Lombikprogramra váró párok: változások, nehézségek, lehetőségek

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A meddőséggel küzdő és gyermeket vállalni kívánó párok ingyenesen érhetik el hazánkban a lombikprogramot megelőző kivizsgálásokat és a meddőségkezelési kivizsgálásokat, illetve a szükséges gyógyszerekhez is kiemelt támogatással juthatnak hozzá. Vannak azonban olyanok, akik nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A felnőttek közel 18 százaléka, világszerte nagyjából minden hatodik ember meddőségben szenved – állapítja meg jelentésében a WHO, és kitérnek arra is, hogy a magas költségek gyakran megakadályozzák a párokat abban, hogy meddőségi kezelésekhez jussanak.

Ahogyan hazánkban is, az állami finanszírozás jelentősen javítja a kezeléshez való hozzáférést, és megvédi a a kevésbé tehetős háztartásokat attól, hogy a lombikprogramban való részvétel és magas költségek miatt hitelbe meneküljenek vagy éppen elszegényedjenek. 2020 óta állami kézbe kerültek a hazai meddőségi centrumok, és az állami finanszírozás mellett ingyenessé tették a mesterséges megtermékenyítéshez köthető kezeléseket.

300 ezer pár küzd a problémával!

A jogszabályok alapján Magyarországon csak olyan házas vagy élettársi kapcsolatban élő nők vehetnek részt meddőségi kezelésen, akiknél a pár egyik vagy mindkét tagjánál fennáll valamilyen fogamzási probléma. A női és férfi meddőség egyenlő mértékben állhat a gyermektelenség hátterében, az esetek 20 százalékában pedig mindkét fél állapota okozhat problémát.

Hazai változások

2020. február 1-jétől egységessé és szabályozottá vált a meddőségi központok működése: minden gyermeket vállalni kívánó pár ingyenesen juthat hozzá hazánkban a meddőségi kivizsgáláshoz, a meddőségkezelési kivizsgálásokhoz, tehát a lombikprogramot megelőző orvosi vizsgálathoz és kezeléshez az állami központok valamelyikében, az eljárás során felírt hormonális és egyéb készítményekre pedig megnőtt az igénybe vehető tb-támogatás mértéke.

  • Az állami támogatással, állami klinikán végzett meddőségi eljárások öt beültetésig vagy az azt igénybe vevő nő 45 éves koráig ingyenesek.
  • Az állami intézményekben teljes tb-támogatásban részesülhetnek a párok.
  • Egyedülálló nők esetében az állami támogatás szintén megkapható, amennyiben bizonyított a meddőség ténye.

2022. július 1-jétől már csak kizárólag állami klinikákon lehet beültetést végezni hazánkban, 13 ilyen van az országban, leginkább a fővárosban és a megyeszékhelyeken.

A lombikprogramok sikeressége

A 12 asszisztált reprodukcióval foglalkozó klinika adataiból látható, hogy 2009-ben összesen 6721 mesterséges megtermékenyítési beavatkozást végeztek el, 2012-ben pedig 4830-at jelentettek. A sikeres terhességek aránya közel 29 százalékos. 2017 és 2019 között az évente elvégzett kezelések 19 százalékából született gyermek, 2020-ban 18 százalék, 2021-ben pedig közel 17 százalék volt ez az arány – derül ki a NEAK adataiból:

  • 2017-ben 7 473 beavatkozásból 1 470 gyermek született,
  • 2018-ban 9 005 beavatkozásból 1726 gyermek jött a világra,
  • 2019-ben 10 170 beavatkozásból 1 948 gyermek,
  • 2020-ban 9 573 beavatkozásból pedig 1 719 gyermek született, országosan 92 ezren látták meg a napvilágot.
  • 2021-ben 12 237 beavatkozásból 2035 gyermek jött világra, egyébként 93 ezer gyermek született az országban.

Egy cikluson belül 2 vagy akár 3 kezelés is megvalósulhat, például stimuláció, petesejtleszívás, beültetés.

Mit tehetnek az állami támogatás alól kieső párok?

A 45 év feletti nők, akik túl vannak már az ötödik beültetésükön vagy akiknek nincs TB számuk, megszűnik számukra az ingyenesség, azonban továbbra is részt vehetnek lombikprogramban az állami klinikákon vagy külföldön.

Milyen nehézségei vannak az itthoni IVF eljárásoknak?

Van olyan központ, ahol több hónappal is többet kell időzni, aki IVF kezelésen venne részt. Megoldást jelenthetne egy országos szakambulancia létrehozása, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják, illetve a területi egyenlőtlenségeken is javítsanak, erre már vannak javaslatok.

A változás szele, koncepció már van

Vármegyei meddőségi szakambulanciákkal, központi adatszolgáltatással és a képzések felülvizsgálatával tennék biztonságosabbá, elérhetőbbé és hatékonyabbá a meddőségi kezeléseket itthon az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Intézetének nemrég megjelent koncepciója szerint, amelyről a HVG írt. A cél, hogy olyan ellátórendszer jöjjön létre, amely az igénybe vevő pár lakóhelyétől számított maximum 60 kilométerre elérhetővé váljon.

  • Nőgyógyászati és andrológiai tanácsadás,
  • az alapvizsgálatok megkezdése és a diagnózis felállítása,
  • a megfelelő kezelés felállítása,
  • alapkezelések elindítása (pl. inszemináció, petesejtdonáció) lenne a feladatuk.

Külföldön, a környező országokban is van lehetőség lombikeljárásra?

A hosszú várólista vagy éppen a lehetőségek (45 éves kor betöltése, az állami támogatás hiánya) szűkülése miatt sok pár külföldi fizetős központokba vándorol: 2021-ben a cseh és szlovák klinikák pácienseinek 10-15 százaléka magyar volt, a jogszabályi változás óta pedig megsokszorozódtak a jelentkezések. Például Szlovákiában, a magyarországi rendelkezésekkel ellentétben lehetőség van arra is, hogy 45 év feletti páciensek is elinduljanak a programban, természetesen, amennyiben rendben vannak a leletei és megértik és elfogadják azt a tényt, hogy 40 éves kor felett a kezelések eredményessége rohamosan csökken.

Mivel külföldi intézményekről van szó, jellemzően nem elérhető a magyarok számára az itthoni betegbiztosítás, így teljes árat számolnak fel:

  • Lombikprogram saját petesejttel 2000-2500 euró,
  • Lombikprogram donor petesejttel 3900-4900 euró között van.

Az egyik pozsonyi klinika 2022-ben kezdte meg szolgáltatásait a magyar párok felé, azóta rendszeresen jelentkeznek és érdeklődnek a páciensek. Magyarul beszélő koordinátorral rendelkeznek, ő jelen van az első kapcsolatfelvételtől kezdve, és végig kíséri a párokat a kezelés folyamán. Szintén van magyarul beszélő ápoló és orvos a központban – tudta meg a WEBBeteg.hu a GYN-FIV koordinátorától.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
További információ: Meddőségkezelési eljárások finanszírozása (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.