A szülővé válás aggodalmai

szerző: Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus - Vanderlich Egészségcentrum
frissítve:

Hogyan legyünk jó szülők? Az is jó, ha csak elég jók vagyunk? Mit tanácsol a pszichológus a kezdő anyáknak és apáknak?

Hogyan legyünk „elég jó” anyák?

Az „elég jó anya” kifejezés egy Winnicott nevű pszichológus fogalma. Arra utal, hogy ideális anya nem létezik, mint ahogy más területen sem teljesíthetünk 100%-osan. Aki a gyermeknevelésben maximalizmusra törekszik, sajnos saját magát ítéli kudarcra, hisz a szüntelen aggódás, bizonytalanság, hogy megfelelően viseli-e gondját a gyermeknek, nemcsak neki jelenthet szenvedést, de az anya-gyermek kapcsolatra is hatással van. Az „elég jó anya” el tudja fogadni önmagát és korlátait, így tisztában van saját képességeivel, lehetőségeivel. Nincs általános gyermeknevelési recept, a legtöbbet a gyermek tud segíteni az anyának, ehhez viszont az szükséges, hogy az anya ráhangolódjon gyermeke szükségleteire. Fontos, hogy az újdonsült anyuka bízzon a saját képességeiben, el tudja viselni, hogy időnként hibát követ el.

Fontos az is, hogy nem tudjuk gyermekeinket minden nehézségtől megvédeni, de nem is előnyös, ha erre törekszünk, hiszen a megküzdő képesség, mely az életben mutatott rátermettséget is biztosítja, már gyermekkortól alakul és fejlődik. A szülők párkapcsolatában is változás áll be a gyermek születésével, mely párkapcsolati krízist is eredményezhet. A nagyszülőkkel való kapcsolat sem feltétlenül ideális a gyermek születése utáni időben, hiszen az egész családi rendszer átalakul az új jövevény hatására.

Hogyan legyünk „elég jó” apák?

Amikor kisbaba érkezik a családba, az apákban talán fokozottabban jelentkezik az a felelősségtudat, mely az anyagi javak biztosítására vonatkozik. Sajnos gyakori az a téves felfogás, hogy minél biztosabb az anyagi háttér, annál jobban látja el a családfő a feladatát. Egy gyermeknek nem (és a feleségnek sem) csupán az apa, illetve férj pénzére van szüksége, hanem az együtt töltött minőségi időre.

Fontos, hogy az apa felismerje, hogy az anyagi kényelem nem biztosítja a családi boldogságot. Lehet, hogy több játékot tud venni a gyermekének, de kérdés, hogy ezekkel tudnak- e és mennyi ideig EGYÜTT játszani, és hogy a gyermeknek valóban a sok tárgy ad-e örömet vagy a szülőkkel együtt töltött idő. Ráadásul a pénz utáni hajsza (másodállások, túlórák) nemcsak a családtól veszik el az időt, hanem kimerültté, ingerlékennyé is teszik az embert, ami csak a helyzet további romlását okozhatja. Ha egy gyermektől megkérdezzük, hogy mit szeretne jobban: egy új játékot, vagy, hogy apa több időt töltsön vele, szinte minden esetben a másodikat fogja választani. Ha szeretné, hogy gyermekével jó vagy jobb legyen a kapcsolata, bátran tegye fel neki a kérdést, ...és lehet, hogy ezentúl nem fogja kudarcként megélni, ha kevés a fizetése!

Ha úgy érzi, nehézségei vannak a szülővé válásban, párkapcsolata megromlóban van, egyre több a konfliktus a nagyszülőkkel, egyre lehangoltabbnak érzi magát vagy állandóan aggodalmaskodik, pszichológus egyéni, pár- vagy családterápia vagy tanácsadás formájában tudja Önt segíteni.

Tovább

(Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.