A csökkentett cukortartalmú üdítők fogyasztása csökkenti az elhízást?

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok meggyőzőek, a hatásvizsgálatok kevésbé.

Egy nemrégiben megjelent tudományos cikkben az Alabama Egyetem kutatói próbáltak választ találni eme vitás kérdésre. K. A. Kaiser és munkatársai a felnőttek és a gyermekek üdítőital-fogyasztása és a testsúly változása közötti összefüggéseket vizsgálták.

Két fő kérdésre keresték a bizonyítékokat:

  • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának emelkedése növeli az emberek testtömegét, vagy a testtömeg indexüket (Body Mass Index, BMI)?
  • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának mellőzése csökkenti az emberek testtömegét, vagy a BMI-t?

Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok


Az egészségtelen táplálkozás, és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására, már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények? Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok>>

A kutatók azt az ökológiai összefüggést figyelték meg az Egyesült Államokban, miszerint a cukorral édesített italok fogyasztása emelkedett, csakúgy, mint az elhízás gyakorisága.

A vizsgálatban résztvevő kutatók azonban egyetértenek Dr. Pan és Dr. Hu 2011-ben tett állításaival, miszerint „A laboratóriumban végrehajtott kísérletek eredményei nem feltétlenül reprodukálhatóak a való életben, mert több hatás befolyásolja a jóllakottságot, így ezek az eredmények nem reprezentatívak.” Randomizált kontrollált vizsgálatokat végeztek, hiszen ezek az eredmények a legmegbízhatóbbak az egymástól független hatások bizonyítására.

Három új kutatásban, ahol hozzáadott cukrot tartalmazó italokat fogyasztottak felnőttek (90-500 kcal/nap között) és gyermekek (158 kcal/nap). Az eredmények szerint statisztikailag szignifikáns súlynövekedés volt megfigyelhető a felnőttek esetében (0,39 – 1,14 kg), míg a gyermekek körében a kezelt és a kontroll csoportban sem volt szignifikáns különbség a súlynövekedés tekintetében.

A szerzők több tanulmány eredményeit sorakoztatták fel, amelyek bizonyítékokkal támasztják alá a felvetéseket. A kutatók úgy vélik, hogy sok vizsgálati adat nem áll egymással ok-okozati összefüggésben, torzítva ábrázolják az eredményeket. Véleményük szerint szükséges lehet ezen bizonyítékok újbóli megfigyelésére és újraértelmezésére.

A kutatók szerint az egyszerűsített meta-analízis vizsgálatok megmutatják, hogy a jelenleg elérhető eredmények megbízhatatlanok az elhízás és a cukorral édesített italok fogyasztásának csökkentésének tekintetében. Lényegi következtetés a BMI csökkenésben kevés, mindössze 1,5% -os azoknál, akik elhízottak voltak a vizsgálat kezdetekor.

A vizsgálat tehát arra az eredményre jutott, hogy a vitatott kérdéseket a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá. Szerintük a jövőben további, nagyobb volumenű kutatásokra van szükség ennek a kérdésnek a megválaszolására.

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Táplálkozási tanácsok kijárási...

Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett....

Az üdítőfogyasztás veszélyei

Csak üdítőt ittam - mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.