A hozzáadott cukor szorosan összefügg az elhízással

Medipress
megjelent:

A minnesotai lakosságot 27 éven keresztül megfigyelő kutatás szerint minél több hozzáadott cukrot fogyasztanak az amerikaiak a feldolgozott és a házilag készített élelmiszerekben, annál jobban nő a testsúlyuk.

A hozzáadott cukor mennyisége és a testsúly egyidejűleg nő – állítja Huifen Wang, a Minnesotai Orvostudományi Egyetem kutatója, aki eredményeit az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján tette közzé. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy bár a hozzáadott cukor nem magyarázza teljes egészében az amerikaiak növekvő derékbőségét, mindenképpen hozzájárul ahhoz.

Más kutatók eddig a cukros üdítőitalok a testsúlyra és az általános egészségi állapotra gyakorolt hatását vizsgálták, Wang azonban a hozzáadott cukrot akarta górcső alá venni, azt, amit a feldolgozás és az elkészítés közben, valamint az asztalnál adnak az élelmiszerekhez.

Tanulmányához a Minneapolis-St. Paul metropoliszban élő 25-74 éves felnőttek részvételével készült Minnesotai Szív Felmérés adatait használta fel. A felmérés a résztvevők étrendjét, testmagasságát és testsúlyát vizsgálta 1980-82 és 2007-2009 között. A huszonhét év alatt a teljes szénhidrát- és hozzáadott cukor bevitel a férfiak és a nők esetében is emelkedett, a teljes zsírbevitel pedig csökkent.

Pontosan mennyi a túl sok hozzáadott cukor?

Wang úgy véli, hogy az egészségügyi szerveknek javasolniuk kellene a hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentését. A kutató szerint a hozzáadott cukor plusz kalóriabevitelt eredményez.
Az Amerikai Szív Társaság szerint a nőknek átlagosan legfeljebb 100 kalóriát szabadna fogyasztaniuk hozzáadott cukorból, a férfiaknak pedig maximum 150 kalóriát.

A szakértők szerint a hozzáadott cukor elkerülése érdekében érdemes édesítőszerre váltani. A hozzáadott cukor mérsékléséhez természetesen tudnunk kell, mely élelmiszerek milyen mennyiséget tartalmaznak. Néhány példa a hozzáadott cukrot tartalmazó olyan élelmiszerekre, amelyek meglepetést okozhatnak a legtöbb embernek: a müzliszeletek és bizonyos fajta turmixok.

A kritikus mutatók

  • Testtömeg index (BMI). A testtömeg index a kilógrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ha a BMI értéke 18,5 alatti, akkor soványabb, mint az ideális lenne. Ha a BMI 18,5 és 25 közé esik, akkor az Ön tömege optimális. Amennyiben a BMI 25 és 30 között van, akkor túlsúlyos, ha 30 felett van, akkor elhízott.
  • Haskörfogat mérés. Ha a zsírszövet jelentős része a hasüregben található a belek között (mezenteriális zsír), akkor "alma" típusú elhízásról beszélünk. Ha a zsírszövet zöme a csípőn, a combokon és általában a bőr alatt van (szubkután zsír), akkor az elhízás "körte" típusú. Az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb a körte típus. Ha Önnek pocakja, előredomborodó vagy éppenséggel lecsüngő hasa van, máshol viszont nem vagy nem különösebben hájas, akkor elhízása alma típusú. A hasüregi zsír növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nőknél a haskörfogat 88 cm, a férfiaknál pedig 100 cm alatt kell, hogy legyen (ezek a számok a különböző ajánlásokban néhány cm-rel eltérhetnek).
  • Korábbi megbetegedések, társbetegedések. Ha Önnél (vagy vérrokonainál) magas vérnyomás vagy más keringési betegség, cukorbetegség (az ún. 2-es típusú), esetleg alvási apnoé (légzéskimaradás) fordul elő, akkor Önnél nagyobb a túlsúllyal kapcsolatos szövődmények kockázata.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.