• Bőrproblémák és pszichés terhelés - Van kiút

    Szerző: Német Borbála, klinikai szakpszichológus

    A bőrtünet és a pszichénk kapcsolata kétirányú. Egyrészt a krónikus bőrproblémák hátterében lelki tényezők is állhatnak. Másrészt a látható bőrtünetek maguk is nehézségeket okoznak, mely a negatív stressz és a bőrtünet ördögi körét képezi.

    Bőrpanaszok és pszichés tényezők - A téma cikkei

    3/1 Pszichés problémák a bőrpanaszok hátterében
    3/2 Bőrproblémák és pszichés terhelés - Van kiút
    3/3 Bőrproblémák - Hogyan segíthet a pszichoterápia?

    Az életvitelre ez a plusz negatív stressz nagyon erős hatással bír. Az újra és újra kiújuló bőrtünet kihat lelkiállapotunkra, tehetetlennek érezzük magunkat, dühösek leszünk stb.. Ezt a jelenséget stigmatizációnak nevezzük. A krónikus bőrbetegséggel élők jól ismerik, hiszen ördögi körként súlyosbítja a bőr állapotát az ennek kapcsán megélt negatív stressz. Főként az, ha a tünetek mások számára is jól látható helyeken vannak.

    A bőrtünet kinézete, fájdalma, viszketése magával hozza azt, hogy az ember élettere beszűkül, a bőrállapot kerül előtérbe, gyulladásnál a figyelem se úgy működik, a társas kapcsolatok központjába sajnos sokszor ez kerül be, s ez még jobban erősíti a bőrtünetet, ami pedig visszahat a pszichés állapotra.

    A bőrbetegséggel élők a bőrtünetet saját kifejeződésükként élhetik meg, szégyellik, önképük csorbult részének élik meg. A bőrtünet egy jelet, stigmát képez önmagunk és a külvilág felé. Ez mély bűntudatot okoz a tünet hordozójában, szégyelli magát mások előtt, mert mások bizony látják, észreveszik, és ez önmagában is lehet zavaró, nem beszélve a különböző reakciókról.

    Ez egy ördögi kör. Minél jobban látható, annál kevésbé megy emberek közé, annál visszahúzódóbb, magának valóbb, depressziósabb lesz – nehéz ebből kilépni. Tovább terheli így a személyt a probléma a saját magával való kapcsolatában is – önképével, önbizalmával, saját énjével kapcsolatban is megjelenhet – s ez a személyes kapcsolataira is kihathat tovább gerjesztve a problémát. Aztán dönthet úgy az illető, hogy „nem fogok elmenni társaságba, közösségbe, ahol látnak, vagy éppen sportolni, mozogni...” pedig pont, hogy az elfogadó társas közeg és a sport csökkentheti a stresszeinket.

    Hirdetés

    Leggyakoribb stresszorok, melyek kiválthatják a bőrtünetet

    A bőr és az idegrendszer szoros kapcsolata miatt az érzelmileg megterhelő – tehát azokban az időszakokban, amikor az idegrendszer túlfeszítődik, a bőr pszichoszomatikus tüneteket képez.

    Tapasztaljuk azt, hogy a bőrtünet újbóli előbukkanását megelőzően fennáll valamilyen élethelyzeti stresszor. Amikor a személy újra átéli a korai fejlődése során már tapasztalt érzelmi bizonytalanságot, vagy a biztonság hiányát, akkor az érzelmi átélés helyett újra és újra bőrtünetei kiújulásával reagál.

    Pszichológiai konzultációink során azonosítani tudjuk, mi volt ez a stresszor. Kiváltó ok lehet egy munkahely elvesztése vagy egy rossz kapcsolat, veszteség a családban, stb.. Bármi olyan, amit az ember érzelmi stresszként él meg.

    Másik irány a bőrtünetek és a pszichénk kapcsolatában, hogy a lelkiállapotunkkal is visszahatunk a fizikai állapotunkra. Ezt könnyű elképzelnünk gyász vagy veszteség esetén, de ugyanígy pozitívan is képesek vagyunk visszahatni a testi, fizikai jóllétünkre, pusztán az elménken keresztül a bőrállapotunkra.

    A belső stabilitás élménye pszichoterápiával mélyíthető és ez pozitívan visszahat egészségi állapotunkra. Nem mindegy például, milyen jelentést adunk a betegségünknek és hogy annak passzív elszenvedői vagyunk-e vagy mi is aktívan teszünk a gyógyulásunkért, rajtunk múlik, mit választunk.

    A gondolkodásmód a jelentésadáson át kihat az önértékelésre, a stresszszintre. Aki pesszimistán azt mondja, hogy ez úgysem fog elmúlni, annak ettől nő a feszültségszintje. Aki optimistaként a betegségét egy kihívásnak éli meg, annak a bőrtüneteihez társított stresszélménye alacsonyabb s a bőrtünetekhez társuló jelentésadása is pozitívabb.

    Az emberi önértékelés és önkép ugyanis rendkívül összetett és szubjektív megélések. Azaz nincs olyan orvosi eszköz, mely objektíven meg tudná mérni például az önértékelés mértékét. Nagy különbség van ember és ember között, egyénfüggő, ki milyen jelentést társít a bőrtüneteihez.

    Érzékelés, érzelem, gondolkodás, viselkedés, társas kapcsolatok: mindez benne van az önmagunkról kialakított képben. Van, akinek a düh és tehetetlenség, van, akinek a kétségbeesés, ami kapcsolódik a bőrtünethez társított jelentéshez, de olyan is van, aki nyugodtan strandol, és nem hagyja, hogy bőrtünetei megzavarják az élet élvezetében. Mindez a jelentésadás az illető személyiségén múlik, mellyel pszichoterápiásan dolgozunk, hogy nagyobb énerővel legyen képes felvenni a harcot a külvilág bizonytalanságaival, megterheléseivel szemben.

    (Német Borbála, klinikai szakpszichológus, dermasoul.eu)

    Módosítva: 2019.12.20 13:03, Megjelenés: 2018.11.22 15:05
   • Cikkajánló

    A hajhullás okai

    A hajhullás okai

    B. M., szakfordító

    Az esetek kb. 95%-ában hormonális és öröklött tényezőkre vezethető vissza.

    Influenza és megfázás

    Influenza és megfázás

    Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia

    Hogyan tudunk különbséget tenni a két betegség között?

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    Szőrösödés, striák, pattanások - Bőrproblémák és a terhesség

    Csak úgy ragyogsz! - a mondat, amit minden várandós kismama szeretne hallani, még akkor is, ha a hónapok előrehaladtával nemcsak a pocak mérete nő, hanem ezzel együtt egyre több gondot okoznak a különböző bőrproblémák is. Valakinek az életét gyulladt pattanások, vagy terhességi csíkok keserítik, más a szokatlan helyeken megjelenő szőrszálaktól vagy az állandó bőrviszketéstől szabadulna.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Bőrproblémák - Hogyan segíthet a pszichoterápia?

    A bőrpanaszok hátterében pszichés problémák is állhatnak. Az egyéni pszichológiai konzultáció során a kommunikáció eszközével és terápiás módszerekkel végzünk beavatkozást. Ennek célja a személyiségfejlődés előmozdítása.

    Pszichés problémák a bőrpanaszok hátterében?

    A negatív stressz nemcsak lelki, hanem fizikai panaszokat is előidézhet, az általa kiváltott tünetek pedig amellett, hogy gyomorpanaszok, szorító mellkas vagy magas vérnyomás formájában jelentkezhetnek, a bőrön is megjelenhetnek. Kevésbé köztudott, hogy a krónikus bőrproblémák vagy a bőrviszketés hátterében gyakran lelki faktorok húzódhatnak meg.

    Bőrproblémák és a fogamzásgátló tabletták

    Pubertáskorban mindkét nemnél gyakran előfordul, hogy az arc és a felsőtest bőrén nagy mennyiségű pattanás alakul ki. Ezeket szakkifejezéssel aknénak nevezzük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA