Fontos kérdések a lombikbébi kezelésről

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Sokan azt gondolják, hogy a lombikbébi kezelés - a szervezeten kívüli megtermékenyítés - azonnali megoldást jelent a meddő pároknak, pedig minimum egy év a várakozási idő, amíg lezajlanak a szükséges vizsgálatok a nő és a férfi részéről is, illetve megtörténik a megtermékenyítés. Dr. Kodaj Imre szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk, aki feleségével szintén részt vett a programban.

A világon jelenleg mintegy 5-6 millió közötti a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi. Magyarországon 1998 óta 30 ezer gyerek született így.

A házaspárok 13 százaléka meddő (ebből 40 százalék női, 40 százalék férfi és 20 százalék ismeretlen eredetű meddőség).

Olyan pároknak segít a kezelés, akiknél nagy valószínűséggel nem jön létre a megtermékenyülés természetes úton, pl. ha a petevezetékek közül egyik sem átjárható (hiányzik vagy lezárt), vagy a spermiumok száma nagyon alacsony. Szükségessé válhat bizonyos nőgyógyászati betegségek kapcsán is.

Vannak, akik erkölcsi (vallási), illetve anyagi okok miatt nem választják ezt a programot. Egyébként közös döntés, nagyon ritkán fordul elő, hogy a férfi nem szeretne részt venni a programban – mondja dr. Kodaj Imre szülész-nőgyógyász.

Az én történetem


Az első házasságomból három fiú született, a legfiatalabb 27, a legidősebb 44 éves - meséli dr. Kodaj Imre. A feleségem semmiféle fogamzásgátló készítményt nem szedett, ezért műtéti úton sterilizáltattam magamat. A második házasságomban a gyermekvállalásnál felvetődött a kérdés, hogy honnan veszünk spermiumokat. Végül kimetszettek a hereszövetből egy részt, és táptalajban tenyészették a spermiumokat. Harmadik próbálkozásra sikerült a megtermékenyítés. Ikrek lettek, egy fiú és egy lány született öt perc különbséggel, most 17 évesek. Az egész programmal kapcsolatban semmiféle előzetes félelmem nem volt, a feleségem egészséges, fiatal, nekem pedig már van három gyermekem. Nagyon ritkán beszélek erről, ha van olyan páciensem, aki kétségek között van, megemlítem neki, hogy nálunk is felmerült ez a probléma, mi is végigmentünk a kezelésen.

Ez a legutolsó lehetőség, amit ajánlok a gyereket tervező párnak, és a páciens választja ki, hogy melyik intézetbe szeretne menni, én maximum felsorolom a lehetőségeket – avat be a részletekbe dr. Kodaj Imre. Jelenleg 5 beültetést teljes mértékben finanszíroz az állam, kivéve a kezeléshez szükséges gyógyszereket.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Az előzetes vizsgálat során több mindent meg kell nézni, pl. van-e peteérés, milyen a spermalelet, a hormonszint, ultrahanggal megnézik, milyen állapotban van a méh, átjárható-e a petevezeték. Azt is el szoktam mondani, hogy a lombik eljárás egy óriási lehetősége az orvostudománynak, de a beavatkozás drága, bár támogatja az OEP, és nem veszélytelen, több a fejlődési rendellenesség kockázata, mint a spontán szülésnél. Ez átlagosan 6 százalékra tehető, míg az egyéb esetekben ez az arány 4 százalék.

Ezekre mindenképpen számítsanak:

EKG
Mellkas RTG
Mammographia (40 év felett)
Emlő ultrahang (40 év alatt)

Méhnyakrák-szűrés
Chlamydia trachomatis szűrés
Hüvelyváladék-tenyésztés

Vércsoport+ellenanyagszűrés

Hepatitis B-szerológia
Hepatitis C-szerológia
Lues-szerológia
HIV-szerológia
(a fenti 4 vizsgálatot a férjnél is el kell végezni)

Méhűr vizsgálata (HSG, HSK, Hy-Co-Sy, MRI, 3D-UH)

Bővebben: Dévai Intézet

Az egész program időtartalma minimum 8 hónap, a vizsgálatoktól egészen addig, hogy behelyezik a megtermékenyített petesejtet. Innentől kezdve pedig elindul a várakozási idő. Ami a mi részünk, hogy megnézzük, milyen a petevezető átjárhatósága, a többi vizsgálatot, illetve a beavatkozást az intézet végzi el. Mindenhol más a protokoll. 12 hetes terhesen találkozom ismét a pácienssel – teszi hozzá dr. Kodaj Imre.

Mire számíthatnak?

A sikerességi ráta 30 százalék. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a spontán terhesség kb. egyharmadában születik egészséges gyerek. Volt már rá eset, hogy mind az 5 eset sikertelen volt, majd idővel spontánul teherbe esett a nő.

Minden esetben időre és nyugalomra van szükség. Sokan azt gondolják, hogy a program azonnali megoldást jelent, azonban ehhez is idő kell – hangsúlyozza a szülész-nőgyógyász.

Az eljárás menete
1. A petefészek előkészítése

A siker egyik legfontosabb feltétele, hogy több petesejt álljon rendelkezésre a lombikbébi kezeléshez. Ehhez a petefészek olyan hormonális előkészítése szükséges, amellyel a petesejtek fejlődését segíteni lehet. A petesejtek érésének folyamatát az orvos ellenőrző vizsgálatokkal kíséri figyelemmel, átlagosan 2-3 (ritka esetben ennél több) alkalommal. Az ellenőrző vizsgálat általában ultrahanggal történik, de szükség esetén vérvételre is sor kerül a hormon meghatározások céljából.

2. A petesejtek leszívása

A beavatkozás során a hüvelyen át egy ultrahangfejre szerelt eszköz segítségével leszívják a petesejteket tartalmazó folyadékot a petefészkekben lévő tüszőkből. A petesejtek leszívása alacsony kockázatú beavatkozásnak számít, szövődmények ritkán fordulnak elő. A páciensek 2-3 órás orvosi megfigyelés után kísérővel hazamehetnek.

3. A petesejtek megtermékenyítése és tenyésztése

A biológus speciális mikroszkóp alatt keresi meg a tüszőfolyadékban lévő petesejteket, majd tápoldatba és inkubátorba helyezi őket, ahol az élettani körülményeikhez hasonló feltételeket biztosítanak. A hímivarsejteket laboratóriumi módszerek segítségével előkészítik a megtermékenyítésre. Az egyszerűbb esetekben a meghatározott számú előkészített spermiumot egy szövettenyésztő edényben a petesejtek mellé helyezik. Ebben az esetben a hímivarsejtek lényegében a természetben ismert módon termékenyítik meg a petesejteket.

Férfimeddőség esetén, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hímivarsejt, akár egyetlen spermium is elegendő a petesejt megtermékenyítésére. Az ehhez szükséges hímivarsejtet ugyanis ún. mikromanipulációs módszerekkel is be lehet juttatni a petesejtbe. Ezt az eljárást intracitoplazmatikus spermium injekciónak (ICSI) nevezik.

Megtermékenyítésüket követően a petesejtek visszakerülnek az inkubátorba. Mikroszkópos ellenőrzéssel már a beavatkozást követő napon megállapítható, hogy valóban bekövetkezett-e a megtermékenyülés.

Az ellenőrzés után a már megtermékenyült petesejtek még legalább egy, de legfeljebb 5-6 napig inkubátorban fejlődnek tovább, egészen a beültetésig. Indokolt esetben arra is van lehetőség, hogy az embriók későbbi könnyebb megtapadását már ebben a fázisban megpróbálják segíteni a petesejtet körülvevő burok megrepesztésével (ún. asszisztált hatching).

A laboratóriumi munkához tartozik a beültetésre nem került embriók mélyfagyasztása is. A megtermékenyült, de fel nem használt embriókat olyan speciális oldatba teszik, amely a fagyasztás során megvédi őket a jégkristályok képződésétől. Maga a fagyasztás egy számítógép által vezérelt fagyasztókészülékben történik, és több órát vesz igénybe. A fagyasztott embriók speciális tárolókba kerülnek elhelyezésre. Későbbi felhasználás esetén az olvasztás után dől el, hogy az embriók életképesek maradtak-e.

4. Az embriók visszahelyezése (embrió transzfer)

Az embriók méhüregbe történő beültetése fájdalommentes beavatkozás, a páciens számára olyan, mintha egy szokásos nőgyógyászati vizsgálaton venne részt. A biológus egy erre a célra kifejlesztett, steril, egyszer használatos katéterbe szívja föl a kiválasztott embriókat, minimális mennyiségű tápoldattal.

Az orvos a puha, vékony katétert a hüvelyen keresztül, az előzetesen ultrahanggal meghatározott méhhossznak megfelelő távolságig bevezeti, és az embriókat befecskendezi. Az embrió transzfert követően a biológus ellenőrzi a katétert, hogy valóban minden embrió bekerült-e a méhbe.

A lombikbébi kezelések eredményeként létrejövő terhesség semmiben sem különbözik a természetes fogantatás során bekövetkező terhességtől; a kihordás és a szülés folyamata is a megszokott módon zajlik le.

Forrás: Kaáli Intézet

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tilos a napozás Tilos a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás.

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

Hogyan változott az IVF...

A meddőség problémája manapság egyre több pár életében központi szerepet játszik. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) szerencsére ma már...

Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40...

Az első embrionális genetikai...

Magyarországon is megszületett az első géndiagnosztikai, PGD micro-array CGH módszerrel vizsgált lombikbébi, egy kislány.

A lombikbébi-kezelés szabályozása

A lombikbébi-kezelés a szervezeten kívül történő megtermékenyítés számos formáit takarja. Az ilyen eljárásoknál a petesejt megtermékenyülése...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.