• Kényszerbeteg vagyok?

    Dr. Veress Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kényszerbeteg vagyok?
    Minden napra megvan az itthoni munkám, és azt el kell végeznem, mert nyugtalan és feszült leszek tőle, ha nem, de a tennivalót mindig elvégzem délig. Azt mondták gyógyszerre van szükségem, de én nem szeretném ezt abbahagyni. Vannak rendszeres munkáim az adott napra (pl. kedden a mosás, hétfőn és csütörtökön nagytakarítás, szerdán kamraseprés, pénteken udvarseprés, szombaton mosás, vasárnap vasalás). Azért osztom be így, hogy ne fáradjak el nagyon. Én nem érzem ezt olyan nagy bajnak, bár igaz, hogy így kevesebb időm marad a kisfiamra, de csak délelőtt, mivel délután már ráérek.

    Gyógyszert akarnak felírni, de én ettől nagyon félek, mert nem akarom, hogy mocsokban ússzon a lakás, ha én ezt a gyógyszert beszedem. Így vagyok nyugodt, ha elvégzem a feladatom, nem értem, miért zavar ez másokat, hisz nekik is jobb, ha nem vagyok feszült. Kicsit persze korlátoz abban, hogy nem tudok kimozdulni, amíg nem végzem el a dolgaimat, de ettől függetlenül szeretem csinálni. Nem szeretném abbahagyni, és nem tudom, hogy kényszeríthetnek-e a gyógyszerszedésre, bár igaz a gyerek miatt meg kell. De én foglalkozom vele így is, csak estére elfáradok, de ez engem nem zavar. Mit gondol erről? Kell szednem a gyógyszert, amit felírnak majd?
    Hirdetés
    Pszichés problémák
    Pszichés problémákról, okaikról, tüneteikről és kezelési lehetőségeikről olvashat a WEBBetegen!

    Kedves Kérdező!

    A baj nem azzal van, hogy beosztja a teendőit és hogy rendben tartja a környezetét, hanem azzal, hogy nem tud rugalmasan változtatni ezen, és az egész életét alárendeli ennek az órarendnek. Jelen helyzetben az Ön feladata az lenne, hogy a gyermekével foglalkozzon, délelőttönként kivigye sétálni, és majd ha alszik, akkor takarít.

    A gyógyszerszedéstől nem trehány és hanyag lesz, hanem megszűnik a kényszer, és képessé válik arra, hogy rugalmasabban kezelje a saját idejét, figyelembe vegye, mikor fáradt és mikor van több energiája, képes lesz a fontossági sorrendet helyesen felállítani.

    A leírása arra enged következtetni, hogy noha a jelenlegi állapotban jól érzi magát, azért Ön is látja, hogy vannak dolgok, amiket másként kellene csinálni. Valószínűnek tartom, hogy a környezetében élők ennél sokkal élesebben fogalmaznának, és a jelenlegi viselkedésének, valamint szokásainak sokkal több káros következményét sorolnák fel, mint amit Ön megtett.

    Kérdezze meg a párját és a szüleit, hogy ők hogyan látják a helyzetet, és szerintük mit kellene másként csinálni. Vajon ők is annyira fontosnak tartják a tisztaságot, mint Ön? Vajon a gyermekének az a fontos, hogy kétszer hetente nagytakarítást tartsanak, vagy az, hogy odabújhasson bármikor Önhöz, ha úgy tartja kedve?

    Én javaslom, hogy kezdjen el gyógyszert szedni, és tapasztalja meg, hogy milyen az, amikor nem szorong akkor, ha nem pontosan úgy csinál mindent, mint ahogy azt egy évvel ezelőtt megtervezte.

    Pszichoterápia: a gyógyító szavak
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Forrás: WEBBeteg
    Szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Módosítva: 2020.05.01 19:03, Megjelenés: 2018.04.10 11:25
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Amikor a lélek betegíti meg a férfiak testét

    A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

    Megfertőződtem, kórházba kerülök, vagy csak rettegek a koronavírustól?

    A koronavírus-világjárvány közel három hónapjában a kormány által meghozott óvintézkedések, jogszabályok, a kijárási korlátozás, a szigorú védelem, egyéb prevenciós szabályozások, a szűrések, a karanténba vonulások menete, a kórházi gyógyítások pontos üteme, a kötelező higiénés szabályok betartása precízen megvoltak s meg is vannak határozva és szervezve hazánkban. Lassan, reményeink szerint, biztonságosan áll vissza a korábbi rend, a megszokott életünk menete, noha a járványnak még nincs vége, vagyis az enyhítések nem jelentik azt, hogy a szabályokat ne kellene betartanunk.

    Kényszerbetegség - Rituálék fogságában

    Mindannyian jártunk már úgy, hogy le kellett ellenőriznünk, bezártuk-e a lakás ajtaját, kihúztuk-e a vasalót. Vannak azonban, akik ezt több százszor is kénytelenek megismételni, akár több utcasarokról visszafordulva is.

    Létezik kiút a kényszerbetegségek fogságából

    Egyre többen és többször használják a hétköznapi beszédük során a kényszeres kifejezést anélkül, hogy ismernék a valódi jelentését, s hogy mivel is jár ezzel a betegséggel együtt élni és megküzdeni. Manapság is hatalmas kérdés, hogy mikortól tekinthető valaki kényszeresnek, s főként betegnek a kényszeres cselekedetei, gondolatai miatt.

    Perfekcionizmus, maximalizmus: A gyakorlás segít leküzdeni

    Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon megterhelő és kimerítő. A perfekcionisták és maximalisták nem tudják megfékezni igyekezetüket, és ezért sokszor nem készülnek el időben feladataikkal. Az önmagukkal és másokkal szembeni teljesíthetetlen elvárásaik miatt állandóan elégedetlenek.

    Repülős Gizi: Bolti tolvajlás vagy kleptománia?

    Szinte nincs is Magyarországon olyan ember, aki ne ismerné Repülős Gizi nevét. A ma 86 éves asszony az 50-es években vált hírhedtté azzal, hogy belföldi repülőjáratokkal vidéki városokba utazott, ott betöréseket hajtott végre, majd este már repült is haza. Tettéért 40 évnyi börtönbüntetést kapott, melyből 17 évet le is ült. Jelenleg is folyik ellene lopásért eljárás. Az idős asszony azzal védekezik, hogy gyermekkori agyhártyagyulladása miatt kleptomániában szenved.

    A hajtépés pszichológiája

    A trichotillomania nem más, mint egy olyan kényszerbetegség, mely során a beteg leküzdhetetlen vágyat érez a hajtépésre. Ez a viselkedés látható, foltokban történő kopaszodáshoz vezet, leggyakrabban a homlok felett, halántéktájon, a szemöldök és a szempilla területén, ám a test bármely részén elfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.