Pszichés probléma téma

A munkanélküliség súlyos pszichés következményei

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2022-10-03 18:03
Világszerte és így hazánkban is nagy probléma a munkanélküliség. A munkahelyüket elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem érzelmi és pszichés következményeivel is szembe kell nézniük.

A családállítással kezelhető problémák, és a családállítás kritikái

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-30 09:33
A családállítás egy alternatív terápiás megközelítés, mely nem minősül pszichoterápiás módszernek. Bár segíthet bizonyos problémák megoldásához közelebb jutni, számos esetben veszélyt is rejthet magában, akár ártalmas is lehet. Jó, ha ezzel tisztában van, és kellő körültekintéssel jár el, mielőtt kipróbálná ezt a módszert.

Mi az a családállítás, és hogyan zajlik?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-28 04:03
A családállítás nem számít hivatalos pszichoterápiás módszernek, jelenleg áltudománynak minősül. Segíthet ugyan bizonyos problémák megoldásához közelebb jutni, lehetnek azonban rejtett veszélyei is. Fontos ezzel tisztában lenni, mielőtt kipróbálná ezt a módszert, és legyen körültekintő a segítő kiválasztása terén is!

Pszichés problémák is okozhatnak merevedési zavart

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-05 19:33
A negatív érzések, amilyen a lelki nyugtalanság, a stressz, a frusztráció, az aggodalom és a félelem, csökkentik a nemi vágyat, már azelőtt, hogy egyáltalán az intim együttlétre sor kerülne.
Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

Bőrproblémák és pszichés terhelés - Van kiút

Dermasoul - Német Borbála, klinikai szakpszichológus - 2022-02-24 22:03
A bőrtünet és a pszichénk kapcsolata kétirányú. Egyrészt a krónikus bőrproblémák hátterében lelki tényezők is állhatnak. Másrészt a látható bőrtünetek maguk is nehézségeket okoznak, mely a negatív stressz és a bőrtünet ördögi körét képezi.

A szülővé válás aggodalmai

Vanderlich Egészségcentrum - Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus - 2022-02-13 19:33
Hogyan legyünk jó szülők? Az is jó, ha csak elég jók vagyunk? Mit tanácsol a pszichológus a kezdő anyáknak és apáknak?

Mikor beszélhetünk kapcsolatfüggőségről, társfüggőségről?

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-01-24 03:03
A függőségeknek erre a típusára az utóbbi évtizedben terelődött nagyobb figyelem. Jellemzője nem annyira a másik iránti túláradó szeretet, szerelem, sokkal inkább a minden mértéken és ésszerű határon túli ragaszkodás.

Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2021-11-30 17:03
Amennyiben a halláscsökkenés a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki, akkor nem tulajdonítunk akkora jelentőséget neki, sokszor nem is tűnik fel a probléma, de amikor a családtagjaink jelzik, hogy egyre hangosabban beszélünk, félreértünk szavakat, és ezért kellemetlenül érezzük magunkat, akkor döbbenünk rá a valóságra.

A hallucináció - Mi okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter - 2021-11-10 22:03
Hallucinációnak azt a jelenséget nevezzük, amikor valaki olyan dolgot észlel, ami valójában nincs vagy nem történik meg. Ilyen például, amikor az illető nem létező bogarakat vagy egyéb dolgokat lát, esetleg jelen nem lévő emberek párbeszédét hallgatja.

A kapuzárási pánik pszichológiája

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2021-11-05 03:03
A közhelyként oly gyakran használt kifejezés, amelyet általában pejoratív értelemben használ a mindennapi kifejezések között a köznyelv, igazából nagyon komplex lélektani folyamatot takar.

A stressz és a cukorbetegség

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2021-11-03 14:33
A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség - például a szívinfarktus és a stroke - előfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.

Kleptománia, avagy a lopási kényszer

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2021-10-22 22:04
Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-10-04 13:05
Ön is szereti az állatokat? Ha igen, akkor biztosan tapasztalta már, hogy a kutyák, lovak, macskák és a többi házi vagy szelíd(ített) állat közelsége milyen csodálatos hatással van ránk: nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, ami testi egészségünkre is pozitívan hat. Lássuk, hogyan segítik ma a betegek gyógyulását.

Bele lehet betegedni a mellékhatásoktól való félelembe?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-28 07:33
Előfordult már Önnel is, hogy miután elolvasta valamelyik gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, úgy érezte, hogy jelentkezett Önnél egy vagy több mellékhatás? Esetleg csak tartott tőle, hogy tapasztalni fogja a szer nem kívánt hatásait is?

Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2021-09-14 22:07
Hajdanán a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és mára már nem a testi és lelki kínzás a börtönök fő feladata, hanem a megtévedt emberek környezetből való kiemelése, az elrettentés és végül a társadalomba való visszailleszkedés segítése.

Örökölt családi minták terhei generációkon keresztül

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-09-01 18:33
Mindannyiunk életében felfedezhetők azok a félelmek, ellehetetlenült sorsok, rosszul végződött párkapcsolatok, betegségek, olykor megmagyarázhatatlan érzések, kétségek, egy korábbi családtagra vagy időszakra emlékeztető viselkedésminták, melyeket tudtunkon kívül vettünk át generációról generációra. Ránk ragadt és cipeljük a nehéz családi örökség mintáit, anélkül, hogy igényt tartottunk volna ezekre.

Kényszerbeteg vagyok?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2021-05-04 17:03
22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Néhány perc sport jobb kedvre derít

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-02-18 07:05
Ha egy rossz nap után gyors felüdülést keresünk, sportoljunk! Amerikai kutatók szerint elég napi néhány perc sport, hogy jobb kedvre derüljünk!

Hogyan éljük túl a COVID-19 okozta lelki sérüléseket?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-02-04 13:03
A közel egy esztendeje tartó koronavírus-világjárvány immár megmutatta a hazai egészségügyi rendszer erősségeit, gyengeségeit, valamint a járvány okozta testi, lelki sérülést elszenvedő emberek tűrőképességének mértékét.

Az Esőemberkék nem rosszak, csak másak

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2020-12-15 22:05
Az autizmus egyre több embertársunkat érinti anélkül, hogy betegségük elfogadása, eredete és sajátos élethelyzetük pontosan ismert lenne. Fontos róluk beszélnünk, és felnyitni a felnőttek, a gyermekek és az iskolatársak szemét. Nem rejtegetheti őket a család, hiszen épp oly szerethetőek és ragaszkodóak, mint egészséges társaik.

Skizofrénia: Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Kalóczkai Andrea - 2020-10-10 13:33
A mentális betegségek közül a skizofrénia az átlagnépesség 1%-át érinti. A betegség korán kezdődik, általában 25-35 éves kor között mutat először tüneteket. A betegség diagnózisát a tünetek megfigyelése és leírása alapján alakítják ki. Az egyes beteg elmezavarának tüneteit is befolyásolhatja az egyén személyisége.

Öngyilkossági szerződés

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2020-08-19 14:35
Az öngyilkosságnak ez a formája általában 2-3 embert érint, akik együtt, vagy külön helyszínen, de azonos időben halnak meg. A szerződő felek leggyakrabban házastársak, családtagok, szerelmi kapcsolatban élők, barátok, akik hasonló érzelmi problémákkal küzdenek.