• Kényszerbeteg vagyok?

    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kényszerbeteg vagyok?
    Minden napra megvan az itthoni munkám, és azt el kell végeznem, mert nyugtalan és feszült leszek tőle, ha nem, de a tennivalót mindig elvégzem délig. Azt mondták gyógyszerre van szükségem, de én nem szeretném ezt abbahagyni. Vannak rendszeres munkáim az adott napra (pl. kedden a mosás, hétfőn és csütörtökön nagytakarítás, szerdán kamraseprés, pénteken udvarseprés, szombaton mosás, vasárnap vasalás). Azért osztom be így, hogy ne fáradjak el nagyon. Én nem érzem ezt olyan nagy bajnak, bár igaz, hogy így kevesebb időm marad a kisfiamra, de csak délelőtt, mivel délután már ráérek.

    Gyógyszert akarnak felírni, de én ettől nagyon félek, mert nem akarom, hogy mocsokban ússzon a lakás, ha én ezt a gyógyszert beszedem. Így vagyok nyugodt, ha elvégzem a feladatom, nem értem, miért zavar ez másokat, hisz nekik is jobb, ha nem vagyok feszült. Kicsit persze korlátoz abban, hogy nem tudok kimozdulni, amíg nem végzem el a dolgaimat, de ettől függetlenül szeretem csinálni. Nem szeretném abbahagyni, és nem tudom, hogy kényszeríthetnek-e a gyógyszer szedésre, bár igaz a gyerek miatt meg kell. De én foglalkozom vele így is, csak estére elfáradok, de ez engem nem zavar. Mit gondol erről? Kell szednem a gyógyszert, amit felírnak majd?
    Hirdetés
    Pszichés problémák
    Pszichés problémákról, okaikról, tüneteikről és kezelési lehetőségeikről olvashat a WEBBetegen!

    Kedves Kérdező!

    A baj nem azzal van, hogy beosztja a teendőit és hogy rendben tartja a környezetét, hanem azzal, hogy nem tud rugalmasan változtatni ezen, és az egész életét alárendeli ennek az órarendnek. Jelen helyzetben az Ön feladata az lenne, hogy a gyermekével foglalkozzon, délelőttönként kivigye sétálni, és majd ha alszik, akkor takarít.

    A gyógyszerszedéstől nem trehány és hanyag lesz, hanem megszűnik a kényszer, és képessé válik arra, hogy rugalmasabban kezelje a saját idejét, figyelembe vegye, mikor fáradt és mikor van több energiája, képes lesz a fontossági sorrendet helyesen felállítani.

    A leírása arra enged következtetni, hogy noha a jelenlegi állapotban jól érzi magát, azért Ön is látja, hogy vannak dolgok, amiket másként kellene csinálni. Valószínűnek tartom, hogy a környezetében élők ennél sokkal élesebben fogalmaznának, és a jelenlegi viselkedésének, valamint szokásainak sokkal több káros következményét sorolnák fel, mint amit Ön megtett.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kérdezze meg a párját és a szüleit, hogy ők hogyan látják a helyzetet, és szerintük mit kellene másként csinálni. Vajon ők is annyira fontosnak tartják a tisztaságot, mint Ön? Vajon a gyermekének az a fontos, hogy kétszer hetente nagytakarítást tartsanak, vagy az, hogy odabújhasson bármikor Önhöz, ha úgy tartja kedve?

    Én javaslom, hogy kezdjen el gyógyszert szedni, és tapasztalja meg, hogy milyen az, amikor nem szorong akkor, ha nem pontosan úgy csinál mindent, mint ahogy azt egy évvel ezelőtt megtervezte.

    Pszichoterápia: a gyógyító szavak
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg.

    Pszichoterápia: a gyógyító szavak

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Forrás: WEBBeteg
    Szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Legutóbb frissült: 2018.04.10 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermeknevelési naptár: kamaszok

    A szülő legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek tizennégy éves korától felnőtté válásáig.

    Az apák különleges szerepe a gyermekek fejlődésében

    A kisbabák agyának tömege születéskor még mindössze a negyede a felnőtt emberi agy tömegének, azonban az első három évben olyan sebességgel fejlődik, mint később egy életszakaszban sem.

    Szex - Ne beszéljünk mellé

    A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk!

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

    Testvérféltékenység - Okok, jelek és megelőzés

    Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.

    Milyen hatással van testünkre a stressz?

    Attól függ, hogy a stressz mekkora megterhelést jelent szervezetünknek és hogy milyen károkat okoz, hogy rövid vagy hosszú távon vagyunk-e kitéve negatív hatásainak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.