A hozzáadott cukor szorosan összefügg az elhízással

Medipress
megjelent:

A minnesotai lakosságot 27 éven keresztül megfigyelő kutatás szerint minél több hozzáadott cukrot fogyasztanak az amerikaiak a feldolgozott és a házilag készített élelmiszerekben, annál jobban nő a testsúlyuk.

A hozzáadott cukor mennyisége és a testsúly egyidejűleg nő – állítja Huifen Wang, a Minnesotai Orvostudományi Egyetem kutatója, aki eredményeit az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján tette közzé. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy bár a hozzáadott cukor nem magyarázza teljes egészében az amerikaiak növekvő derékbőségét, mindenképpen hozzájárul ahhoz.

Más kutatók eddig a cukros üdítőitalok a testsúlyra és az általános egészségi állapotra gyakorolt hatását vizsgálták, Wang azonban a hozzáadott cukrot akarta górcső alá venni, azt, amit a feldolgozás és az elkészítés közben, valamint az asztalnál adnak az élelmiszerekhez.

Tanulmányához a Minneapolis-St. Paul metropoliszban élő 25-74 éves felnőttek részvételével készült Minnesotai Szív Felmérés adatait használta fel. A felmérés a résztvevők étrendjét, testmagasságát és testsúlyát vizsgálta 1980-82 és 2007-2009 között. A huszonhét év alatt a teljes szénhidrát- és hozzáadott cukor bevitel a férfiak és a nők esetében is emelkedett, a teljes zsírbevitel pedig csökkent.

Pontosan mennyi a túl sok hozzáadott cukor?

Wang úgy véli, hogy az egészségügyi szerveknek javasolniuk kellene a hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentését. A kutató szerint a hozzáadott cukor plusz kalóriabevitelt eredményez.
Az Amerikai Szív Társaság szerint a nőknek átlagosan legfeljebb 100 kalóriát szabadna fogyasztaniuk hozzáadott cukorból, a férfiaknak pedig maximum 150 kalóriát.

A szakértők szerint a hozzáadott cukor elkerülése érdekében érdemes édesítőszerre váltani. A hozzáadott cukor mérsékléséhez természetesen tudnunk kell, mely élelmiszerek milyen mennyiséget tartalmaznak. Néhány példa a hozzáadott cukrot tartalmazó olyan élelmiszerekre, amelyek meglepetést okozhatnak a legtöbb embernek: a müzliszeletek és bizonyos fajta turmixok.

A kritikus mutatók

  • Testtömeg index (BMI). A testtömeg index a kilógrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ha a BMI értéke 18,5 alatti, akkor soványabb, mint az ideális lenne. Ha a BMI 18,5 és 25 közé esik, akkor az Ön tömege optimális. Amennyiben a BMI 25 és 30 között van, akkor túlsúlyos, ha 30 felett van, akkor elhízott.
  • Haskörfogat mérés. Ha a zsírszövet jelentős része a hasüregben található a belek között (mezenteriális zsír), akkor "alma" típusú elhízásról beszélünk. Ha a zsírszövet zöme a csípőn, a combokon és általában a bőr alatt van (szubkután zsír), akkor az elhízás "körte" típusú. Az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb a körte típus. Ha Önnek pocakja, előredomborodó vagy éppenséggel lecsüngő hasa van, máshol viszont nem vagy nem különösebben hájas, akkor elhízása alma típusú. A hasüregi zsír növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nőknél a haskörfogat 88 cm, a férfiaknál pedig 100 cm alatt kell, hogy legyen (ezek a számok a különböző ajánlásokban néhány cm-rel eltérhetnek).
  • Korábbi megbetegedések, társbetegedések. Ha Önnél (vagy vérrokonainál) magas vérnyomás vagy más keringési betegség, cukorbetegség (az ún. 2-es típusú), esetleg alvási apnoé (légzéskimaradás) fordul elő, akkor Önnél nagyobb a túlsúllyal kapcsolatos szövődmények kockázata.

Medipress

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló