t?

    Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok


    Az egészségtelen táplálkozás, és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására, már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények? Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok>>

    A kutatók azt az ökológiai összefüggést figyelték meg az Egyesült Államokban, miszerint a cukorral édesített italok fogyasztása emelkedett, csakúgy, mint az elhízás gyakorisága.

    A vizsgálatban résztvevő kutatók azonban egyetértenek Dr. Pan és Dr. Hu 2011-ben tett állításaival, miszerint „A laboratóriumban végrehajtott kísérletek eredményei nem feltétlenül reprodukálhatóak a való életben, mert több hatás befolyásolja a jóllakottságot, így ezek az eredmények nem reprezentatívak.” Randomizált kontrollált vizsgálatokat végeztek, hiszen ezek az eredmények a legmegbízhatóbbak az egymástól független hatások bizonyítására.

    Három új kutatásban, ahol hozzáadott cukrot tartalmazó italokat fogyasztottak felnőttek (90-500 kcal/nap között) és gyermekek (158 kcal/nap). Az eredmények szerint statisztikailag szignifikáns súlynövekedés volt megfigyelhető a felnőttek esetében (0,39 – 1,14 kg), míg a gyermekek körében a kezelt és a kontroll csoportban sem volt szignifikáns különbség a súlynövekedés tekintetében.

    A szerzők több tanulmány eredményeit sorakoztatták fel, amelyek bizonyítékokkal támasztják alá a felvetéseket. A kutatók úgy vélik, hogy sok vizsgálati adat nem áll egymással ok-okozati összefüggésben, torzítva ábrázolják az eredményeket. Véleményük szerint szükséges lehet ezen bizonyítékok újbóli megfigyelésére és újraértelmezésére.

    A kutatók szerint az egyszerűsített meta-analízis vizsgálatok megmutatják, hogy a jelenleg elérhető eredmények megbízhatatlanok az elhízás és a cukorral édesített italok fogyasztásának csökkentésének tekintetében. Lényegi következtetés a BMI csökkenésben kevés, mindössze 1,5% -os azoknál, akik elhízottak voltak a vizsgálat kezdetekor.

    A vizsgálat tehát arra az eredményre jutott, hogy a vitatott kérdéseket a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá. Szerintük a jövőben további, nagyobb volumenű kutatásokra van szükség ennek a kérdésnek a megválaszolására. 

    (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

    Módosítva: 2013.06.29 15:45, Megjelenés: 2013.06.29 15:45
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

    Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Az üdítőfogyasztás veszélyei

    Csak üdítőt ittam - mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de hosszútávon is rossz hatással vannak az egészségre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.