Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes frissítve:

Ön is szereti az állatokat? Ha igen, akkor biztosan tapasztalta már, hogy a kutyák, lovak, macskák és a többi házi vagy szelíd(ített) állat közelsége milyen csodálatos hatással van ránk: nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, ami testi egészségünkre is pozitívan hat. Lássuk, hogyan segítik ma a betegek gyógyulását.

Kutyus és cicaA háziasított állatok az idők során, ahogy napjainkban is, felbecsülhetetlen szolgálatot tettek és tesznek nekünk, embereknek, szeressük, tiszteljük és becsüljük meg őket!

Az egyedül élő idős emberek számára sokszor házi kedvencük jelenti az egyetlen vigaszt, nem érzik magukat magányosnak, szeretetet adnak és kapnak.

Az iskolában kirekesztett, osztálytársai által kiközösített, magányos gyerekek önértékelését semmihez nem hasonlítható eredménnyel javítja egy négylábú barát, akihez odabújhat, akiről gondoskodhat. Az állatokat nem érdekeli, hogy valaki szép vagy csúnya, alacsony vagy magas, divatos vagy sem, és legfőképpen nem kötik feltételhez szeretetüket. Egy kutya vagy egy nyúl ideális választás az ilyen gyerekek számára. Az élőlény közelsége kompenzálja az elutasítottság érzését, és azt is megakadályozza, hogy a gyermek teljesen bezárkózzon saját világába, és lehetővé teszi, hogy nyitott tudjon maradni új, egészséges emberi kapcsolatokra is.

Az állat számára egyedül az ember viselkedése, jelleme számít, és az, hogy hogyan bánnak vele.

Kutya az irodában

Stressz-szakértők szerint az ideális munkahelyen az irodában legalább egy kutyának is kellene lennie. A kutya jelenléte nem csak a stresszt és a feszültséget oldja, hanem az egészségre is jó hatással van.

Kutatások bizonyítják, hogy elég egyszerűen megérinteni a kutyát, vagy belenézni hűséges szemébe ahhoz, hogy a vérnyomásunk csökkenjen, és endorfin szabaduljon fel, sőt a legújabb eredmények azt igazolják, hogy utóbbi akkor is megtörténik, ha egy térben vagyunk a kutyával, vagyis puszta jelenléte elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Többen is beszámoltak arról, hogy egy barátságos kutya simogatása közben elmúlt a fejfájásuk, megszűnt a rosszkedvük, az idegességük, és csillapodott a köhögésük, vagy enyhültek emésztési panaszaik.

A háziállatok védenek az allergiától

Nagyon sok szülő tévesen úgy gondolja, hogy az állati szőr az első számú allergén. Ez azonban nem igaz. Az állati szőrök nem olyan erős allergének és nem is váltanak ki allergiát olyan sok esetben, mint például a növényi pollenek vagy az élelmiszerek egyes összetevői. Sok leendő szülő mégis megválik háziállatától a kisbaba érkezése előtt.

Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a kutyás családokban felnövő gyerekek 1 éves korukra olyan védettséget szereznek, hogy későbbi életük során 50 százalékkal kisebb eséllyel lesznek allergiásak.

Egy francia tanulmány szerint azok az asztmás betegek, akik gyermekkorukban – főként a korai éveikben – valamilyen háziállatot tartottak, jelentősen ritkábban voltak érzékenyek az állati szőrökre. Feltehetően az lehet ennek az oka, hogy ha az emberi immunrendszer korai fejlődési szakaszában kapcsolatba kerül a potenciális allergénnel, jelen esetben az állati szőrrel, akkor később tényleg nem alakul ki nála allergia.

Kisbaba cicávalA házi kedvencek szerepe az immunerősítésben

Attól függetlenül, hogy kutyánk a kertben vagy a lakásban él, igényli a napi kétszeri sétáltatást, ami nem csak neki, de a gazdiknak is jót tesz. Ugyanez elmondható a lovaglásról is: a szabad levegőn való mozgás erősíti a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, és javítja erőnlétünket.

Ezt olvasta már? A gyerek eb mellett egészségesebb

Terápiás állatok

Szakértők szerint mindegy, hogy valóban képzett terápiás állatról vagy egy barátságos házi kedvencről van-e szó, az állatok közelsége mindenképp jó hatással van a valamilyen lelki traumát átélt emberekre. A legismertebb módszer talán a lovas- és a delfinterápia, de bármilyen állatról legyen is szó, az elv ugyanaz: az állatok játékos módon ébresztenek bizalmat a lelkileg, szellemileg vagy testileg sérült emberekben. A delfinek például nagyon sokat segítenek a magukba forduló, autista gyerekeken. Sokan a terápia során kezdenek el újra beszélni.

A lovas terápia (hippoterápia) főként azoknak az embereknek nyújt segítséget, akik stroke-on vagy más agyi sérülésen estek át, sclerosis multiplexben szenvednek vagy szellemileg sérültek, fogyatékkal élők. A lovas terápia fejleszti a koordinációs készségeket, az egyensúlyérzéket és az önbizalmat, továbbá segít a hiperaktív és olvasási zavarral küzdő gyerekeken is.

Kutyák, macskák és társaik

Sokan anyagilag nem engedhetik meg maguknak a delfin- vagy lovasterápiát, de ahogy már említettük, a testi és lelki betegségek gyógyításában bármilyen szelíd állat segítségünkre lehet. Pszichológusok és viselkedéskutatók szerint ennek az az oka, hogy az állatok olyannak fogadnak el minket, amilyenek vagyunk. Az ember és állat között különleges kötelék alakul ki, szavak nélküli kommunikáció zajlik.

A háziállatot tartó, szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet sokkal nagyobb eséllyel élik túl, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük. Teljesen mindegy, hogy milyen állatot tart az illető, kutyát, macskát, madarat, hörcsögöt, halat, bármilyen háziállatot.

Ez is érdekelheti Élet szívinfarktus után

Ez is érdekelheti Szívroham után: rehabilitáció, az újabb roham megelőzése és gondozás

Nem utolsósorban meg kell említenünk a vakvezető kutyákat, akik a látássérültek társai a mindennapokban, a keresőkutyákat, akik a katasztrófák túlélői után kutatnak, és mentik meg saját életüket kockáztatva bajbajutott emberek ezreinek életét világszerte, és mindazokat az állatokat, akik társaink és barátaink a mindennapokban.

Viszonozzuk a szeretetüket!

Sose feledjük, hogy az állatok mind érző lények, nem arra születtek, hogy kiszolgáljanak minket! Ne vegyünk magunkhoz önös érdekből állatot, ha nem tudunk megfelelően gondoskodni róla, akár érzelmi, akár anyagi tekintetben.

Legyünk felelősségteljesek! Ha szeretettel bánunk velük, örök barátot nyerünk személyükben.

Tovább Lovasterápia: kiknek és miért lehet hasznos?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; wissen.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.