• A mesterséges édesítőszerekről

        WEBBeteg - Szimuly Bernadett
        Szerző: WEBBeteg - Szimuly Bernadett

        Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző eredetű cukrok jelentős kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék előállításánál használnak mesterséges édesítőszereket.

        Ezek olyan anyagok, amelyek sokkal erősebb édesítő hatással rendelkeznek, mint a cukor (vagyis jóval kevesebbet is kell belőlük használni), energiatartalmuk pedig elhanyagolható. Ide soroljuk az aszpartámot, az aceszulfám-K-t, a szacharint és a ciklamátot.  Megvásárolhatjuk őket szilárd (tabletta, por) alakban vagy folyékony formában is; önmagukban vagy egymással kombinálva is.

        Hirdetés

         Segítség az egészséges táplálkozáshoz

        A szacharin a legrégebben ismert mesterséges édesítőszer, hátrányaként említik, hogy hőhatásra bomlik, így főzésre nem használható. Vannak, akik érdekes, fémes utóízről számolnak be fogyasztása után.

        Állatkísérletekben, amelyek során az állatok nagy mennyiségű (jóval nagyobb mennyiséget annál, mint amennyit egy ember testsúlykilogrammra vonatkoztatva elfogyaszt) szachraint kaptak, néhány esetben leírták hólyagrák kialakulását. Azonban a kísérletek megismétlése során ezt nem tapasztalták, így ezidáig sincs arra bizonyíték, hogy a vegyület károsítaná az egészséget.

        A legismertebb édesítők, és azok hatásai

        Az aszpartám két aminosavból, aszparaginból és fenilalaninból áll. Lebomlása során ezek, valamint metil-alkohol keletkezik kis mennyiségben. Több betegség kialakulásával is kapcsolatba hozták már (daganatos betegségek, sclerosis multiplex, diabetes mellitus), azonban a vizsgálatok során nem mutattak ki egészségkárosító hatást. Nem alkalmas sütéshez, mert édes íze csökken, azonban a már kész ételek ízesítésére alkalmas.

        Az aceszulfám-K az újabban felfedezett édesítőszerek közé tartozik. Bírja a hőhatást is, mellékíze nincs, viszont elég drága.

        A ciklamátot szintén kapcsolatba hozták daganatos betegségekkel, azonban ebben az esetben sem bizonyított az ok-okozati összefüggés. Ennek ellenére például az Egyesült Államokban nem engedélyezett a használata.

        A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek alkalmazása a szokásos mennyiségben nem jelent veszélyt, bizonyos esetekben (cukorbetegség) szükségszerű is; azonban például kisgyermekek esetén inkább kerülendők.

        (Dr. Szimuly Bernadett)

        Módosítva: 2012.07.09 10:41, Megjelenés: 2012.07.09 10:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Visszérteszt férfiaknak

        Visszérteszt férfiaknak

        WEBBeteg

        A visszérbetegség a férfiakat sem kíméli. Tesztelje visszerei állapotát!

        Emésztőrendszer

        Emésztőrendszer

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mi a teendő ilyen esetben?

        A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

        Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

        Az izomzat felépítése és szerepe

        Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

        Az aszpartám édesítőszer fogyasztása biztonságos

        Az energiamentes édesítőszer biztonságos használatát erősítette meg a Brit Ipari Biológiai Kutatási Szövetség újabb vizsgálata.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.