Fontos kérdések a lombikbébi kezelésről

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Sokan azt gondolják, hogy a lombikbébi kezelés - a szervezeten kívüli megtermékenyítés - azonnali megoldást jelent a meddő pároknak, pedig minimum egy év a várakozási idő, amíg lezajlanak a szükséges vizsgálatok a nő és a férfi részéről is, illetve megtörténik a megtermékenyítés. Dr. Kodaj Imre szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk, aki feleségével szintén részt vett a programban.

A világon jelenleg mintegy 5-6 millió közötti a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi. Magyarországon 1998 óta 30 ezer gyerek született így.

A házaspárok 13 százaléka meddő (ebből 40 százalék női, 40 százalék férfi és 20 százalék ismeretlen eredetű meddőség).

Olyan pároknak segít a kezelés, akiknél nagy valószínűséggel nem jön létre a megtermékenyülés természetes úton, pl. ha a petevezetékek közül egyik sem átjárható (hiányzik vagy lezárt), vagy a spermiumok száma nagyon alacsony. Szükségessé válhat bizonyos nőgyógyászati betegségek kapcsán is.

Vannak, akik erkölcsi (vallási), illetve anyagi okok miatt nem választják ezt a programot. Egyébként közös döntés, nagyon ritkán fordul elő, hogy a férfi nem szeretne részt venni a programban – mondja dr. Kodaj Imre szülész-nőgyógyász.

Az én történetem


Az első házasságomból három fiú született, a legfiatalabb 27, a legidősebb 44 éves - meséli dr. Kodaj Imre. A feleségem semmiféle fogamzásgátló készítményt nem szedett, ezért műtéti úton sterilizáltattam magamat. A második házasságomban a gyermekvállalásnál felvetődött a kérdés, hogy honnan veszünk spermiumokat. Végül kimetszettek a hereszövetből egy részt, és táptalajban tenyészették a spermiumokat. Harmadik próbálkozásra sikerült a megtermékenyítés. Ikrek lettek, egy fiú és egy lány született öt perc különbséggel, most 17 évesek. Az egész programmal kapcsolatban semmiféle előzetes félelmem nem volt, a feleségem egészséges, fiatal, nekem pedig már van három gyermekem. Nagyon ritkán beszélek erről, ha van olyan páciensem, aki kétségek között van, megemlítem neki, hogy nálunk is felmerült ez a probléma, mi is végigmentünk a kezelésen.

Ez a legutolsó lehetőség, amit ajánlok a gyereket tervező párnak, és a páciens választja ki, hogy melyik intézetbe szeretne menni, én maximum felsorolom a lehetőségeket – avat be a részletekbe dr. Kodaj Imre. Jelenleg 5 beültetést teljes mértékben finanszíroz az állam, kivéve a kezeléshez szükséges gyógyszereket.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Az előzetes vizsgálat során több mindent meg kell nézni, pl. van-e peteérés, milyen a spermalelet, a hormonszint, ultrahanggal megnézik, milyen állapotban van a méh, átjárható-e a petevezeték. Azt is el szoktam mondani, hogy a lombik eljárás egy óriási lehetősége az orvostudománynak, de a beavatkozás drága, bár támogatja az OEP, és nem veszélytelen, több a fejlődési rendellenesség kockázata, mint a spontán szülésnél. Ez átlagosan 6 százalékra tehető, míg az egyéb esetekben ez az arány 4 százalék.

Ezekre mindenképpen számítsanak:

EKG
Mellkas RTG
Mammographia (40 év felett)
Emlő ultrahang (40 év alatt)

Méhnyakrák-szűrés
Chlamydia trachomatis szűrés
Hüvelyváladék-tenyésztés

Vércsoport+ellenanyagszűrés

Hepatitis B-szerológia
Hepatitis C-szerológia
Lues-szerológia
HIV-szerológia
(a fenti 4 vizsgálatot a férjnél is el kell végezni)

Méhűr vizsgálata (HSG, HSK, Hy-Co-Sy, MRI, 3D-UH)

Bővebben: Dévai Intézet

Az egész program időtartalma minimum 8 hónap, a vizsgálatoktól egészen addig, hogy behelyezik a megtermékenyített petesejtet. Innentől kezdve pedig elindul a várakozási idő. Ami a mi részünk, hogy megnézzük, milyen a petevezető átjárhatósága, a többi vizsgálatot, illetve a beavatkozást az intézet végzi el. Mindenhol más a protokoll. 12 hetes terhesen találkozom ismét a pácienssel – teszi hozzá dr. Kodaj Imre.

Mire számíthatnak?

A sikerességi ráta 30 százalék. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a spontán terhesség kb. egyharmadában születik egészséges gyerek. Volt már rá eset, hogy mind az 5 eset sikertelen volt, majd idővel spontánul teherbe esett a nő.

Minden esetben időre és nyugalomra van szükség. Sokan azt gondolják, hogy a program azonnali megoldást jelent, azonban ehhez is idő kell – hangsúlyozza a szülész-nőgyógyász.

Az eljárás menete
1. A petefészek előkészítése

A siker egyik legfontosabb feltétele, hogy több petesejt álljon rendelkezésre a lombikbébi kezeléshez. Ehhez a petefészek olyan hormonális előkészítése szükséges, amellyel a petesejtek fejlődését segíteni lehet. A petesejtek érésének folyamatát az orvos ellenőrző vizsgálatokkal kíséri figyelemmel, átlagosan 2-3 (ritka esetben ennél több) alkalommal. Az ellenőrző vizsgálat általában ultrahanggal történik, de szükség esetén vérvételre is sor kerül a hormon meghatározások céljából.

2. A petesejtek leszívása

A beavatkozás során a hüvelyen át egy ultrahangfejre szerelt eszköz segítségével leszívják a petesejteket tartalmazó folyadékot a petefészkekben lévő tüszőkből. A petesejtek leszívása alacsony kockázatú beavatkozásnak számít, szövődmények ritkán fordulnak elő. A páciensek 2-3 órás orvosi megfigyelés után kísérővel hazamehetnek.

3. A petesejtek megtermékenyítése és tenyésztése

A biológus speciális mikroszkóp alatt keresi meg a tüszőfolyadékban lévő petesejteket, majd tápoldatba és inkubátorba helyezi őket, ahol az élettani körülményeikhez hasonló feltételeket biztosítanak. A hímivarsejteket laboratóriumi módszerek segítségével előkészítik a megtermékenyítésre. Az egyszerűbb esetekben a meghatározott számú előkészített spermiumot egy szövettenyésztő edényben a petesejtek mellé helyezik. Ebben az esetben a hímivarsejtek lényegében a természetben ismert módon termékenyítik meg a petesejteket.

Férfimeddőség esetén, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hímivarsejt, akár egyetlen spermium is elegendő a petesejt megtermékenyítésére. Az ehhez szükséges hímivarsejtet ugyanis ún. mikromanipulációs módszerekkel is be lehet juttatni a petesejtbe. Ezt az eljárást intracitoplazmatikus spermium injekciónak (ICSI) nevezik.

Megtermékenyítésüket követően a petesejtek visszakerülnek az inkubátorba. Mikroszkópos ellenőrzéssel már a beavatkozást követő napon megállapítható, hogy valóban bekövetkezett-e a megtermékenyülés.

Az ellenőrzés után a már megtermékenyült petesejtek még legalább egy, de legfeljebb 5-6 napig inkubátorban fejlődnek tovább, egészen a beültetésig. Indokolt esetben arra is van lehetőség, hogy az embriók későbbi könnyebb megtapadását már ebben a fázisban megpróbálják segíteni a petesejtet körülvevő burok megrepesztésével (ún. asszisztált hatching).

A laboratóriumi munkához tartozik a beültetésre nem került embriók mélyfagyasztása is. A megtermékenyült, de fel nem használt embriókat olyan speciális oldatba teszik, amely a fagyasztás során megvédi őket a jégkristályok képződésétől. Maga a fagyasztás egy számítógép által vezérelt fagyasztókészülékben történik, és több órát vesz igénybe. A fagyasztott embriók speciális tárolókba kerülnek elhelyezésre. Későbbi felhasználás esetén az olvasztás után dől el, hogy az embriók életképesek maradtak-e.

4. Az embriók visszahelyezése (embrió transzfer)

Az embriók méhüregbe történő beültetése fájdalommentes beavatkozás, a páciens számára olyan, mintha egy szokásos nőgyógyászati vizsgálaton venne részt. A biológus egy erre a célra kifejlesztett, steril, egyszer használatos katéterbe szívja föl a kiválasztott embriókat, minimális mennyiségű tápoldattal.

Az orvos a puha, vékony katétert a hüvelyen keresztül, az előzetesen ultrahanggal meghatározott méhhossznak megfelelő távolságig bevezeti, és az embriókat befecskendezi. Az embrió transzfert követően a biológus ellenőrzi a katétert, hogy valóban minden embrió bekerült-e a méhbe.

A lombikbébi kezelések eredményeként létrejövő terhesség semmiben sem különbözik a természetes fogantatás során bekövetkező terhességtől; a kihordás és a szülés folyamata is a megszokott módon zajlik le.

Forrás: Kaáli Intézet

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Terhes és szoptató nőknél egy...

Azok a nők, akik a terhességük során, illetve a szoptatási periódusban kapták meg az mRNS-típusú COVID-19 elleni vakcinájuk első dózisát...

A terhesség alatti vérkép és a...

A vizeletben jellemzően nem jelenik meg fehérje, ellenben terhesség során egy kis mennyiség jelen lehet. A várandós szervezetében nő a keringő vér...

Hogyan változott az IVF...

A meddőség problémája manapság egyre több pár életében központi szerepet játszik. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) szerencsére ma már...

Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40...

A lombikbébi-kezelés szabályozása

A lombikbébi-kezelés a szervezeten kívül történő megtermékenyítés számos formáit takarja. Az ilyen eljárásoknál a petesejt megtermékenyülése...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.