• A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség állásfoglalása Azad és szerzőtársai tanulmánya kapcsán

    Szerző: Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA)

    A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) állásfoglalása szerint a minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a testsúly karbantartásában.

    Azad és szerzőtársai új szakirodalmi áttekintésének1 azon, megfigyeléses vizsgálatokon alapuló következtetéseit, amelyek szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítők kapcsolatba hozhatóak az elhízással és a szívbetegségekkel, sem a jól megtervezett humán intervenciós tanulmányok által szolgáltatott bizonyítékok, sem a korábbi alapos és rendszerezett szakirodalmi áttekintések, sem pedig a metaanalízisek2,3 nem támasztják alá. Ennél is fontosabb, hogy a szerzők által végzett vizsgálatok metaanalízisének megállapításai sem erősítik meg ezeket az állításokat.

    Hirdetés

    Valójában számos humán kísérlet folyamatosan arra az eredményre jutott, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában, amikor cukor helyett és az egészséges táplálkozás és életmód részeként használják. Azad és szerzőtársai állításaival szemben a megfigyeléses vizsgálatok lényegükből fakadóan nem nyújtanak és nem is nyújthatnak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek összefüggésbe hozhatók a testtömeg-gyarapodással és a szívbetegségekkel, hiszen az ilyen típusú vizsgálatok megállapításai egyrészt torzítanak, másrészt a fordított ok-okozati összefüggések sem zárhatók ki. Ennél is fontosabb, hogy nincs olyan egyetlen, publikált, véletlenszerűen végzett ellenőrzött klinikai vizsgálat – ez a módszer az egészségtudományi kutatások terén az arany standardet jelenti -, amely arra utalna, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása elhízást okozna vagy más negatív egészségi hatással járna.

    Kontextusba helyezve Azad és szerzőtársai publikációjának megállapításait, néhány megfigyeléses vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek, cukorbetegséggel vagy más, az elhízás következtében kialakuló egészségügyi problémával élő személyek gyakrabban fogyasztanak alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket. Ez a magatartás és stratégia azzal a céljukkal függ össze, hogy csökkentsék kalória- és cukorbevitelüket, ami az ilyen egészségi állapotú emberek esetében általános táplálkozási ajánlás. A legtöbb megfigyeléses vizsgálatban az elhízáshoz kapcsolódó változók figyelembe vétele ráadásul enyhíti vagy csökkenti a megfigyelt kapcsolatokat, így az összefüggések többé nem tekinthetők jelentősnek.4

    Véletlenszerűen végzett ellenőrzött klinikai vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy  egyéb, nem mért faktorok helyett az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek gyakori fogyasztóinak esetében megfigyelhető magasabb elhízási arányokat kizárólag az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel hozzuk ok-okozati összefüggésbe.  Ez az egyetlen olyan humán vizsgálattípus, amely már olyan szintű, hogy ok-okozati összefüggéseket képes kimutatni. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek testtömegre gyakorolt hatása esetében a véletlenszerűen végzett ellenőrzött klinikai vizsgálatok bizonyítékai egyértelműen és következetesen rámutatnak az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek súlycsökkenésben és a megfelelő testtömeg fenntartásában megmutatkozó mérsékelt előnyére2,3. Fontos kiemelni, hogy a hosszabb időtartamú vizsgálatoknál nagyobb súlycsökkenés és súlyfenntartás figyelhető meg alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata mellett.5,6

    Meglepő módon a szerzők amellett is kiállnak, hogy “a véletlenszerűen végzett ellenőrzött vizsgálatokból származó bizonyítékok nem támasztják alá egyértelműen a kalóriamentes édesítőszerek testsúly-karbantartásban elvárt előnyeit”. A véletlenszerűen végzett ellenőrzött vizsgálatok metaanalíziséhez használt kiválasztási kritériumok ugyanakkor több olyan, jól megtervezett klinikai vizsgálat kizárásához vezettek, amelyek Rogers és szerzőtársainak3  egy korábbi, alaposabb, szakirodalmi áttekintésének és metaanalízisének részét képezték.

    Amikor az elhízás és az ebből fakadó kedvezőtlen egészségi állapot egyre nagyobb problémát jelent, az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód részeként hasznos segítséget nyújthatnak. Mindezt azok a meggyőző bizonyítékok támasztják alá, melyek szerint összességében a cukor helyetti használatuk kisebb energiabevitelt és kismértékű testsúlycsökkentést eredményez.

    Hivatkozások:

    1. Azad M., Abou-Setta AM., Chauhan BF., et al. Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and prospective cohort studies. Canadian Medical Association Journal, July 2017; 189: E929-39
    2. Miller PE, Perez V. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2014; 100: 765-77.
    3. Rogers PJ, Hogenkamp PS, de Graaf C, et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes (Lond) 2016; 40: 381-94.
    4. Romo-Romo A., Aguilar-Salinas CA, Gomez-Diaz RA., et al. Non-nutritive sweeteners: Evidence on their association with metabolic diseases and potential effects on glucose metabolism and appetite. Rev Invest Clin. 2017 May-Jun; 69(3): 129-138
    5. Blackburn GL, Kanders BS, Lavin PT, et al. The effect of aspartame as part of a multidisciplinary weight-control program on short- and long-term control of body weight. Am J Clin Nutr 1997; 65: 409-18
    6. Peters JC, Beck J, Cardel M, et al. The effects of water and non-nutritive sweetened beverages on weight loss and weight maintenance: a randomized clinical trial. Obesity (Silver Spring) 2016; 24: 297-304

    (Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA))

    Módosítva: 2017.07.20 02:51, Megjelenés: 2017.07.20 02:51
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, a testhez képest vékony végtagok. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

    Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

    A szőlőmag élettani hatásai

    Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

    Tények és tévhitek az édesítőszerekről

    A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.

    Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

    Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül.

    Az édesítőszerek fogyókúrázók diétájában betöltött szerepe

    Az édes ízeket a kisgyermekektől az idősekig – bár eltérő mértékben - mindenki ösztönösen szereti. Kialakításában a legnagyobb szerepe a cukornak van, amely különböző formáiban található meg a természetben.

    Az energiamentes édesítőszerek táplálkozás-élettani előnyei

    Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.

    Édesítésre alkalmas anyagok

    Ételeink édesítésére különböző édesítőszereket használhatunk. Az e célból leggyakrabban alkalmazott répacukor vagy más néven kristálycukrot azonban a cukorbetegek nem fogyaszthatják, ezért kifejlesztették a vércukorszintet mérsékelten növelő (nutritív) vagy energiamentes (nem-nutritív) édesítőszereket.

    Különösen az italoknál nőtt meg az édesítőszerek elfogadottsága

    A hazai felnőtt lakosságnak már kétharmada fogyaszt valamilyen édesítőszert - derült ki a Szinapszis friss, reprezentatív kutatásából (1). Az édesítőszerek ismertségének és népszerűségének növekedése elsősorban az italoknak köszönhető, hiszen ezekben használjuk főképp, az ételek ízesítésére egyelőre még kevésbé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA