A családállítással kezelhető problémák, és a családállítás kritikái

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent: 2022.09.30.

A családállítás egy alternatív terápiás megközelítés, mely nem minősül pszichoterápiás módszernek. Bár segíthet bizonyos problémák megoldásához közelebb jutni, számos esetben veszélyt is rejthet magában, akár ártalmas is lehet. Jó, ha ezzel tisztában van, és kellő körültekintéssel jár el, mielőtt kipróbálná ezt a módszert.

Családállítás - A téma cikkei

2/1 Mi az a családállítás, és hogyan zajlik?
2/2 A családállítással kezelhető problémák, és a családállítás kritikái

Sokan a családállítást tartják az egyik leghatékonyabbnak a rendszerszintű problémák kezelésében. Ezek a problémák magukban foglalhatják a családdal kapcsolatos problémákat, a szülő-gyermek kapcsolati nehézségeket, és az intim kapcsolati kihívásokat.

Potenciális terápiás módszerként használható olyan emberek számára, akik:

 • A negatív vagy káros kapcsolati minták kezelésére törekszenek
 • Szeretnének párkapcsolatban élni
 • Próbálják megoldani a negatív családi összefonódásokat
 • Le akarják győzni a belső zűrzavart
 • Jelentős családi traumát, vagy veszteséget éltek át
 • Személyes és szakmai sikereket keresnek

Ez a terápiás módszer továbbá segíthet az olyan fizikai, mentális, szociális vagy lelki problémák leküzdésében is, mint a:

 • Depresszió
 • Szorongás
 • Függőségek
 • Rossz szokások
 • Munkahelyi kudarc
 • Negatív kapcsolati minták
 • Szülő–gyermek kapcsolati zavarok
 • Múltbeli traumák
 • Fóbiák
 • Túlzott bűntudat
 • Egyes megmagyarázhatatlan fizikai betegségek

Mennyire hatékony a családállítás módszere?

A családállítás sokak szerint a kapcsolaton alapuló kihívások kezelésének hatékony és költséghatékony módszere. Népszerűsége részben annak köszönhető, hogy a terápia rövid – sokszor mindössze egyetlen párórás alkalom –, és egyedülálló módszer a kihívások megoldására.

A családállítás hívei úgy vélik, hogy a család minden tagja, legyen az felnőtt vagy gyermek, arra vágyik, hogy fontosnak érezze magát, és helyet találjon a családban, ez a módszer pedig hatékony segítő lépés lehet az összetartozás érzésének elérésében. A résztvevők pedig gyakran meglepően érzelmi reakciókat fedeznek fel családi kapcsolataik vonatkozásában, életkoruktól függetlenül.

Sok egyén arról számol be, hogy a családállítás révén jelentős belátásra tett szert, de a családállítás szubjektív terápiás folyamata és tapasztalati jellege miatt jelenleg nem számít bizonyítékokon alapuló megközelítésnek.

A családállítás kritikája, limitációi

Az elmúlt években Hellinger megközelítéseit górcső alá vették, különösen a német nyelvű országokban. A módszer kritikusai megkérdőjelezték Hellinger számos „elképzelését”, különösen azokat, amelyek hatással lehetnek a családállításra, a segítséget kérő személyekkel végzett munkára, valamint terápiája eredményeire.

A külföldi kritikusok többek között a következő aggodalmaknak adtak hangot:

 • Hellinger családrendszerről alkotott patriarchális nézete tipikusan arra a következtetésre vezet, hogy minden házassági nehézség a feleség hibája.
 • Hellinger kifejezte meggyőződését, hogy a homoszexualitás egy gyógyítandó „betegség”, és hogy egyeseket „kigyógyított” ebből a „betegségből”.
 • Az egyik Hellinger által kifejlesztett módszer a vérfertőzésből (nevezetesen az apa lányával szembeni bántalmazásból) eredő traumák kezelését célozza úgy, hogy a lányt képviselő személy letérdel, és megköszöni az apát képviselő személynek „az élményt”. Ez Hellinger szerint helyreállítja a családon belüli harmóniát. Hellinger azt a meggyőződését is kifejezte, hogy az apák akkor bántalmazzák szexuálisan lányaikat, amikor az anyák ismételten elutasítják szexuális közeledésüket, így gyakorlatilag az anyára hárítja a bántalmazást.
 • Hellinger azt kijelentette, hogy a háborús bűnösöket nem szabad hibáztatni bűneikért, mivel csak a "felsőbb hatóság" utasításait követték, és családállításon arra utasította a háborús bűnök áldozatait, hogy végezzenek hálaszertartást azok képviselői felé, akik bűncselekményeket követtek el ellenük.
 • Hellinger műhelyüléseinek résztvevői arról számoltak be, hogy antiszemita nézetei lehettek. Állítólag arra késztette a zsidó résztvevőket, hogy zsidó származásukat identitásuk negatív aspektusának tekintsék.

Mivel Hellinger módszereiről szóló könyveinek, videóinak és írásainak túlnyomó többsége német nyelven érhető el, a terápia egyes képviselői gyakran egyáltalán nem tudnak ellentmondásos, és esetleg potenciálisan káros, elfogadhatatlan elképzeléseiről.

A családállítás maga azonban nem feltétlenül ezeken az elképzeléseken alapul, és nem is minden gyakorlat alapszik Hellinger összes módszerén. Mióta ezeket a kritikákat megfogalmazták, úgy tűnik, hogy a módszer számos gyakorlója és támogatója lépéseket tett, hogy elhatárolódjon ezektől a nézetektől.

További kritikák

 • Mivel a családállítás jelenleg nem elfogadott, tudományon kívüli fogalmakkal (morfogenetikus mező, ősi gyógyító rítusok, stb.) dolgozik, emiatt áltudományosnak minősül.
 • Látszólagos működése azon múlik, hogy az alany mit lát bele a résztvevők mozgásába, hogyan értelmezi a történteket – megjelenhet benne az önbecsapás, önbeteljesítő jóslatok.
 • Ezenkívül igaz rá, hogy a módszertan alapvetései és állításai tudományos módszerekkel, kísérletekkel – ellenben például a kognitív viselkedésterápiával (CBT) – jelenleg még nem validáltak, a bizonyítás feladata azoké, akik gyakorolják, használják.
 • Mivel Hellinger nem fogalmazott meg szigorú módszertant, és szabályokat, ezért a családállítás gyakorlása nincs semmilyen képzéshez, szabályozáshoz vagy akkreditációhoz kötve: jelenleg bárki tarthat ilyen foglalkozást. Bár a családállítás Magyarországon sem minősül hivatalos pszichoterápiás módszernek, egyes nagy tudású hazai képviselői tartanak továbbképzéseket.
 • Mint minden terápiás módszer, ez sem lenne alkalmazható egyes mentálisan különösen érzékeny állapotok (például skizofrénia stb.) esetén. Viszont mivel megfelelő pszichológiai alapvégzettség sem szükséges a műveléséhez, ezért nem szűrik az alkalmakon részt vevőket. Ezért előfordult és előfordul pszichotikus epizód is családállítás után, mely sürgősségi pszichiátriai ellátást igénylő állapot.
 • Mivel a családállítás mindössze egyetlen, érzelmileg nagyon kimerítő alkalom, és nincs utánkövetés sem – bár többször lehet „állítani” –, a családállítás során feljött érzelmi tartalmak további kezelésében a résztvevő magára marad, a feldolgozásban gyakran nincs már segítsége.

Ezért aki teheti, és kipróbálná ezt az intenzív – és sok esetben valóban hatékony – módszert, mindenképpen megbízható, leinformálható, esetleg pszichológiai vagy mentálhigiénés alapvégzettségű, családállításban jártas szakembert keressen. Ezek a szakemberek gyakran ajánlanak ingyenes utánkövetési alkalmat is akár, vagy rendelkeznek olyan kollegiális hálózattal, amelynek segítségével megfelelő szakemberhez, például pszichoterapeutához tudják irányítani azt, akinek szüksége van rá. A családállítás egyébként más módszerekbe, például pszichodrámába vagy családterápiába integrálva kifejezetten fokozhatja azok hatékonyságát, mély belátásokhoz lehet jutni általa.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Mi az a családállítás, és hogyan zajlik?

A családállítás nem számít hivatalos pszichoterápiás módszernek, jelenleg áltudománynak minősül. Segíthet ugyan bizonyos problémák...

Bőrproblémák és pszichés terhelés - Van kiút

A bőrtünet és a pszichénk kapcsolata kétirányú. Egyrészt a krónikus bőrproblémák hátterében lelki tényezők is állhatnak. Másrészt a...

Pszichés problémák is okozhatnak merevedési zavart

A negatív érzések, amilyen a lelki nyugtalanság, a stressz, a frusztráció, az aggodalom és a félelem, csökkentik a nemi vágyat, már azelőtt, hogy...

Mikor beszélhetünk kapcsolatfüggőségről, társfüggőségről?

A függőségeknek erre a típusára az utóbbi évtizedben terelődött nagyobb figyelem. Jellemzője nem annyira a másik iránti túláradó szeretet...

A hallucináció - Mi okozhatja?

Hallucinációnak azt a jelenséget nevezzük, amikor valaki olyan dolgot észlel, ami valójában nincs vagy nem történik meg. Ilyen például, amikor az...

A munkanélküliség súlyos pszichés következményei

Világszerte és így hazánkban is nagy probléma a munkanélküliség. A munkahelyüket elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem...

Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

A kapuzárási pánik pszichológiája

A közhelyként oly gyakran használt kifejezés, amelyet általában pejoratív értelemben használ a mindennapi kifejezések között a köznyelv...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.