• A csökkentett cukortartalmú üdítők fogyasztása csökkenti az elhízást?

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    A kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok meggyőzőek, a hatásvizsgálatok kevésbé.

    Egy nemrégiben megjelent tudományos cikkben az Alabama Egyetem kutatói próbáltak választ találni eme vitás kérdésre. K. A. Kaiser és munkatársai a felnőttek és a gyermekek üdítőital-fogyasztása és a testsúly változása közötti összefüggéseket vizsgálták.

    Hirdetés

    Két fő kérdésre keresték a bizonyítékokat:

    • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának emelkedése növeli az emberek testtömegét, vagy a testtömeg indexüket (Body Mass Index, BMI)?
    • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának mellőzése csökkenti az emberek testtömegét, vagy a BMI-t?

    Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok


    Az egészségtelen táplálkozás, és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására, már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények? Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok>>

    A kutatók azt az ökológiai összefüggést figyelték meg az Egyesült Államokban, miszerint a cukorral édesített italok fogyasztása emelkedett, csakúgy, mint az elhízás gyakorisága.

    A vizsgálatban résztvevő kutatók azonban egyetértenek Dr. Pan és Dr. Hu 2011-ben tett állításaival, miszerint „A laboratóriumban végrehajtott kísérletek eredményei nem feltétlenül reprodukálhatóak a való életben, mert több hatás befolyásolja a jóllakottságot, így ezek az eredmények nem reprezentatívak.” Randomizált kontrollált vizsgálatokat végeztek, hiszen ezek az eredmények a legmegbízhatóbbak az egymástól független hatások bizonyítására.

    Három új kutatásban, ahol hozzáadott cukrot tartalmazó italokat fogyasztottak felnőttek (90-500 kcal/nap között) és gyermekek (158 kcal/nap). Az eredmények szerint statisztikailag szignifikáns súlynövekedés volt megfigyelhető a felnőttek esetében (0,39 – 1,14 kg), míg a gyermekek körében a kezelt és a kontroll csoportban sem volt szignifikáns különbség a súlynövekedés tekintetében.

    A szerzők több tanulmány eredményeit sorakoztatták fel, amelyek bizonyítékokkal támasztják alá a felvetéseket. A kutatók úgy vélik, hogy sok vizsgálati adat nem áll egymással ok-okozati összefüggésben, torzítva ábrázolják az eredményeket. Véleményük szerint szükséges lehet ezen bizonyítékok újbóli megfigyelésére és újraértelmezésére.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók szerint az egyszerűsített meta-analízis vizsgálatok megmutatják, hogy a jelenleg elérhető eredmények megbízhatatlanok az elhízás és a cukorral édesített italok fogyasztásának csökkentésének tekintetében. Lényegi következtetés a BMI csökkenésben kevés, mindössze 1,5% -os azoknál, akik elhízottak voltak a vizsgálat kezdetekor.

    A vizsgálat tehát arra az eredményre jutott, hogy a vitatott kérdéseket a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá. Szerintük a jövőben további, nagyobb volumenű kutatásokra van szükség ennek a kérdésnek a megválaszolására. 

    (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

    Legutóbb frissült: 2013.06.29 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az energiamentes édesítőszerek táplálkozás-élettani előnyei

    Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.

    Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

    Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül.

    Tények és tévhitek az édesítőszerekről

    A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.

    Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

    Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Ez az ajánlás nem csupán azok számára érvényes, akik valamilyen betegségben szenvednek (mint például a cukorbetegség vagy az elhízás), de megszívlelendő tanács minden egészségtudatos ember számára. Igen ám, de akkor mit válasszunk helyette, ha mégis valamilyen édes ízűt szeretnénk enni vagy inni, vagyis mivel édesítsük ételeinket és italainkat?

    Az energiamentes édesítőszerek szerepe a diétás étkezésben

    Bizonyos betegségek diétájában sajnos korlátozni kell a szénhidrát- és energiatartalmat (kcal). Ide tartoznak a szénhidrát-anyagcsere zavaraival járó kórképek, mint például az elhízás, a cukorbetegség (diabetes), a cukorbetegség előszobájaként emlegetett csökkent glükóztolerancia (IGT) vagy az inzulinrezisztencia (IR).

    A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség állásfoglalása Azad és szerzőtársai tanulmánya kapcsán

    A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) állásfoglalása szerint a minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a testsúly karbantartásában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások