• A munkanélküliség súlyos pszichés következményei

    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Világszerte és így hazánkban is nagy probléma a munkanélküliség. A munkahelyét elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem érzelmi és pszichés következményeivel is szembe kell nézniük.

    A munkahely elvesztése utáni első időszakban még sokan lelkesek, nem érzik tragédiának a munkanélküliséget. A kialakult új helyzetet megpróbálják pozitívan értékelni, és reménykednek abban, hogy hamarosan új munkahelyet találnak, még akár jobbat is, mint a korábbi volt. Az addigi megszokott napirend teljesen átalakul: éjszaka tovább maradnak ébren, reggel később kelnek fel, megpróbálják kipihenni a munkával töltött évek fáradalmait.

    Hirdetés

    A hetek múlásával azonban egyre erőteljesebb lesz a bizonytalanság érzése, és az ismételt visszautasítások hatására az álláskeresőn eluralkodik a kétségbeesés. A sikertelenség egyre elkeserítőbbé válik, az anyagi tartalékok felélése pedig egyre nyomasztóbb terhet jelent a család számára.

    A munkanélküliség testi és lelki panaszokat is okoz

    A munkahely elvesztését követő 3. hónapban jelentkeznek az első testi panaszok.  Vannak, akik fejfájásra, alvászavarra, nyugtalanságra, idegességre, fáradékonyságra panaszkodnak és olyanok is akadnak, akiknek már meglévő testi panaszai, fájdalommal járó kórképei erősödnek fel. A későbbiekben is megfigyelhető, hogy a tartósan munkanélküliek jóval többször keresik fel a család orvost és sokkal többet költenek gyógyszerre, mint dolgozó társaik.

    Fél év elmúltával már szinte mindenki átesik valamilyen lelki problémán. Ez lehet kisebb-nagyobb hangulatingadozás, szorongásos periódus vagy alvászavar. Ekkorra vész el a remény, hogy lesz újra munkahely, és a bizakodás helyét felváltja az üresség és a csalódottság. Az álláskeresők elvesztik a jövőbe vetett hitüket, és elégedetlenné válnak a jelenükkel kapcsolatban. Az idősebb korosztályhoz tartozóknak szembesülni kell azzal, hogy minden szakmai tapasztalatuk ellenére is túlkorosnak számítanak a munkaerőpiacon, a diplomások pedig túlképzettségük miatt nem jutnak munkához az alacsonyabb képzettséget igénylő munkakörökben.

    Egyedül nem megy

    A kialakult helyzet miatt az álláskeresők önbizalma jelentősen csökken. Azoknak az élete, akik eddig a munkájuknak éltek, most teljesen céltalanná válik. A biztos családi háttér ilyenkor különösen fontossá válik, mert a családtagok, barátok támogató szeretete segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot.

    Komoly probléma, hogy a munkanélküliek szégyenként élik meg a munkahely elvesztését, és nem szívesen említik senkinek a problémájukat. Egy idő után elkerülik a társaságot, szociálisan visszahúzódóvá válnak, ami elszigetelődéshez és depresszióhoz vezet.

    A családfő munkahelyének megszűnése a családtagokra is hatással van. Vizsgálatok kimutatták, hogy ha az apa munkanélkülivé válik, akkor a gyerekek iskolai teljesítménye kimutathatóan romlik.

    A tanárok gyakran panaszkodnak arra, hogy a gyerek figyelmetlenné, érdektelenné vált, és nagyon nehéz motiválni a feladatok végrehajtására. Az apa hangulata átragad a gyerekre is, és az visszahúzódóvá válik, önértékelése romlik és emocionálisan érzékeny lesz. Az sem ritka, hogy hasonló testi panaszok jelentkeznek a gyermeknél, mint az édesapánál.

    A feleség helyzete sem könnyebb, mint a gyerekeké. A családfő jövedelmének kiesése azzal jár, hogy a feleségnek kell átvennie a családfenntartó szerepét. A férj állandó otthonléte folyamatos konfliktusokat generál a családon belül, ingerült, feszült viselkedése újabb és újabb összetűzésekhez vezet. A feleségre hárul ezeknek a problémáknak az elrendezése, és a férj támogatása is a munkakeresés során.

    Hogyan fordíthatja előnyére a munkanélküliség időszakát?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Ennek a nehéz időszaknak az átvészelésében segít, ha az álláskereső tudatosan átalakítja a szemléletét. Nem munkanélküliként tekint önmagára, hanem úgy fogja fel ezeket a hónapokat, hogy az álláskeresés a munkája. Minden nap a hivatalos munkaidőt fordítja álláshirdetések böngészésére, ekkor küldi el az önéletrajzát és megy állásinterjúra. A tapasztalatait rögzítheti egy füzetben, összegyűjtheti, hova pályázott már, és milyen indokkal utasították el, illetve hova adta be a jelentkezését és mit válaszoltak rá. A “munkaidő” végeztével pihenje ki magát, éljen a hobbijainak, és másnap újult erővel folytassa a keresést.

    A lelki egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a testi jólét. Ennek érdekében javasolt minden nap fél óra aktív mozgás, séta, torna, úszás, esetleg kerékpározás.

    A várakozással töltött időt érdemes megpróbálni hasznosan tölteni. Ezeket a hónapokat ki lehet használni önképzésre, szakmai fejlődésre vagy azoknak a könyveknek az elolvasására, amik versenyképessé tehetik a munkaerőpiacon.

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Legutóbb frissült: 2018.09.26 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

    Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

    Pszichés hátfájás - A fájdalom szubjektív

    A fájdalomérzetet nagyban befolyásolja gondolkodásunk, ez érvényes a hátfájásra is. Az emberek fájdalomküszöbe különböző. Egyikünk, ha beüti a fejét, csak megrázza magát, és tovább megy, más valaki meg azonnal jeges borogatással enyhíti a fájdalmat.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Szakítás utáni kilátástalanság - A pszichológus válaszol

    Kicsit több mint egy éves kapcsolatomnak lett nemrég vége, miután megcsalt a párom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Munkabalesetek: több hónapos kiesést is okozhat egy-egy sérülés

    Elesnek, ennek következtében pedig zárt csonttörést, rándulást és húzódást, felületi sérülést szenvednek a munkavállalók – ezek voltak tavaly a leggyakoribb munkabalesetből származó sérülések. A férfiak a gépiparban, a nők leginkább a kiskereskedelemben szenvednek balesetet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.